Bij de Antwerpse koffiezaak Texas Coffee kunt je 'Black Ivory Coffee' drinken voor het bedrag van €60 per kop. Daarmee is de koffie drie keer zo duur als het toch ook al exclusieve kopje koffie van Kopi Luwak-bonen die voor ze gebrand worden door de maag en darmen van de civetkat moeten zijn gegaan. Ook de bonen voor de Black Ivory Coffee blijken de weg via het spijsverteringskanaal van een dier af te leggen. Alleen gaat het dit keer om Thaise olifanten. "Daar krijgen olifanten die gered zijn uit het circus, koffiebonen gevoederd. De bonen worden uit hun uitwerpselen gefilterd", zegt Cheeru Mampaey van Texas Coffee. Er wordt jaarlijks zo'n 70 tot 100 kilo olifantenkoffie geproduceerd.
De Standaard - 60 euro voor een kopje olifantenkoffie
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zal ervan afhangen Cécile, hoe zit jouw spijsverteringsbioom in elkaar? Misschien zijn de vegetariërs er het meest voor geschikt.
Nick Trachet legde recent uit waarom we koffiebonen zijn gaan branden: "En daar kwam voor mij de Aha-erlebnis. [..] Essentieel in de productie van koffie, voor hij wordt gebrand, is de fermentatie, het proces waarin koffie wordt omgezet door gisting, enzymen en bacteriën. Er is een plek waar dat prompt gebeurt: in de ingewanden van een geit.
En omdat woestijnbewoners altijd op zoek zijn naar brandstof, werden vuurtjes gestookt met… geitenkeutels. Keutels die vol onverteerde koffiebonen zaten. Bij het uitvegen van de as van zo’n vuur moet iemand ooit op een boontje zijn gaan kauwen en Jeetje, dat was lekker zeg!"
Geiten, civetkatten, olifanten - zouden we het ook zelf kunnen?