Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders probeert of heeft wel eens geprobeerd af te vallen, meldt het CBS. In 2022 was de helft van de volwassenen te zwaar. Het doel van het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 om Nederlanders gezonder te maken door in 2040 op 38% overgewicht uit te komen, is niet dichterbij gekomen.

Vrijwel iedereen met obesitas (97%) erkent zijn of haar gewichtsprobleem; bij de mensen met overgewicht ligt die erkenning lager (77%).

Een kwart van de mensen met een gezond gewicht vindt zichzelf te zwaar.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat 6 op de 10 Nederlanders (60%) wel eens een afvalpoging heeft ondernomen. Afgelopen jaar ondernam 43% van de mensen met obesitas actie om kilo’s kwijt te raken, 28% van de mensen met overgewicht en 11% van de mensen met een gezond gewicht.

Met 70% is de meest gebruikelijke afvalpoging het volgen van een dieet. Het meest populair zijn een koolhydraatarm dieet of het tellen van calorieën. Andere populaire manieren om af te vallen zijn minder eten, gezonder eten, meer bewegen of een combinatie van deze. Door af te vallen verkleint de kans op gezondheidsproblemen of ziekten. Dit is samen met lichamelijk fitter worden de belangrijkste reden om gewicht te verliezen.

Toch lukt het maar niet om af te vallen. Vooral mensen met obesitas vinden afvallen lastig omdat het niet snel genoeg gaat. Niet alleen genetische aanleg is een extra belemmering, maar ook gebrek aan motivatie en onverhoopt snaaien door emoties zoals stress. Bovendien helpen de verleidingen van ongezond eten niet mee. Die zijn immers overal om ons heen te vinden.

redenen waarom afvallen niet lukt cbs
Reageer
  • Deel
Druk af