Op de CES van begin deze maand kwamen de eerste betaalbare versies al langs, maar ook vanuit de wetenschap worden de voorspellingen nu serieus. Met een 3D foodprinter kun je straks je eten precies 'op maat' maken. Naar jouw smaak, in jouw favoriete vorm, niet te veel en niet te weinig en als je wilt met precies de voedingsstoffen die jij nodig hebt. Dus ook nog eens helemaal gezond.
Killer app
In Time zegt professor Hod Lipson, verbonden aan de Cornell University, dat 3D food printing wel eens de 'killer app' zou kunnen zijn waar de 3D-printtechnologie al jaren naar uitkijkt om daadwerkelijk door te breken. Daarmee komt de volgende voedselrevolutie ineens een stuk dichterbij. Lipton deed zijn uitspraken tijdens de Cornell Food Systems Global Summit, schrijft Time.
Volgens hem is het printen van je eten zo aantrekkelijk om het zo flexibel is. Je mogelijkheden tot variëren zijn oneindig. Wat je de printer laat maken, kun je precies afstemmen op jouw lijf en behoeften. "Stel je voor dat je je ontbijt ter plekke kunt printen op basis van wat je lichaam op dat moment nodig heeft", zei Lipton. Daarvoor is het wel nodig dat er meer ingrediënten in een printervriendelijke versie beschikbaar komen. Nu is dat aanbod nog beperkt.
Grote voedingsmiddelen concerns en onderzoeksinstituten zoals in Nederland TNO onderzoeken de mogelijkheden van personalized nutrition. Unilever en Nestlé zouden met de verkoop van een printer en cartridges geen supermarkten meer nodig hebben om hun spullen te verkopen. Per cartridge koop je een wereld aan productvariatie die je thuis laat assembleren door je printer.
Voedingsindustrie 'print' al lang
3D printers worden in snel tempo goedkoper. De eerste versies voor thuisgebruik zijn al op de markt en de eerste betaalbare foodprinters worden nog dit jaar verwacht.
"In dit tempo is een printer straks net zo gewoon in de keuken als een slow cooker. Moeten we alleen nog wennen aan het idee dat ons eten voortaan geëxtrudeerd wordt", besluit Lipton. Hij realiseert zich mogelijk niet dat extrusie in de voedingsindustrie al lang een normaal proces is: pasta, croutons, broodsticks, flatbread, veel ontbijtcereals, kant-en-klaar snacks, snoepgoed, babyvoeding, en niet te vergeten droge en half-natte diervoeding worden allemaal al geëxtrudeerd. Daarnaast is 3D-geprint eten een hot topic in de zorg- en bejaardensector.
Fotocredits: 'Kung Fu Panda packing', fdecomite
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Is dat dan ook GMO? Ik vraag me af hoe je in godsnaam een boerenkoolstamppot kan printen en dat het dan ook nog eens GEZOND? is???? Heb je dan werkelijk alle natuurlijke ingrediënten zoals die in de boerenkool en aardappels voorkomen? Of zijn het allemaal chemisch samengestelde op voedsel lijkende substantie waar je een illusie mee print die je laat denken dat je boerenkoolstamp eet, maar die ervoor zorgt dat je na een uur honger hebt en je een zak chips laat printen die maakt dat je na een uur weer honger hebt en je een snickers laat printen en die je maakt dat je na een uur weer honger hebt...........afijn, je snapt me wel, hoop ik..........misschien handig als er oorlog is en er geen normaal voedsel verkrijgbaar is omdat men zo nodig bommen op de akkers enz moeten laten vallen, maar niet als ik nog normaal eten kan kopen.
Ik vraag me op een iets andere manier hetzelfde af: wat gebruik je als grondstoffen bij het 'printen'? Waar komen die vandaan? Hoe energie-intensief/duurzaam is het produceren van die grondstoffen?
Dat is idd wat ik me ook afvraag Martijn, het lijkt me niet dat je een zaadje erop legt en je na een paar uur een pompoen geprint hebt die volledig eetbaar is.