Dat is een goeie zaak, want daardoor krijgen consumenten weer meer keuze op de schappen.
Nu is het natuurlijk afwachten met welke spullen het aanbod wordt verrijkt. Goed of slecht eten. Meer gemaksvoeding met bergen suiker en toch een ‘ik kies bewust’-sticker (zie de commentaren) of meer écht eten.
De tijd zal het leren, want het blijkt niet eenvoudig.
Het afgebeelde boekje kreeg ik vorige week van een Nederlands lid van de Jeunes Restaurateurs d’Europe. Het is een verzameling gezonde gerechten om zelf op een tafelgrill te maken. Of die nou van Princess is of niet ;-)
Wat schetste mijn verbazing? Hij vertelde me dat de Jeunes Restaurateurs voor het boekje geen enkele voedingsdeskundige hebben kunnen vinden die het wilde afstempelen als ‘gezond’, cq. die kon aangeven wat nou met zekerheid gezond is.
Onderwijl gaan industrie en retail onverdroten door met het plakken van groene stickers op manifest ongezonde producten. Daarmee tonen ze nog maatschappelijk verantwoordelijk gedrag ook. Geef ze eens ongelijk: de overheid roept erom, maar geeft geen heldere richtlijnen terwijl de markt al is gecreëerd. Je moet toch wat.
Triest alleen voor die koks die de moeite wél doen.
We hebben kennelijk nog een hele weg te gaan. Maar ik geloof er niks van: zo ingewikkeld kan het toch niet wezen?
Ik zou het bijna vergeten: het boekje is verkrijgbaar bij ieder JRE-restaurant, waar je trouwens ook een health-menu kunt kiezen.
Zeker weten doe ik het natuurlijk ook niet, maar volgens mij loop je er minder risico mee dan met dat zakje droge soep met 7 klontjes suiker - én waarschijnlijk een flinke dosis transvetten - en tóch die groene sticker ;-)
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een goed glas topwijn bij deze toprecepten is ook mogelijk.
Restaurant oud sluis veilt zijn kelderrestanten.
Kijk op www.daanveilingen.nl Daar staat een veiling met heel bijzondere wijnen die voor een laag bedrag te koop zijn. Topwijnen voor een habbekrats.
Allerlei bijzondere cru's en champagnes. Rothchilds, Petrus, Clos destournel, Cote Rotie, Hermitage, Puligny-Montrachet, etc