Nederland moet van het slot, hoe eerder hoe beter. De economie gaat eraan als dit nog langer zo doorgaat. Wat er eigenlijk intelligent aan is, is een lopende discussie, maar dat de lockdown opgeheven moet worden om de schade voor het economische, sociale en culturele leven beperkt te houden, is nauwelijks een twistpunt.

Hoe? Dat is simpel: kijk naar de grafiek met de sterftecijfers en het antwoord staart je aan. Er moet een dikke streep door de samenleving getrokken worden bij 60 jaar, als een verse sloot door het weiland. Iedereen beneden de Grijze Sloot moet weer naar school, kantoor, fabriek, winkel en horeca, iedereen boven de sloot moet thuisblijven.

Het is heel simpel en onontkoombaar. Maar vermoedelijk even onacceptabel en onuitvoerbaar. Het is een discriminatoire maatregel zonder gelijke. De wet stelt leeftijdsgrenzen voor rijbevoegdheid, kiesrecht, meerderjarigheid, alcoholgebruik, AOW en ... dat was het eigenlijk wel, wat gelegaliseerde leeftijdsdiscriminatie betreft. Maar de wet verbiedt niemand van boven een bepaalde leeftijd op straat te komen, familie te knuffelen of te judoën. Toch zal het moeten. Als het virus discrimineert, waarom zouden wij het dan niet mogen?

’60-minsamenleving’
Invoering van de ’60-minsamenleving’ is de beste oplossing, want goedbeschouwd de enige met een deugdelijke onderbouwing. De grootste wetenschappers zeggen het al, sommigen onverbloemd: ‘Stel leeftijdsgrenzen in bij versoepelen lockdown’. Onder de 60 loop je maar een heel kleine kans om ernstig ziek te worden of te overlijden aan het virus. Kijk naar die idiote staafdiagrammen! Covid-19 bezorgt jonge patiënten heel duidelijk veel minder last dan ouderen.

Hoe dat komt, is ondanks alle onduidelijkheid over de precieze boze bedoelingen van het virus niet moeilijk te zien. De Nederlandse bevolking bestaat voor een vijfde uit 65-plussers die gezond zijn dankzij de grote welvaart, de voortreffelijke gezondheidszorg en hun steeds maar verantwoordelijkere leefstijl. Maar voor hen tikt de tijd niettemin onverbiddelijk: ze worden allemaal fysiek zwakker. En met fysiek zwakkeren, die geen optimaal immuunsysteem meer hebben, weet het virus wel raad. Van leven ga je op den duur dood, hoe dan ook.

De boetes voor het illegaal oversteken van de sloot zullen pittig zijn, maar op fierljeppers zal niet worden geschoten
Gesjoemel
60 lijkt een arbitraire grens. 65 zou ook heel goed kunnen, misschien nog wel beter zelfs omdat de grafiek daar pas echt steil wordt. 64 is ook een mooi afbreekpunt, daar zijn tal van argumenten voor aan te voeren. Maar het is 1,5 meter, en geen 1,43 meter. De crisis vraagt om duidelijke maatregelen, niet om gesjoemel. Dat ze zich in andere landen misschien aan 2,0 meter houden, moeten ze daar zelf weten, wij doen het zo.

Moeten we stickers met ’60+’ erop dragen op de kleding? Nee, we rekenen op gedisciplineerde medewerking van iedereen. Mark, Hugo en Jaap zullen ons ervan doordringen hoe groot de noodzaak, hoe eenmalig en hoe tijdelijk de maatregel is. Herd immunity, dat nooit een doel op zich was, is niet langer een doel op zich. Je hoort er niemand meer over, want het virus schijnt zich niet aan de voorwaarden van langdurige immuniteit in ruil voor infectie te houden.

Bescherming
Is deze ‘functionele segregatie’ überhaupt moreel te rechtvaardigen? De opdeling van de samenleving langs etnische, religieuze, gepigmenteerde of economische lijnen is nooit een gelukkige optie, maar dit is andere koek. Hier moet de gehele samenleving in bescherming worden genomen door maatregelen die een weliswaar specifieke, maar ook divers samengestelde groep treffen.

Van werkelijke discriminatie is geen sprake, want de sloot is een blinde, statistische scheidslijn. Moreel is daar niet veel tegen in te brengen zolang de naleving goed georganiseerd en soepeltjes verloopt en de nadelen afdoende gecompenseerd worden.

Op de lange duur is het geen structurele oplossing voor maatschappelijke problemen, dat wijst de vaderlandse en koloniale geschiedenis van ons land uit. Maatregelen die tegenstellingen in de samenleving vergroten zijn nooit goed, al wordt daar in andere laat-kapitalistische, autoritair geleide of niet zo liberale landen verschillend over gedacht.

Plankje
Het besluit van de regering tot de tweedeling zal politiek breed gedragen worden. Rechts heeft traditioneel nooit zo’n probleem met onderscheid maken en navenant privilegiëren van burgers. Baudet regeert voorlopig alvast in Brabant en Henk Krol heeft het in eigen gelederen druk genoeg. Geert Wilders vindt vast wel een plankje over de sloot, laat hem maar. Links gaat gedwee mee met het oorlogskabinet en ziet nu een kans een paar idealen te verwezenlijken.

Rutger Bregman mag in De Balie aan weerbarstige medewerkers van de Sociale Dienst uitleggen hoe dat kan werken, het basisinkomen voor 60 plussers. Hij kan dan ook benadrukken dat de meeste van die oudjes wel deugen en het risico op fraude daarom gering zal zijn. De voormalige protestgeneratie is uitgeraasd en vindt het wel best. Het Malieveld, dat er weer netjes bijligt, zal niet omgeploegd worden door campers, e-bikes en rollators.

Onbekommerd
Vanzelfsprekend moet er wel wat tegenover staan. Je kan niet zomaar van een kwart van de burgers vragen gratis braaf te zijn. De Ophokpremie, zo zal de financiële regeling snel gaan heten in de volksmond. Het is vervroegde AOW. Voor sommigen, die al tegen hun pensionering aanzitten, een welkome vervroeging. Anderen, die eigenlijk gewoon willen doorwerken, kunnen nu onbekommerd kiezen. Die premie zal veel geld kosten, maar dat kost het in de lucht houden van vliegtuigen en het uitkeren aan buitenlandse aandeelhouders ook.

Het verplicht van de straat blijven wordt niet alleen financieel, maar ook facilitair ondersteund. Er komen kortingen op maaltijdbezorging, thuiskappers, pedicures, bezorgslijterijen, drugskoeriers en escortservices. Met de populaire vakantielanden wordt gewerkt aan een keten van omheinde, goed gefaciliteerde campings met Nederlands sprekende bewakers.

Bereidwilligheid
De bereidwilligheid om mee te werken lijkt groot, gezien het enthousiasme voor de eerste maatregelen, zoals TOZO, NOW en TOGS. De geluiden onder de oudere bevolking zijn positief: “Sluit ons maar op, en breng de economie weer op gang!”

Allicht kunnen er uitzonderingen gemaakt worden om de persoonlijke gevolgen draagbaar te maken. 60-plussers die jonge kinderen naar school moeten brengen omdat hun gescheiden dochter een drukke baan heeft. Oudere, onvervangbare werknemers in vitale beroepen. Oude mannen met jonge vrouwen en vice versa. Er komen bruggen en pontons over de Grijze Sloot, de marechaussee krijgt het druk. De boetes voor het illegaal oversteken van de sloot zullen pittig zijn, maar op fierljeppers zal niet worden geschoten.
Dit artikel afdrukken