Steeds meer Amerikanen krijgen diabetes type 2 naarmate ze ouder worden. Toch zullen ze gemiddeld langer leven met de ziekte. Dat zal een groeiende belasting van de gezondheidszorg en stijgende kosten daarvan met zich meebrengen.

Individuele overlijdenskans neemt af
Dat concludeert een Amerikaans team onder leiding van Dr. Edward Gregg van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Het schokkende rapport verscheen in The Lancet.
Het team bekeek statistieken vanaf 1985. In dat jaar had een man van twintig 20% kans om diabeet te worden en een vrouw 27%. In 2011 was het risico opgelopen tot 40% voor mannen en 39% voor vrouwen. Voor Hispanics en zwarte vrouwen ligt dat percentage op 50.

De kans voortijdig te overlijden aan de gevolgen van diabetes nam af, van 7,7 jaar eerder voor een man van veertig in de periode 1990-1999, 5,8 jaar eerder tussen 2000 - 2011. Voor vrouwen zijn dat resp. 8,7 en 6,8 jaar. In de tussenliggende tijd is diabetes vaak eerder ontdekt en beter behandeld geworden. Door de enorme toename van het aantal diabetespatiënten is het totale aantal jaren van vroegtijdig overlijden voor de bevolking als totaal niettemin met 50% gestegen.

Drastisch ingrijpen
De onderzoekers pleiten voor drastisch ingrijpen in de leefstijl van de Amerikaanse bevolking. ‘Door een sterkere focus op interventies die gericht zijn op kinderen en hun gezinnen is het misschien niet te laat om het lot van toekomstige generaties voor wat betreft hun kans op diabetes type 2 te verbeteren,’ schrijven ze.

Diabetes type 2 doet zich voor als de in het lichaam aangemaakte insuline onvoldoende is om de glucose uit de voeding te verwerken als brandstof voor de cellen. De voornaamste oorzaak is overbelasting door een dieet met te veel koolhydraten, die in glucose worden omgezet door het lichaam. Diabetes type 2 (vroeger ‘ouderdomssuiker’ genoemd) komt tien maal zo vaak voor als het aangeboren type 1.
Dit artikel afdrukken