Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

Kort 8 feb in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak. Je kunt ook reageerders direct oproepen. Dat doe je door hun naam in een reactie te tikken met het @teken daarvoor. Degene die je oproept, krijgt daar per mail melding van. Wil je naar een eerdere reactie verwijzen in de draad waarin je reageert, dan tik je op dezelfde manier # in, zonder spatie gevolgd door het nummer van die reactie.

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'The Reading Bench', David Hodgson

Vanmorgen ontving de Franse premier Manuel Valls samen met zijn landbouwminister Stéphane le Foll de grote supermarkten van Frankrijk. In het overleg drukte hij hen op het hart de Franse boeren niet weer te dwingen tot verdere prijsverlagingen als gevolg van het overaanbod van met name varkensvlees en melk in Europa. Dat meldt Le Monde.

Tijdens het overleg wees hij nadrukkelijk naar de Europese Commissie die te weinig zou doen en te laat is met de juiste maatregelen. "Frankrijk heeft vanaf het begin van de crisis maatregelen genomen, maar we hebben ook te maken met een Europese crisis", zei Valls. Hij voegde daaraan toe dat de Europese Commissie de crisismaatregelen moet nemen waartoe zij gerechtigd is in tijden van crisis. Voorts gaf Valls aan dat zijn minister Le Foll een voorstel voor de Europese landbouwraad heeft voorbereid waarin om 'marktreguleringsmaatregeen wordt gevraagd'.

In het gesprek met de supermarkten is niets afgesproken. De Franse premier overlegt komend weekend met de Russische premier Dimitri Medvedev en hoopt die ervan te kunnen overtuigen de Russische markt te heropenen voor Europees varkensvlees, de meest schrijnende agrimarkt van dit moment. Sputnik bracht in kaart voor welk banen- en omzetverlies de Russische crisis zorgt.

Vorig jaar kreeg eigenaar Guus Veltmaat van café Wubbenhof in Denekamp nog een dwangsom van de gemeente omdat er tijdens Carnaval door te jonge jongeren alcohol zou zijn gedronken. Bovendien vonden er vernielingen plaats in zijn café, waarschijnlijk door dronken jongeren. Alle reden dus om afgelopen zaterdag de carnavalsviering te openen met een alcoholvrij feest.

Het trio Stuk TV trad op als publiekstrekker. Hierop kwamen ook veel jongeren van 16 en 17 jaar af, wat precies de bedoeling was van Veltmaat. Voor de feestgangers was er alcoholvrij bier, wijn en kleurrijke shotjes (op basis van 'zure matten'). Dochter Joyce stond achter de bar: “Vaak zie je 16- of 17- jarigen gewoon bier drinken. Het is mooi om te zien dat het ook zonder alcohol kan.” Het was dus een geslaagde proef. Veltmaat in Tubantia: “We hebben een geweldige avond gehad." Met "veel positieve reacties”, van zowel de jeugd als hun ouders.

Jumbo stopt met het leveren van Hak-groenten. De supermarktonderneming vindt de prijzen van het glasconservenbedrijf uit Giessen te hoog en wil gunstiger inkoopcondities. In verschillende winkels grijpen klanten dan ook mis.

Meerdere winkels van de in totaal 500 vestigingen van Jumbo laten via een kaartje op het schap weten dat het bedrijf "niet akkoord kan gaan met te hoge prijzen van leveranciers. Hierdoor zal een groot deel van het assortiment tijdelijk niet leverbaar zijn." Het is nog onbekend wanneer de leveringen weer hervat zullen worden.

Boeren zijn bang dat het prijsdispuut dat Jumbo en Hak uitvechten hen uiteindelijk lagere inkoopprijzen zal opleveren, meldt Boerenbusines.

Wakker Dier beweerde onlangs dat het aantal kiloknallers in 2015 40% hoger lag dan in 2014. De supers 'knallen' er weer overheen. Emté en Plus noemen de definitie die de stichting sinds kort hanteert voor de kiloknallers misleidend, schrijft Distrifood.

