De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. FASTFOODKETENS ONTDEKKEN SAUZEN ALS KLANTENLOKKERS
Diverse Amerikaanse fastfood ketens zetten een nieuwe manier in om jongere en veeleisende klanten te lokken. Die zijn opgegroeid met uitgesproken smaken en verwachten hun maaltijd naar eigen voorkeur samen te kunnen stellen. Dat kan bij 'fast casuals' als Chipotle, maar niet zonder meer bij de meeste fastfood restaurants. Ook die laatsten denken nu een goedkope en gemakkelijke oplossing gevonden te hebben, zonder dat ze hun hele menu om hoeven te gooien. Ze bieden nieuwe sauzen, zoals 'sweet-and-spicy sriracha sauce', de 'Finger Lickin' Good sauce' van Kentucky Fried Chicken, of een saus met frisdrank Mountain Dew, citroengras, gember, chilipeper en sojasaus. "Klanten zijn dol op uitproberen. De opwinding zit in de saus", zegt Cheryl Bachelder van fastfoodketen Popeyes op Bloomberg.

FL 2. GRONDGEBONDEN BOEREN MOGEN TOCH MEEPRATEN VAN DIJKSMA
Er is veel te doen in Nederland over grondgebonden boeren. Melkboeren zouden dat moeten, maar het gebeurde niet. Daarom schoot de Nederlandse melkveehouderij door. Aanvankelijk leek de angst voor echte grondgebondenheid zo groot dat staatssecretaris Sharon Dijksma niet wilde dat ze als een aparte groep mee zouden praten over de toekomst van de melkveehouderij. Dankzij een motie van SP-Kamerlid Eric Smaling is die afwijzing ongedaan gemaakt.

FL 3. PENSIOEN IS GEZOND
Gepensioneerden bewegen meer, slapen langer en zien de dokter minder vaak dan toen ze nog werkten. Daarnaast zijn ze meer tevreden over hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dat meldt The Guardian op basis van onderzoek onder Duitse gepensioneerden. De voordelen gelden vooral voor mensen die fysiek zware arbeid verrichtten. Peter Eibich, econoom aan het Health Economics Research Centre in Oxford: “Deze studie laat zien dat ouderen hun vrije tijd gebruiken om een actieve leefstijl te ontwikkelen en hun gezondheid te verbeteren.” Ongeveer 19% van de onderzoeksgroep ging kort na hun 60e verjaardag met pensioen, 13% pas na hun 65e. Eibich suggereert op basis van zijn onderzoek dat parttime werken of het opnemen van gedeeltelijk pensioen effectief kan zijn voor het behoud van gezondheid van oudere werknemers.

FL 4. VOEDINGSCENTRUM START ACTIE TEGEN 'KEUKENBLUNDERS'
Iedere dag worden zo’n 2.000 mensen ziek van hun voedsel en veel van die voedselinfecties ontstaan in de keuken. Daarom start het Voedingscentrum de bewustmakingsactie ‘Ziektemakers zie je niet’. Het ministerie van van Volksgezondheid betaalt de campagne. Foto’s gemaakt met uv-licht brengen aan het licht hoe ziekmakers zich verspreiden. De campagne sluit aan bij de al langer lopende '5x veilig'-tips met advies over hygiëne in de keuken. Dit moet mensen bewust maken: ook eten dat nog goed ruikt kan te veel ziekteverwekkers bevatten en een vaatdoekje was je niet op 40 graden. Het AD wijst niet alleen op de lichamelijke klachten die voedselinfecties veroorzaken, maar ook op de financiële schade. Het RIVM beraamt de jaarlijkse kosten van mensen met een 'buikgriepje' op 416 miljoen euro.

FL 5. GERAFFINEERDE DIEVEN KAPEN BIJEN
Imkers hebben te kampen met bijensterfte, pesticiden en de colony collapse disorder die hun bijen bedreigen. Daar komt nu nog een nieuwe bedreiging bij, meldt NPR: diefstal. In de VS worden complete bijenkasten gestolen. In Wales gingen de bijendieven nog listiger te werk. Ze schudden honingramen leeg en namen het bijenvolk mee. Een nieuwe kast er om heen en de bijen zijn niet meer te traceren. De dieven maken er een lucratieve business van: ze verhuren de bijenkolonies inclusief hun koninginnen aan boeren om hun gewassen te bestuiven.

