In bijna alle gevallen van de veelvoorkomende vormen van kanker is blootstelling aan carcinogenen of andere omgevingsfactoren nodig om kanker te veroorzaken, aldus de auteursDeze uitspraak suggereert dat je het risico op kanker deels in eigen hand hebt door een gezondere leefstijl te adopteren.
Relatieve bijdrage
Zowel intrinsieke factoren (aangeboren risico's die onbeïnvloedbaar zijn) als extrinsieke factoren (die wel beïnvloedbaar zijn, zoals roken, blootstelling aan UV, eetpatroon, alcoholgebruik en luchtvervuiling) kunnen ervoor zorgen dat er iets mis gaat met de celdeling. De discussie gaat over de relatieve bijdrage van elk van deze twee groepen factoren bij de vorming van kanker.
Volgens de onderzoekers van Stony Brook Cancer Centre in New York in dit nieuwe onderzoek is de incidentie van kanker veel te hoog om verklaard te kunnen worden door mutaties in celdelingen. Aan de hand van computermodellen, genetisch onderzoek en data van eerdere onderzoeken, concludeerden ze dat omgevingsfactoren veel meer invloed hebben dan biologische of genetische. Volgens de auteurs is 75% van het risico op darmkanker toe te schrijven aan het eetpatroon, 86% van het risico op huidkanker aan blootstelling aan de zon en 75% van het risico op hoofd- en halskanker aan het gebruik van tabak en alcohol. “In bijna alle gevallen van de veelvoorkomende vormen van kanker is blootstelling aan carcinogenen of andere omgevingsfactoren nodig om kanker te veroorzaken,” aldus de auteurs. De meer zeldzame vormen van kanker zouden wel toe te schrijven kunnen zijn aan intrinsieke factoren.
De meer zeldzame vormen van kanker zouden wel toe te schrijven kunnen zijn aan intrinsieke factoren
Niet nieuw
Hoewel wetenschappers nog debatteren of de conclusies niet te kort door de bocht zijn, komen de reacties in de media van experts eigenlijk op hetzelfde neer. Hoe groot of klein de rol van extrinsieke factoren ook is, het nieuws dat leefstijl- en omgevingsfactoren bijdragen aan een verhoogde kans op kanker is niet nieuw. Emma Smith van Cancer Research UK zegt: “Gezonde eet- en leefgewoonten zijn geen garantie tegen kanker, maar verlagen het risico erop wel dramatisch”. De cijfers zeggen niets over de absolute kans op kanker, zegt Smith. Geluk of pech spelen altijd een rol.
Het vermijdbare en het onvermijdbare liggen dicht bij elkaar in de context van ons dagelijks leven1 op 100 of 1 op 5?
Wat dit allemaal betekent, is wellicht het eenvoudigst uit te leggen aan de hand van de uitspraken die onlangs de WHO deed over de relatie tussen kanker en bewerkt vlees. Gecommuniceerd werd dat de kans met 20% toenam, terwijl slechts 1 extra persoon op iedere 100 kanker ontwikkelt, waarbij het natuurlijke 'pech'-risico is vastgesteld op 5 personen.
Wie rekent vanuit die 5 ziet uiteraard dat de kans flink - 1 op 5 en dus met 20% - toeneemt. Dat is een fors getal dat te maken kan hebben met intrinsieke factoren die worden aangezet door een veranderende eetcontext waarin we meer bewerkt vlees zijn gaan eten. Wie zegt dat het maar om 1 persoon op iedere 100 gaat, heeft ook gelijk.
Toch kijken beide waarnemers van de cijfers naar dezelfde stijging van het risico en is het lastig om de eet- en leefomgeving zomaar 'even' aan te passen. Het vermijdbare en het onvermijdbare liggen in een aantal gevallen dan ook dicht bij elkaar in de context van ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan de moeilijkheid om in een moderne grootstad te ontsnappen aan fijnstofvervuiling.
Fotocredits: Breast cancer cell, Wikimedia
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Overigens is noch vijf, noch zes darmkankergevallen per honderd inwoners weinig. Ruim dertienduizend gevallen van dikkedarmkanker tegenover nog geen zeshonderd verkeersdoden. Alleen al de twintig procent hogere kans door het eten van teveel bewerkt vlees komt overeen met het totale aantal slachtoffers op de Nederlandse wegen. Auto's, scooters en rollators inbegrepen.
Dus naast campagnes:
- Ben je de bob, zeg het hardop
- Een snelheidsweter kent zijn snelheid beter
- Onderweg ben ik off line
enzovoorts, zou een wat intensievere voorlichting over de preventie van ziekten niet misplaatst zijn.
Je kunt je afvragen waarom de 'betutteling' zich beperkt tot het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Wat fijn dat we de VVD hebben, die recent de Tweede Kamer haar motie zag aannemen om de vervuilende auto's weer in binnensteden toe te laten. "Dat," zegt de VVD, "is dan eindelijk einde automobilistje pesten." Een beslissing, die haaks staat op het beleid in vele Europese steden en die, gezien de valse veiligheid opgeroepen door de software van Volkswagen, op zijn minst te beschouwen is als een serieuze bedreiging van de volksgezondheid.
Hebben we hiermee nu echt "iets goeds gedaan voor onze kinderen", de meest tenenkrommende quote van Parijs 2015?
Welkom sluipmoordenaar fijnstof!
Lees ook: Wetenschappers zijn in 40 jaar meer gaan overdrijven ;-)
Enno
Sodeju... "een onderzoek dat concludeerde dat twee derde van de gevallen van kanker te wijten was aan een speling van de natuur" versus "een nieuw onderzoek in het tijdschrift Nature dat in 70-90% van de gevallen het ontwikkelen van kanker toe te schrijven zou zijn aan omgevingsfactoren".
Wie sluit beide onderzoeksteams op (gewoon in een hok, met water en eh... Ja, toch maar gewoon brood, dat zal ze leren!!) tot ze één gemeenschappelijke conclusie hebben? Want hier kun je als JanPubliek toch niets mee?
Dit is voer voor mensen die roepen "ach, eerst was vet slecht, toen suiker, nu weer 'zitten' en morgen is het weer wat anders". Zo graaft de wetenschap toch z'n eigen graf?