Zowel Nederlandse als buitenlandse ondernemingen investeren de komende twee jaar € 700 miljoen in melkverwerking op Nederlandse bodem. De investeringen leveren 1.000 arbeidsplaatsen op. Dat komt neer op een bedrag van € 700.000 per arbeidsplaats en toont aan dat het om een hoog technologische grootschalige industrie gaat. De productiewaarde van Nederlandse melkveehouders en zuivelverwerkers bedraagt € 11 miljard van de € 26,5 miljard die de agrisector in 2012 produceerde. De groei van de export van Nederlandse zuivel bedraagt jaarlijks 7%.

Deze en andere cijfers werden opgesteld voor NZO door het Duitse consultantsbureau Roland Berger, ook wel bekend als 'de Duitse McKinsey'.

De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) presenteert de cijfers vandaag aan het ministerie van Economische Zaken waar staatssecretaris Sharon Dijksma ze in ontvangst zal nemen. De belangenorganisatie lijkt daarmee te willen onderstrepen dat zuivel belangrijk is voor de Nederlandse economie en daarom ruimte voor groei en - na de afschaffing van de melkquota - daarbij behorend beleid vraagt. Het rapport is op dit moment nog niet openbaar. Het FD kreeg alvast een inkijkje.
Dit artikel afdrukken