FL 6. RUSLAND OVERWEEGT VLEESIMPORTEN UIT EU EN VS ONEINDIG OP TE SCHORTEN
Dat zou blijken uit een concept decreet, gepubliceerd door het Ministerie van Economische ontwikkeling. "Het is duidelijk dat Rusland de import van vlees uit de VS en EU niet gaat hervatten. Dat zou de situatie op de binnenlandse vleesmarkt drastisch veranderen en de winstgevendheid in gevaar brengen van een aantal na de importstop opgezette projecten", zegt een Russische landbouwanalist op GlobalMeatNews. De Russische National Meat Association voorziet dat Rusland in 2016 helemaal geen vlees meer zal importeren, onder meer omdat vlees voor veel Russen onbetaalbaar is geworden. Zelfs nu Rusland nog niet volledig aan de binnenlandse vraag kan voldoen en Russisch vlees relatief goedkoop is, neemt de vraag af. De NMA verwacht dat de Russische vleesconsumptie dit jaar 6% zal dalen ten opzichte van 2014

FL 7. VOLDOENDE VITAMINE D BESCHERMT MOGELIJK TEGEN OOGZIEKTE
Vitamine D lijkt een veelbelovend beschermingsmiddel tegen de oogziekte AMD, leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). Maculadegeneratie beperkt het centrale zicht en bemoeilijkt aldus lezen en autorijden. Een eerste onderzoek naar de relatie tussen vitamine d en het ontwikkelen van AMD laat zien dat vitamine D dankzij zijn ontstekingsremmende en anti-angiogene (vertragen van de groei van nieuwe bloedvaten) eigenschappen effect lijkt te hebben, schrijft Futurity. Vrouwen met een genetische aanleg voor AMD én een laag vitamine D-gehalte, bleken 6.7 keer meer kans te hebben op het ontwikkelen van AMD dan vrouwen met een voldoende vitamine D-gehalte in hun bloed. Het onderzoek is verschenen in JAMA Ophtalmology.

FL 8. PLOFKIP-GEHALTE GEDAALD VAN 80 NAAR 60%, ALDUS WAKKER DIER
Volgens eigen onderzoek van Wakker Dier daalt het 'plofkipgehalte', het aandeel plofkip in het gehele verse kipassortiment van de supermarkten, gestaag. Tussen supermarktketens zijn echter grote verschillen. Hoogvliet heeft nog de meeste plofkip in de schappen, Jumbo, Dirk en Albert Heijn droegen er met name aan bij dat het plofkip-gehalte van de supers gezamenlijk daalde van 80% in 2014 naar ruim 60% dit jaar. De meeste plofkipvervangers zijn 'nieuwe kip-varianten', kippen die qua dierenwelzijn tussen plofkip en kip met één Beter Leven Keurmerk-ster in zitten. Wakker Dier laat in het persbericht weten door te gaan met zijn campagne "totdat alle kip voorzien is van het Beter Leven Keurmerk".

FL 9. ALBERT HEIJN GOOIT VIA ALIBABA VISJE UIT IN CHINESE MARKT
Albert Heijn opende dit weekend een eigen winkel op het Chinese Tmall. Tmall is het 'b2c-platform' van de Chinese internetgroep Alibaba. Buitenlandse verkopers kunnen via Tmall de Chinese markt bereiken. Albert Heijn bood via ah.tmall.hk onder andere Nutrilon-babypoeder en producten van het huismerk aan, schrijft internetmagazine Twinkle. Een woordvoerster van Ahold hield desgevraagd alle opties open: "Wij kijken altijd naar nieuwe verkoopmogelijkheden. Ik kan je alleen vertellen dat we het account hebben geopend en dat er er verder nog niets vaststaat over wat we hiermee gaan doen. We blijven de focus houden op onze kernmarkten Europa en de Verenigde Staten." Het aanbod is inmiddels weer offline gehaald en de winkel gesloten, aldus Twinkle.

FL 10. NIEUWE FILM ZET PROBLEEM 'ONDERGRONDVERDICHTING' OP DE KAART
Het probleem van 'ondergrondverdichting' is bij boeren en andere belanghebbenden als waterschappen en natuurbeheerders grotendeels onbekend. Uit veldonderzoek blijkt dat bijna 50% van de ondergrond in de landbouw het niveau van kritische dichtheid overschrijdt. Ondergrondverdichting is onomkeerbaar en leidt tot opbrengstderving door nat- en droogteschade, kwaliteitsverlies en verminderde infiltratie van water in de bodem. Om het probleem meer bekendheid te geven, maakten CLM, Alterra, IPO en Rijkswaterstaat een film, waarin in een alledaags gesprek tussen boer en adviseur, gevolgen en oplossingen in beeld komen.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'HannaH - What's new today?', flano.de
Dit artikel afdrukken