• Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Nevedi, de koepel van Nederlandse veevoerfabrikanten en -coöperaties, schrijft in een persbericht dat de NVWA eerder deze week onterecht zou hebben gesuggereerd dat er antibiotica op belangrijke schaal wordt bijgemengd in diervoerders. Bij 43 van de 98 door de NVWA geïnspecteerde bedrijven werd een zogeheten verslepingspercentage van gemedicineerde diervoeders naar andere diervoeders boven de toegestane 2,5% geconstateerd. Nevedi zegt dat al vanaf 2012 in Nederland helemaal geen gemedicineerd mengvoer met antibiotica meer wordt geproduceerd. De Nevedi wijst de gedachte dat veevoer verantwoordelijk zou zijn voor de vorming van antimicrobiële resistentie in het Nederlandse milieu dan ook af. "Niets is minder waar", schrijft de koepel. Of de geconstateerde overtredingen ook onzin zijn, weet Nevedi echter niet te vertellen.

In Canada vindt een terughaalactie plaats van flessen gin. In de flessen Bombay Sapphire Dry Gin (met een inhoud van 1,14 liter) zit gin met een alcoholpercentage van 77%. Dat is bijna twee keer zoveel als de normale 40% en kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Bij de Canadase voedselautoriteit zijn geen ziektegevallen gemeld. Volgens drankenfabrikant Bacardi, de distributeur van Bombay Sapphire, is het probleem veroorzaakt door een productiefout en is de betreffende partij alleen in Canada op de markt gekomen. Consumenten wordt aangeraden de te sterke drank weg te gooien of terug te brengen naar de winkel.

In 2016 kocht 69% van de Nederlandse huishoudens een of meer Fairtrade producten. In 2007 was dat nog 24%, meldt Max Havelaar. Consumenten kopen bovendien vaker Fairtrade producten en besteden er meer geld aan. Dat blijkt uit onderzoek door GfK in opdracht van Max Havelaar. In de najaarseditie van de Fairtrade Week doorbrak het aantal huishoudens dat in één maand Fairtrade producten kocht voor het eerst de grens van 2 miljoen. Tijdens de Fairtrade Challenge, van 6 t/m 14 mei, hoopt Stichting Max Havelaar weer een recordaantal Fairtrade producten over de toonbank zien gaan.

Vijf melkveehouders die naar de rechter stapten omdat ze het niet eens waren met de nieuwe wet rondom fosfaatrechten, zijn vanmorgen door de rechtbank in Den Haag in het gelijk gesteld. Dat meldt Omroep Brabant met een uitgebreid verslag. De rechter vindt dat de boeren financieel worden benadeeld door deze wet. Ze hebben investeringen gedaan voor een situatie die de overheid later terugdraaide. De Staat moet nu, als ze niet in beroep gaat, met een schadeloosstelling komen. De uitspraak geldt in beginsel alleen voor de vijf eisers, maar het zou gek zijn als de Staat net zou doen of die niet voor iedere melkveehouder in Nederland zou gelden. Dat zegt de advocaat van de vijf. De overheid moet zich nu opnieuw over de wet buigen of kan in hoger beroep gaan.

Een van de eerste maatregelen die de nieuwe Amerikaanse minister van Landbouw, Sonny Perdue, doorvoert, is het versoepelen van de regels voor schoolmaaltijden. Michelle Obama had juist bereikt dat scholen vanaf 1 juli van dit jaar minder vet, zout en suiker in de schoollunches zouden gaan verwerken. Perdue vindt dat die regels te ver gaan, schrijft de NOS. Hij laat weten meer tijd te willen nemen om de regels door te voeren. Perdue prees de inspanningen van Michelle Obama, maar zei dat hij de gezondere maaltijden ook smakelijker wil maken.

Dat meldt VoedingNu. Afgelopen maand kondigde Maggi, een merk van Nestlé, aan de groenteconsumptie te willen verhogen. Daar blijft het niet bij. Maggi streeft ernaar om in 2018 te voldoen aan de WHO-norm van vijf gram zout per persoon per dag. Tussen 2012 en 2016 verlaagde Maggi de helft van het assortiment in zout. Nestlé mijdt het liefst E-nummers en experimenteert met specerijen en soms kruiden. Volgens het bedrijf willen steeds meer mensen een begrijpbare verpakking. Het vindt de taal van E-nummers voor veel consumenten te ingewikkeld.

