Een politiek gemotiveerde zet van de Spanjaarden of een noodzakelijke beschermingsmaatregelen tegen een mogelijk verwoestende plaag? Volgens de Zuid-Afrikanen is het niet meer of minder dan het eerste. Zij hebben inmiddels een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Europa denkt daar anders over. In juni publiceerde het Permanent Comité voor planten, dieren, voeding en diervoeders (SCOPAFF) van de Europese Unie nieuwe fytosanitaire eisen voor de import van citrusvruchten. Om te voorkomen dat de Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) zich naar Europa zou verspreiden, moeten Zuid-Afrikaanse citrusvruchten voortaan een koudebehandeling ondergaan van 25 dagen opslag bij 2 graden Celsius. Een buitensporige maatregel, volgens de CGA, omdat de citrussector al andere, afdoende, maatregelen neemt (ze kweken steriele motten die zich niet kunnen voortplanten en laten er daar zo'n 40 miljoen per week (!) van los). Vandaar de klacht bij de WTO

Korte termijn
Behalve tegen het handelsgeschil op zich weert de CGA zich ook tegen de extreem korte implementatietermijn. De nieuwe regels werden per 14 juli geïmplementeerd. Toen waren honderden containers met fruit al per boot onderweg, met ongeldige papieren dus. Met als gevolg dat de containers niet ingeklaard kunnen worden en het fruit dreigt te verrotten of vernietigd moet worden. En dat in tijden van steil oplopende kosten én zorg over voedselzekerheid.

De partijen hebben 60 dagen om over een oplossing te onderhandelen. De EU stelt in een verklaring er alle vertrouwen in te hebben dat de genomen maatregel "verenigbaar is met de WTO-regels."
Dit artikel afdrukken