De NVWA staat tientallen keren per jaar toe dat ernstig zieke dieren worden geëxporteerd naar slachthuizen in België en Duitsland. Dat zou blijken uit gegevens van Belgische en Duitse instanties, in handen van RTL Nieuws.

De NVWA heeft toegegeven elk jaar tientallen meldingen uit de buurlanden te krijgen, maar kan niet alle transporten met zieke dieren voorkomen. Dat schrijft en liet RTL gisteravond zien op TV.

Een klokluidende NVWA-medewerker zegt: "De controles op de exportverzamelplaatsen stellen geen flikker voor. Handhaven en rapporten schrijven is een restpost, want alles is erop gericht om de export niet in de weg te zitten."

Volgens een officiële reactie van de NVWA kan het ondanks intensief toezicht, "in een aantal gevallen zelfs door 2 dierenartsen", voorkomen "dat dieren in slechte gezondheidstoestand aan komen op het slachthuis in het buitenland". De NVWA zegt: "Dat kan bijvoorbeeld gebeuren doordat een dier tijdens het transport valt en vervolgens in korte tijd sterk achteruit gaat. Maar het kan ook zijn dat achteraf blijkt dat een dier niet tot transport had moeten worden toegelaten."

In de reactie van de NVWA is een tabel opgenomen waaruit blijkt dat in 2018 41 officiële meldingen zijn geregistreerd op 28.000 transporten van ruim 8.000.000 varkens en koeien.

Minister Carola Schouten liet de Kamer gistermiddag al direct per brief weten dat "alle signalen zorgvuldig worden onderzocht en gewogen". In combinatie met een al lopend onderzoek naar de gang van zaken bij de NVWA rond slachthuizen in het noorden van het land, belooft ze de Kamer eind van de zomer te informeren over de bevindingen van het bureau dat de vermeende welzijnsmisstanden bij de NVWA onderzoekt.
RTLnieuws - Dierenartsen NVWA laten export ernstig zieke dieren naar slachthuizen in België en Duitsland toe
Reageer
  • Deel
Druk af