Het zoemt al een poosje in de wereld van de high electonics: 3D food printers zullen de komende jaren écht de consumentenmarkt gaan bereiken. Als dat gebeurt, heeft het de potentie om de markt op zijn kop te zetten.

Op de CES van begin deze maand kwamen de eerste betaalbare versies al langs, maar ook vanuit de wetenschap worden de voorspellingen nu serieus. Met een 3D foodprinter kun je straks je eten precies 'op maat' maken. Naar jouw smaak, in jouw favoriete vorm, niet te veel en niet te weinig en als je wilt met precies de voedingsstoffen die jij nodig hebt. Dus ook nog eens helemaal gezond.

Killer app
In Time zegt professor Hod Lipson, verbonden aan de Cornell University, dat 3D food printing wel eens de 'killer app' zou kunnen zijn waar de 3D-printtechnologie al jaren naar uitkijkt om daadwerkelijk door te breken. Daarmee komt de volgende voedselrevolutie ineens een stuk dichterbij. Lipton deed zijn uitspraken tijdens de Cornell Food Systems Global Summit, schrijft Time.

Volgens hem is het printen van je eten zo aantrekkelijk om het zo flexibel is. Je mogelijkheden tot variëren zijn oneindig. Wat je de printer laat maken, kun je precies afstemmen op jouw lijf en behoeften. "Stel je voor dat je je ontbijt ter plekke kunt printen op basis van wat je lichaam op dat moment nodig heeft", zei Lipton. Daarvoor is het wel nodig dat er meer ingrediënten in een printervriendelijke versie beschikbaar komen. Nu is dat aanbod nog beperkt.

Grote voedingsmiddelen concerns en onderzoeksinstituten zoals in Nederland TNO onderzoeken de mogelijkheden van personalized nutrition. Unilever en Nestlé zouden met de verkoop van een printer en cartridges geen supermarkten meer nodig hebben om hun spullen te verkopen. Per cartridge koop je een wereld aan productvariatie die je thuis laat assembleren door je printer.

Voedingsindustrie 'print' al lang
3D printers worden in snel tempo goedkoper. De eerste versies voor thuisgebruik zijn al op de markt en de eerste betaalbare foodprinters worden nog dit jaar verwacht.

"In dit tempo is een printer straks net zo gewoon in de keuken als een slow cooker. Moeten we alleen nog wennen aan het idee dat ons eten voortaan geëxtrudeerd wordt", besluit Lipton. Hij realiseert zich mogelijk niet dat extrusie in de voedingsindustrie al lang een normaal proces is: pasta, croutons, broodsticks, flatbread, veel ontbijtcereals, kant-en-klaar snacks, snoepgoed, babyvoeding, en niet te vergeten droge en half-natte diervoeding worden allemaal al geëxtrudeerd. Daarnaast is 3D-geprint eten een hot topic in de zorg- en bejaardensector.

Fotocredits: 'Kung Fu Panda packing', fdecomite
Dit artikel afdrukken