Acht van de 10 geïmporteerde olijfolies voldoen niet aan de Australische standaarden voor olijfolie en zijn dus foutief geëtiketteerd. De Australian Olive Association testte tussen september 2011 en augustus 2013 106 geïmporteerde olijfolies van 40 verschillende merken. 77% van de olijfolies bleek niet te voldoen aan de sinds 2011 van kracht zijnde standaard AS 5264-2011 - met certificaten. Tot die tijd hanteerde Australië geen standaard. Een standaard blijkt wel nodig, zo blijkt uit het rapport van oktober 2013 van de Europese Unie, dat olijfolie bovenaan de lijst van voedingsmiddelen plaatst waar veel mee gefraudeerd wordt. Dat kan betekenen dat Griekse olie als Italiaans gelabeld wordt, of dat er goedkopere olieën bijgemengd worden in de 'Extra Virgin' olijfolie.

Volgens de Australian Olive Association is het simpel. Zij hanteren de volgende stelregel: "Australische Extra Virgin olijfolie is het verse, gezonde sap dat direct uit de olijfvrucht geperst wordt", zegt voedingsdeskundige dr. Joanna McMillan in AFN. "Het is niet geraffineerd, en heeft geen maanden in een boot of op een pakhuis doorgebracht voordat het op de supermarktschappen verschijnt".

De Australiërs zijn dus een media-campagne gestart om hun eigen olijfolie te promoten. De leus? "Fresher, tastier, better for you".
Dit artikel afdrukken