Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Brit ruim 2 uur per week wacht; in het verkeer, op zijn eten, voor de wc en… in de rij voor de kassa. De kortste rij blijkt niet altijd de snelste. Het is moeilijk in te schatten welke rij je het beste kunt kiezen. Toch blijkt dat geen kwestie van gokken, maar van pure wetenschap.

De the New York Times zette de meest toepasselijke studies en de meest ervaren experts op een rij om ons te helpen voortaan echt de snelste kassarij te kiezen.

1. Kies een rij met mensen met een volle kar
Hoewel het niet logisch lijkt om achter iemand met een uitpuilende boodschappenkar te gaan staan, blijkt dit wel zo te zijn. Los van de hoeveelheid boodschappen in de kar is er per klant een vaste doorlooptijd nodig voor betalen, groeten en ruimte maken voor de volgende klant. Het is dus voordeliger om een rij te kiezen met één persoon met een volle kar dan een rij met meerdere klanten die ieder maar weinig boodschappen af hoeven te rekenen.

2. Kies een kassa aan de linkerkant
De meeste mensen zijn rechtshandig en daardoor geneigd aan te schuiven bij een kassa aan de rechterkant. Kassa’s aan de linkerkant zijn om deze reden wat minder populair waardoor de rijen er vaak korter zijn. Als de mogelijkheid er is, kun je nog beter voor één enkele rij kiezen, die meerdere kassa's bedient, dan voor aparte rijen per kassa. Het - nog niet overal ingevoerde - systeem met één enkele wachtrij voor meerdere kassa's blijkt drie keer zo snel door te schuiven en beperkt bovendien de keuzestress.

3. Let op de klanten voor je
Oudere mensen zorgen vaker voor oponthoud in de kassarij. Dit komt doordat ze hun boodschappen minder snel inladen, pinnen lastig vinden of doordat ze, vaker dan jongere mensen, contant betalen en er dus ook (wissel)geld uitgeteld moet worden.

4. Kijk wat voor producten er al op de band liggen
Bekijk behalve de klanten voor je in de rij, ook hun boodschappen. Het scannen van veel dezelfde artikelen in een grootverpakking (krat bier, een tray blikjes, stapel diepvriespizza's) gaat sneller dan allemaal verschillende losse artikelen. Groente en fruit kunnen meer tijd kosten doordat de kassamedewerker die in sommige supermarkten nog moet wegen en prijzen.

5. Let op de kassamedewerker
Kies geen kassa waar de caissière commentaar geeft op ieder artikel dat je koopt of gezellig een praatje aanknoopt. Dit zorgt allemaal voor onnodige wachttijd. Probeer te onthouden wie bij je vaste supermarkt lekker efficiënt te werk gaat. Zo kun je bij je volgende supermarktbezoek weer kiezen voor deze kassadame (of -heer, al blijken die over het algemeen net iets minder thuis in het kassasysteem).

6. Help de kassamedewerker
Om het allemaal nog wat sneller te laten gaan, is het slim om de streepjescodes vast richting de kassamedewerker te draaien of te leggen. De kassamedewerker kan dan alles vlot achter elkaar scannen en hoeft niet ieder artikel rond te draaien op jacht naar de streepjescode.

7. Speel het mentale wacht-spelletje mee
Wees je ervan bewust dat wachten deels een mentaal spel is. Uit onderzoek blijkt dat mensen voor hun gevoel 36% langer in de rij staan dan daadwerkelijk het geval is. Ook laten mensen zich op het verkeerde been zetten door wat ze zien: een korte wachtrij die traag beweegt krijgt de voorkeur boven een snelbewegende lange rij. Wachten lijkt sneller te gaan als je er niet teveel mee bezig bent, dus knoop ook eens een praatje aan met de andere wachtenden. Voor je het weet, sta je weer buiten.

Ben je het wachten in de rij echt helemaal zat én woon je in New York? Dan kun je bij Same Ole Line Dudes zelfs iemand inhuren die voor jou in de rij gaat staan. In Thailand zetten mensen hun schoenen in de rij om hun plek te bewaken terwijl ze zelf rustig gaan zitten.
Dit artikel afdrukken