Het begrip kiloknaller gold voor alle vleesaanbiedingen onder de €4,12 per kilo. Wakker Dier schaart sinds kort al het vlees dat geen erkend dierenwelzijnskeurmerk draagt en in een folder wordt vermeld onder de kiloknallers. De focus ligt nu op keurmerken en niet op het werkelijke dierenwelzijn, vindt Wilco Jansen van Emté. Volgens Plus komt het de geloofwaardigheid richting de consument niet ten goede.

Zo schaart Wakker Dier het Natuurvlees van Emté nu onder de kiloknallers. Dit diervriendelijk vlees komt van runderen die als grote grazers voor het beheer van natuurgebieden dienen. Een trieste constatering, aldus Jansen. Ook het Ierse rundvlees van AH, overgegaan naar AH Greenfields, valt nu onder de kiloknallers. Het vlees is afkomstig van boeren die voldoen aan de eisen van het Ierse Farm Quality Assurance Systeem. "Als de Ierse runderen bijvoorbeeld toch over roostervloeren lopen, krijgt het vlees geen ster en is het voor ons een kiloknaller wanneer het in een folder voorkomt", zegt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. "Het is nu een helder een eerlijk criterium".

Britten kiezen steeds vaker voor alternatieven voor de gewone chips, zoals popcorn of tortillachips. Hierdoor nemen de productintroducties en verkopen van nieuwe soorten chips af. Dat blijkt uit onderzoek door Mintel.

Vijf jaar geleden was 1 op de 5 nieuwe snacks in Groot-Brittannië een variant op de gewone aardappelchips, vorig jaar was dat nog maar 1 op de 8. Popcorn-snacks zijn juist in opkomst; in 2010 had maar 3% van de nieuwe snacks iets te maken met popcorn, tegenover 7% in 2015. De verkoop van popcorn is in de afgelopen vijf jaar toegenomen met 169%, naar een omzet van £129 miljoen (€168 miljoen). De verkoop van chips nam gemiddeld over vijf jaar toe met 8%, waarbij in de laatste twee jaar een daling in de verkoopcijfers is te zien. Bij overige snacks, waaronder popped chips, is een stijging te zien van 25%. De verkoop van chips is nu jaarlijks goed voor een omzet van £1,34 miljard (€1,75 miljard) en die van overige snacks £1,39 miljard (€1,8 miljard).

Volgens onderzoeksbureau Mintel houden de Britten nog steeds van chips of vergelijkbare snacks. Ruim 92% van de Britten gaf in het onderzoek aan in de drie maanden ervoor een dergelijke snack gegeten te hebben, waarvan 78% de keus maakte voor gewone chips, 48% voor een ander type snack en 45% voor tortilla chips. Verder zegt ruim 1 op de 3 Britten dat hun lunch pas 'af' is met een zakje chips erbij. De omzetdaling in gewone chips wordt deels veroorzaakt door de lage prijzen in de supermarkt en deels doordat consumenten de voorkeur geven aan gezondere varianten. Een groot deel van de respondenten gaf aan dat ze graag chips willen eten waarbij gezondere olie is gebruikt (68%) of groente-chips te willen proberen (45%).

De Parijse slagerij L’Ami Txulette plaatste als eerste slagerij in de Franse hoofdstad een verkoopautomaat voor vers vlees naast zijn winkel. Parijzenaars kunnen nu ook buiten de openingstijden terecht voor producten als carpaccio, Bayonne ham en varkenskarbonaadjes. De eigenaar van L'Ami Txulette, Florence Pouzol: “De machine biedt een selectie van onze producten aan die we zelf bereiden en vacuüm verpakken. Zo geven we onze klanten een extra service wanneer de winkel gesloten is.” De prijzen zijn vergelijkbaar met wat je in de winkel zou betalen voor je verse vlees.

De vleesautomaat is niet de eerste automaat met verse producten; in Frankrijk zijn inmiddels al honderden baguette-automaten te vinden nadat een bakker in 2011 de eerste naast zijn winkel plaatste. In 2015 deed een kaas-automaat zijn intrede en de Parijse vlees-automaten is alweer de vijfde in Frankrijk. De opkomst van de vers-automaten is een uitvloeisel van de wet die verbiedt dat winkels 7 dagen per week open zijn, terwijl er wel een grote vraag is naar verse producten.

