De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. PRECISIEMETINGEN WATERBEHOEFTE GEWASSEN BRUIKBAAR GEMAAKT
Waterstress laat de temperatuur van planten stijgen. Infraroodsensoren kunnen die temperatuur meten en maar nog niet automatisch vertalen naar de juiste hoeveelheden water. Daar zijn nog een aantal extra meetgegevens, het kunnen interpreteren van de zogeheten CWSI-index en een behoorlijk technisch inzicht voor nodig. Daarom draagt de sensortechniek nog onvoldoende bij aan precieze bewatering.
Kendall DeJonge, een agrarische ingenieur in Colorado, heeft een simpeler manier gevonden om met 1-keer-per-dag-meten vast te stellen of een gewas teveel of te weinig water krijgt. Hij bewees dat eenvoudiger te interpreteren benchmark indices in combinatie met de warmtesensoren een even goed resultaat opleveren. DeJonge voorziet dat boeren binnenkort met handheld infraroodsensoren of zelfs drones nauwkeurig de benodigde irrigatiehoeveelheden per gewas zullen kunnen berekenen, meldt Phys.org. Zijn vinding is van belang omdat watertekorten in Colorado en met name Californië boeren nu al dwingen zo zuinig mogelijk met water om te gaan.

FL 2. LANGDURIG TV-KIJKEN VERDUBBELT RISICO OP LONGEMBOLIE
Mensen die meer dan 5 uur per dag televisie kijken, lopen 2 keer zoveel risico op een dodelijke longembolie als mensen die minder dan 2,5 uur per dag voor de tv doorbrengen. In de leeftijdsgroep 40-59 is het risico zelfs wel 6 keer zo groot. Japans onderzoek bij meer dan 86.000 mensen die 18 jaar lang gevolgd werden, bracht aan het licht dat het risico op een bloedprop bij lang televisie kijken vergelijkbaar is met een lange vliegtuigreis. Het gevaar voor trombose tijdens een lange vlucht is al langer bekend.
Er zijn dan ook voorzorgsmaatregelen die de verstokte televisiekijker of serieverslaafde kan nemen: af en toe pauzeren, opstaan en rondlopen tijdens het kijken. Genoeg water drinken is ook belangrijk, zegt onderzoeksleider dr. Toru Shirakawa in MailOnline.

FL 3. BESTE KATERREMEDIE: WEINIG ALCOHOL DRINKEN
De Nederlandse onderzoeker Joris Verster (Universiteit Utrecht) onderzocht op welke manieren een kater na een avondje doorzakken te voorkomen valt. Hij concludeert dat geen enkele remedie (water of koffie drinken, flink eten, een extra slok alcohol 's ochtends) soelaas biedt, schrijft BNR. Maar hoe zit het dan met de mensen die zeggen nooit een kater op te lopen? Dat onderzocht Verster ook. Het blijkt dat die mensen gewoon niet genoeg alcohol drinken om er een kater aan over te houden. "Slechts 2% van de respondenten die genoeg hadden gedronken om 2,5 keer boven de alcohollimiet in het verkeer uit te komen, had geen last van een kater", meldde Verster tijdens het jaarlijkse congres van het European College of Neuropsychopharmacology in Amsterdam.

FL 4. ALDI ZET DOOR IN VERS MET NIEUWE FOLDER
Naar eigen zeggen zette discountsuper Aldi afgelopen jaar fors in op vers. Aldi’s groente-en fruitassortiment is inmiddels uitgebreid naar ruim 75 soorten. Steeds meer soorten in het assortiment zijn biologisch. Daarnaast zijn de geïntroduceerde weekendvoordeel-aanbiedingen succesvol, aldus de keten. “Dat klanten een goed versassortiment groente en fruit waarderen, blijkt uit het feit dat klanten meer groente en fruit bij Aldi kopen”.
In de nieuwe folder ‘Iedere dag vers bij Aldi’ besteedt de winkel aandacht aan het uitgebreide versassortiment groente en fruit. Je vindt er ook meer informatie, tips en recepten, schrijft de Levensmiddelenkrant. Vanaf volgende week ligt de folder in de winkels.

FL 5. 'CLASS-ACTION SUIT' TEGEN YAKULT OM PROBIOTICA-GEZONDHEIDSCLAIM
In Amerika heeft de rechter een zogeheten class-action rechtszaak (een 'groepsvordering') goedgekeurd tegen het probioticadrankje Yakult. De klager stelt dat Yakult misleidende reclame maakt waardoor een 'redelijke consument' op het verkeerde been gezet wordt. Op de verpakkingen van Yakult staat: drinking one or two bottles daily may balance your digestive system and maintain overall healt.
Volgens de klager is er onvoldoende geloofwaardig bewijs voor de claim. In een reactie zegt Yakult dat het de rechtszaak vol vertrouwen tegemoet ziet, aldus AFN. Volgens Yakult is er meer dan voldoende bewijs, waaronder erkenning door de Wereldgezondheidsorganisatie en de FAO, van de gezondheidsvoordelen van probiotica.

FL 6. KANT EN KLARE BABYVOEDING LAAT BABY ALLEEN WENNEN AAN ZOETE SMAKEN
Wetenschappers in de UK onderzochten de hoeveelheid suiker in kant en klare babyvoeding. De potjes bevatten vaak zoveel zoete smaken, dat ze kinderen niet helpen wennen aan de soms wat bittere smaak van andere, met name groene, groenten. De onderzoekers bestudeerden de etiketten van 329 producten om te bepalen welke ingrediënten gebruikt werden. Ze constateerden dat aan de voeding met een wat bitterder smaak zoete groente of fruit wordt toegevoegd. De meest voorkomende producten waren appel, banaan, tomaat, mango, wortel en zoete aardappel. Bovendien bevat 18% van de voeding vruchtensap.
Kinderen houden van nature van zoete smaken, stellen de onderzoekers. Door ze in de eerste jaren vooral ook zoete voeding te geven, wennen ze nooit aan de soms wat bittere smaak van andere groenten. Het geven van kant en klare babyvoeding draagt er volgens de onderzoekers aan bij dat kinderen een sterke voorkeur blijven houden voor zoete etenswaren.

FL 7. DUITSLAND, FRANKRIJK EN POLEN WILLEN STEUN VOOR BOEREN
De Duitse, Franse en Poolse landbouwministers Christian Schmidt, Stephane Le Foll en Marek Sawicki hebben vanmiddag op een gemeenschappelijke persconferentie in Berlijn gezegd dat zij steun willen voor hun boeren op korte termijn. Dat meldt Boerderij. In de melkveehouderij en varkenshouderij heeft een aantal bedrijven in Europa het zo moeilijk dat faillissementen dreigen. Nu de landbouwgrootmachten voor steun kiezen, komt de steunoptie dichterbij. Het beleid van de EU is echter tot op heden gericht op marktwerking en liberalisering.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: Mac Coates
Dit artikel afdrukken