‘Super-agers’ zijn mensen die op hoge leeftijd functioneren alsof ze 30 tot 40 jaar jonger zijn, zoals iemand die op 65-jarige leeftijd het geheugen heeft van een 25-jarige. Het geheim achter deze ‘super-agers’ is nog niet volledig ontrafeld, maar wel is in een recente studie ontdekt dat bij 'super-agers' bepaalde hersenverbindingen sterker en beter ontwikkeld zijn dan bij leeftijdsgenoten. Dit komt volgens de onderzoekers wellicht omdat ze uitdagingen niet uit de weg gaan, zowel op fysiek als op mentaal niveau. Ze verdiepen zich in voor hen onbekende materie tot hun hersens pijn doen en ondernemen regelmatig intensieve fysieke activiteiten, net voorbij de grens dat het nog leuk is. Ook gezond eten en voldoende slaap lijken ‘super-agers’ te helpen.

Snorren en baarden leiden tot bierverspilling. Per slok bier blijft 0,56 milliliter in de gezichtsbeharing hangen, zou uit Brits onderzoek blijken. Daarom start speciaalbier-webshop Hopt.nl de campagne 'Shavings for Savings' om mannen hun baarden en snorren te laten afscheren. Met de actie wil Hopt.nl de aandacht vestigen op de groeiende markt voor ambachtelijk gebrouwen bieren, schrijft Misset Horeca. Wie zich er aan waagt en een foto vóór en na scheren uploadt, krijgt van de webshop een flesje Goose Island IPA -bier en een bijbehorend glas in zijn winkelmandje.

De winst van afslankbedrijf Weight Watchers International steeg voor het vijfde kwartaal op rij. Ook het aantal abonnees stijgt gestaag. Sinds tv-coryfee Oprah Winfrey aandeelhouder is geworden heeft Weight Watchers de weg omhoog teruggevonden. Het aantal abonnees steeg tot 3,6 miljoen, een stijging van 16% ten opzichte van het jaar ervoor. Naast de marketingboost die Oprah teweeg heeft gebracht, helpen een verbeterd afvalprogramma en investeringen in technologie klanten te behouden. Dat meldt Bloomberg.

Vissen eten liever plastic dan natuurlijk voedsel, een gewoonte die de groei belemmert en vissenlarven tot een gemakkelijke prooi van roofdieren maakt. Deze verontrustende bevindingen verschenen vorig jaar in het gerenommeerde tijdschrift Science. Nu blijkt dat ze zijn gebaseerd op frauduleus onderzoek. Een commissie voor ethische toetsing van wetenschappelijk onderzoek oordeelde dat de Zweedse auteurs zich schuldig hebben gemaakt aan 'wetenschappelijke oneerlijkheid'. Het tweetal zou onvolledige en soms tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. Oneerlijk gedrag, aldus de commissie. Onder druk van deze uitspraak trokken de twee onderzoekers van de universiteit van Uppsala hun artikel over microplastics etende vissen terug. Dat meldt de Volkskrant. Sowieso hebben mensen weinig te vrezen, aldus toxicologe en visdeskundige Tinka Murk. "Menselijke darmen werken anders. Microplastics poep je gewoon uit," vertelt ze in de Telegraaf.
Retractionwatch beschrijft de affaire uitgebreid, inclusief alle links naar de discussie over de publicatie en de storm van publiciteit die het nieuws opwierp en de 2 wetenschappers in de schijnwerpers zetten.

De Belgische minister van landbouw Willy Borsus stelde deze week de verplichte oorsprongsetikettering in Frankrijk aan de kaak. Hij deed dat tijdens het werkbezoek van Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis. Volgens Borsus is de Franse oorsprongsetikettering "schadelijk voor de Belgische export van zuivel en vlees", schrijft Vilt. “Sinds juni 2016 is de export van Belgische melk naar Frankrijk met meer dan 16 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien”, aldus Borsus. De door de Europese Commissie toegestane tweejarige proefperiode "verstoort de concurrentie", aldus Borsus.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Word nu betalend lid!

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, zonder storende advertenties, én je steunt Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag

René de jong

Melkveehouderij & Makelaardij

Likes vandaag