image

Prima voor de foodkilometers en eindelijk weg met al die storende beesten in het landschap. Want laten we wel wezen: we moeten rationeel en efficiënt zijn.

Vanmorgen is dit bericht te lezen op agripress.be:

Zowel vanuit de varkenshouderij en de champignonteelt als vanuit uit de financiële hoek is er interesse voor de bouw van het eerste 'agropark' in Nederland, beter bekend als de 'varkensflat'. De traditionele financiële instellingen zien aantrekkelijke rendementen, terwijl de venture capitalists in het agropark een kans zien om in de voedselproductie nieuwe concepten neer te zetten. Dat zei Henry Meijdam (VVD), oud-burgemeester van Zaanstad, onlangs in het Financieele Dagblad. Meijdam bereidt namens het Innovatienetwerk Groene Ruimte de concrete realisatie van deze industriële reuzenboerderijen voor. Een van de locaties die Meijdam bekijkt is het bedrijvengebied Hoogtij in Zaanstad. Vestiging in het havengeid van Amsterdam is volgens Meijdam niet meer aan de orde. Meijdam denkt over een halfjaar klaar te zijn.

n de agroparken worden op een industrieterrein verschillende vormen van landbouw samengebracht in een complex van meerdere verdiepingen (gesproken wordt van 13 en meer etages).

De verschillende vormen van landbouw zullen elkaars restproducten gebruiken. Er is ook een slachterij, zodat transport van levend vee niet meer nodig is. Voor de bouw is een bedrag van tussen de 50 en 70 miljoen euro nodig. In zo'n 'varkensflat' zullen tussen de 150.000 en 300.000 dieren gehuisvest worden, wat vragen over het welzijn oproept. Maar volgens Meijdam is een agrocomplex uiterst duurzaam.

Niet alleen zijn er geen dierentransporten meer, door de grootschaligheid worden bovendien luchtkoeling en 'luchtwassers', die stank beperken, rendabel. Verder is het gesloten complex minder vatbaar voor dierziekten en zijn er goede mogelijkheden om energieleverende restverwerkingsprocessen aan te koppelen.
Dit artikel afdrukken