Er zijn ook tegenstanders, die vrezen dat de ambachtelijke slagers, bakkers en kaaswinkels zullen verdwijnen door de opkomst van de automaten. Emmanuel Gripon van de Fédération de la boulangerie-pâtisserie is uitgesproken: “De automaten weerhouden mensen ervan om onze winkels binnen te komen. Het draagt bij aan de ontvolking van het platteland en beschadigt het sociale leven van gemeenschappen.”

Mensen die in de kroeg een biertje doorgeven aan een jongere onder de 18, de zogenoemde wederverstrekkers, moeten ook aangepakt kunnen worden. Daarvoor pleit Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland, aldus KHN-woordvoerder Joris Prinssen in een interview met BNR. "Inspecteurs kunnen iedereen aanpakken, behalve die groep."

Op dit moment voorziet de regelgeving in boetes voor de verkoper en de jongere zelf. Een ouder of vriend die een biertje of alcoholhoudend drankje doorgeeft aan een jongere, blijft buiten schot. Volgens Prinsen blijkt uit onderzoek dat 90% van de jongeren onder de 18 de drank nooit zelf koopt. In het interview zegt Prinssen dat het aanpakken van wederverstrekkers een expliciete wens is van de controleurs die de drank- en horecawet handhaven.

Prinssen vindt ook dat de normverandering in Nederland veel beter gestalte moet krijgen. De 'NIX 18'-campagne is bij veel mensen bekend, maar veel ouders handelen er volgens inspecteurs niet naar. "Het gaat ook om een restaurant waarbij de ondernemer nu de discussie aan ‘moet’ met een vader die vindt dat zijn zoon die net 17 is geworden wel een biertje mag."

Supermarkten verzinnen allerlei creatieve manieren om de verkoop van melkpoeder voor baby’s in goede banen te leiden. Nederlands babymelkpoeder is onverminderd gewild in China. Om te voorkomen dat Nederlandse ouders voor lege schappen staan, is bij de meeste supermarkten en drogisten een beperking aan het aantal pakken gesteld dat een klant per dag mag kopen. Deze regels blijken niet toereikend, zodat diverse winkeliers inmiddels eigen maatregelen ingevoerd hebben.
Zo heeft een Rotterdams filiaal van Albert Heijn met een groep Chinese runners (Chinezen die alle winkels afgaan om zoveel mogelijk pakken te kopen, red.) een vaste tijd afgesproken waarop ze pakken melkpoeder mogen inslaan. In een filiaal van Jumbo werden pakken Nutrilon vanaf een rolcontainer uitgedeeld aan een rij wachtende mensen met Aziatisch uiterlijk.

Jumbo en Albert Heijn berispten de creatieve praktijken. Volgens Jumbo strookt de geobserveerde manier van verkopen niet met de regels van het hoofdkantoor. Albert Heijn onderneemt actie naar aanleiding van een melding over een filiaal in Nunspeet, waar bij de kassa karren vol Nutrilon werden verkocht. “Wij zijn een winkel voor klanten, niet voor opkopers,” aldus woordvoerder Els van Dijk.

Ondertussen doet Nutricia er alles aan om iedereen van voldoende melkpoeder te blijven voorzien. Zowel in Duitsland als in Nederland verhogen ze de productie om zowel voldoende beschikbaarheid te houden in de Nederlandse winkels als aan de grote vraag uit China te voldoen.

De AH-vestiging heeft besloten geen FrieslandCampina-melk meer in de schappen te zetten. De winkel biedt alleen nog AH-huismerkmelk. Erwin Wunnekink is op Facebook een actie gestart om melk van FrieslandCampina terug in de schappen van AH te krijgen.

Wunnekink motiveert zijn verzoek met een argument dat gebaseerd is het laten draaien van de lokale economie. Hij schrijft: Beste Albert Heijn Borculo, in een straal van 20 km rond Borculo wonen, werken en winkelen circa 800 FrieslandCampina boeren. Gemiddeld hebben ze 80 melkkoeien per bedrijf en 73% van die bedrijven past een vorm van weidegang toe. Door middel van het kwaliteitssysteem Foqus Planet voldoen ze aan de hoogste eisen. Dierwelzijn, voedselveiligheid, duurzame productie, etc etc. Deze FrieslandCampina boeren hebben recent een fabriek laten bouwen naast jullie winkel. 1200 manjaren werk zat in de bouw en veel van de bouwers ben ik aan het eind van de middag tegengekomen in jullie winkel om snel even een aantal boodschappen te doen. Op dit moment verdienen in de FrieslandCampina fabrieken in Borculo direct en indirect enkele honderden mensen hun inkomen en veel van hen kopen in jullie winkel. Groot is dan ook mijn teleurstelling dat jullie de Campina melk hebben vervangen door het AH huismerk. Midden in het Campina gebied, met zoveel klanten die hun inkomen mede verdienen door dat merk Campina. Is het een idee dat u nog eens nadenkt over de keuze Campina melk uit het schap te halen? U had het misschien niet bedacht maar u steunt er de lokale economie mee. En het mooie is... indirect heeft u daar zelf weer profijt van!!

Het bericht is op dit moment 265 maal gedeeld en geliked door bijna 990 mensen, waaronder vele boeren.

American Football-spelers zijn de laatste jaren steeds groter en vooral ook zwaarder geworden, met als gevolg dat ze na het beëindigen van hun carrière verhoogde risico's lopen op metabole ziekten.

Jeffrey Potteiger, van de Grand Valley State University in Michigan, onderzocht hoe het met het gewicht van football-spelers is gesteld. "De afgelopen 70 jaar zijn de lichaamsmaten van football-spelers nogal drastisch toegenomen, zowel bij de amateurs als bij de profs", zegt hij. Tussen 1942 en 2011 werden de professionele linemen tussen de 7 en 53 kilo zwaarder. Bij amateurs lag de gewichtstoename tussen de 23 en 63 kilo. In 1957 was er 1 debutant-prof die meer dan 300 pounds (136 kilo) woog. In 2013 waren dat er 93; in 2011lag hun aantal zelfs op 132.

Al dat gewicht brengt gezondheidsproblemen met zich mee. Zware football-spelers lopen, net als de doorsnee burger, een verhoogd risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom en insulinerestistentie. Zolang ze nog spelen, is er weinig aan de hand omdat ze zo actief zijn. Stoppen ze, dan moeten ze snel afvallen. "Het grootste deel van je leven doe je je best om zwaarder te worden zodat je football kunt spelen", zegt Ben Lynch, die in 2003 stopte toen hij 139 kilo woog. "Het is hartstikke moeilijk om dan die overgang naar gewicht verliezen te maken."

Maar afvallen is wel noodzakelijk, willen de gepensioneerde football-spelers hun gezondheid niet in gevaar brengen. Uit een eerdere studie onder 4.000 footballspelers bleek dat linemen een twee keer zo groot risico lopen voor hun 50e te overlijden als hun teamgenoten.

De zelfmoord van 'de beste kok ter wereld' Benoît Violier vorige week zondag, zou het gevolg zijn van een zwendel met extreem waardevolle wijnen. Dat claimde dit weekend het Zwitserse blad Bilan.

Violier zou een van de slachtoffers zijn van een zwendel die afgelopen najaar aan het licht kwam, door het Zwitserse bedrijf Private Finance Partners. Dit wijnbedrijf zou zeer exclusieve flessen wijn, ter waarde van duizenden euro's, aan toprestaurants en verzamelaars hebben verkocht zonder te leveren. Volgens Bilan zou de schade voor Violiers Hôtel de Ville tussen de €700.000 en €1.770.000 bedragen.

Het bericht zorgt voor ophef in de (internationale) pers. Zowel de kringen rondom Violier als de juristen die bij de zwendel betrokken zijn, ontkennen iedere betrokkenheid van de topchef. Het restaurant, nummer 1 in het nieuwe gastronomische klassement La Liste, was vanaf dinsdag normaal geopend.

Egypte, 's werelds grootste importeur van tarwe, heeft besloten een zending van 63.000 ton Frans graan terug te sturen. In de zending zijn sporen van 'claviceps', een schimmel, aangetroffen.

Volgens zowel de Egyptische Minister van Landbouw, Essam Fayed, als zijn collega van Supply Khaled Hanafy, accepteert Egypte geen graan als het schimmelniveau boven de 0,05% uitkomt. Dat zou bij de Franse zending het geval zijn. De internationale graanhandel is, sinds de zaak aan het licht kwam, afwachtend met het aangaan van nieuwe leveringscontracten omdat niet duidelijk is wat de eisen zijn. Vorige week cancelde Egypte twee tenders omdat de prijzen stegen als gevolg van die onzekerheid.

Egypte heeft nog genoeg graan in voorraad om tot half mei in de binnenlandse behoefte te voorzien. De wereldvoorraden zijn op dit moment ruim en zorgen daarom voor lage voedselprijzen in de wereld.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
drs Jan Griese

Ik snap niet zo erg veel van die Keurmerken en de slag er om heen . Bij AH zag ik in het vriesvak een kip met het etiket er op: Dit kippenras had een langer leven , meer stond er niet op. Wat moet je daar nu mee als consument?

Depak Moella

Alles waar vlees in zit en goed betaalbaar aan de consument wordt gebracht is in de ogen van WD een kiloknaller. Lijkt wel alsof vlees weer een etenswaar wordt die alleen voor de rijke onder de burgers beschikbaar zal worden.

Je mag het vlees in je schappen zetten maar niet verkondigen dat je vlees verkoopt. Niet in folders of op andere manieren en zo wel, dan wordt er wel een idee bij WD bedacht om je in slecht daglicht te plaatsen.

Hans Baltesen

Emté laat zich wel kennen.

Als keurmerken niet meer bruikbaar zijn om objectief onderscheid tussen verschillende producten te kunnen maken, dan kunnen we ze inderdaad beter afschaffen.

Emté hoeft zich ook niet druk te maken dat het natuurvlees alsnog zo'n keurmerk krijgt, als zo'n keurmerk eigenlijk toch nutteloos is?

Als Emté niet twijfelt aan de waarde van het beter-leven-keurmerk waarom twijfelt ze dan wel als een Wakker Dier het keurmerk net zo serieus neemt?

Ik snap dat je je wel 100 keer voor de kop kunt slaan dat jullie, samen met SBB, Natuurmonumenten, etc, deze enorme fout hebben gemaakt. Dat is geen reden om Wakker Dier de schuld toe te schuiven. Zij hoeven niet op jullie blaren te zitten, dat moet je toch echt zelf doen.

Wilco Jansen

#09.1:
Beste Hans, EMTÉ heeft geen reden om te twijfelen aan de objectiviteit van het ‘beter leven’ keurmerk. Echter, de wijze waarop Wakker Dier het ontbreken van een keurmerk nu als criterium gebruikt om haar boodschap te framen is niet bepaald objectief.

Natuurvlees is afkomstig van Nederlandse runderen die met een zéér hoog dierenwelzijn geleefd hebben in Nederlandse natuurgebieden, veelal van Staatsbosbeheer. Meer informatie over Natuurvlees is te lezen op www.natuurvlees-nederland.nl

Om je gerust te stellen, EMTÉ heeft nagedacht over Natuurvlees in relatie tot de sterrenkwalificatie van de Dierenbescherming. Voor het certificeren van runderen die in natuurgebieden grazen is nog geen schema van de Dierenbescherming beschikbaar. De Natuurvleescoöperatie is samen met de Dierenbescherming bezig een schema voor zogeheten natuurbegrazing te maken. Zodra het kan zullen de drie sterren op de verpakking vermeld worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal Wakker Dier het daarna als hun succes claimen.

Wilco Jansen, EMTÉ Supermarkten

Geer Janssen

Goed van Hak om je niet te laten chanteren, moeten meer merken doen!
De visie van Adriaan deel ik.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.