Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

30 aug in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €6,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Overgewicht vergroot, net als obesitas, toch de kans op tot vroegtijdig overlijden. In een metastudie van 239 studies met data van 10,6 miljoen mensen uit verschillende continenten blijkt dat een BMI hoger dan 25 een sterke relatie heeft met overlijden aan coronaire hartaandoeningen, cerebrovasculaire accidenten (CVA’s) en luchtwegaandoeningen. De link met overlijden aan kanker was matig. De in de Lancet verschenen studie weerlegt een eerdere metastudie (van 97 studies met 2,9 miljoen deelnemers), waarin overgewicht zelfs de levensduur leek te verlengen. Volgens de wetenschappers konden zij met verfijndere en striktere analyses de bevindingen van dat onderzoek corrigeren.

Het aapmensje 'Lucy' is waarschijnlijk overleden nadat ze uit een boom viel en meerdere botten brak. Uit de analyse van de botbreuken maken wetenschappers op dat ze is gevallen van een hoogte van ongeveer 12 meter met een snelheid van 56 km/u. Volgens de onderzoekers maakt dit aannemelijk dat onze voorouders in ieder geval een deel van de tijd in bomen doorbrachten, wellicht als veilig onderkomen voor de nacht. Lucy is een 3,18 miljoen jaar oud fossiel en is een van de oudste, meest complete skeletten van een volwassen, op twee benen lopende, voorouder van de mens.

Gisteren zette RTL de NVWA-inspectierapporten van de 172 restaurants die in 2015 bij de toezichthouder onder verscherpt toezicht stonden op Buurtfacts. RTL kreeg de gegevens na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Vijftien restaurants blokkeren de openbaarmaking: zij staan vandaag in een kort geding tegenover de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de gegevens aan RTL gaf, omdat "het belangrijker is de consument te informeren over voedselveiligheid dan restaurants te beschermen tegen eventuele schade door openbaarmaking". Heel Nederland blijkt te kijken: "Vanwege de grote drukte kan het laden iets langer duren", meldt RTL.

De Groninger Marc Calon (57) volgt per 1 januari 2017 Albert Jan Maat op als voorzitter van LTO Nederland. Calon is nu nog voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcoöperaties. Maat neemt op 4 oktober afscheid. In de tussenliggende periode neemt Léon Faasen (LLTB) vice-voorzitter van LTO Nederland het voorzitterschap waar. Calon heeft boerenwortels. In het Groningse Zuurdijk teelt hij tarwe en suikerbieten. Hij verhuurt pootaardappelland. Van 1990 tot 1995 was hij actief als boerenbestuurder. LTO Nederland kondigde onlangs aan de regionale LTO's (LTO Noord, LLTB, ZLTO) in te krimpen ten gunste van een sterke landelijke organisatie.

In navolging van Plus haalt ook Albert Heijn cartoonfiguurtjes en andere kinderidolen van de verpakkingen van ongezonde huismerkproducten als chips, snoep en toetjes. AH gaat gebruik maken van de aantrekkingskracht van kinderfiguurtjes om gezonde huismerkproducten te promoten; de super introduceert daarvoor de kikkers Rocky, Boney, Becky en Ramyo (de RockFrogs). De kikkers zijn in online filmpjes te volgen in hun avonturen - met gezonde afloop - op ah.nl/rockfrogs/video. De Consumentenbond is blij met de stap van de grootgrutter en hoopt dat andere supermarkten en fabrikanten het voorbeeld van Albert Heijn en Plus volgen.

Deze eeuw zal het wereldwijde energiesysteem blijven bestaan uit een mix van fossiele brandstoffen en hernieuwbare energie. De uitstoot van broeikasgassen daalt niet naar nul. Deze "niet te ontkennen waarheid" moet worden benadrukt "omdat realisme absoluut cruciaal is om een effectieve en efficiënte energietransitie te krijgen." Dat zei Shell-topman Ben van Beurden maandag in een toespraak tijdens een olie- en gascongres in het Noorse Stavanger. Volgens Van Beurden is hernieuwbare elektrische energie slechts geschikt voor een beperkt aantal typen energiebehoefte van de samenleving. Fossiel blijft een cruciale rol spelen. Oliemaatschappijen zijn geen stranded-asset - 'waardeloos aandeel' - benadrukt Van Beurden.

Britse vlinderdeskundigen maken zich ernstig zorgen over de teruggang van de small tortoiseshell (kleine vos) - een van Engelands meest bekende en geliefde vlindersoorten. Sinds de jaren '70 is de vlinder met 73% achteruit gegaan. Dit jaar wordt de vlinder 'beangstigend weinig' waargenomen. De Butterfly Conservation roept tuiniers op mee te doen met een nationale vlindertelling om zicht te krijgen op wat er aan de hand is. Als mogelijke oorzaken van de achteruitgang worden genoemd: klimaatverandering, vervuiling en parasieten die de rupsen doden. Ook de 'verstedelijking' van tuinen (met meer tegels en minder vlindervriendelijke planten) kan een rol spelen.

Om het tij van obesitas te keren, predikt hoogleraar Public Health Jaap Seidell (VU, Amsterdam) preventie. Hij bepleit een integrale aanpak met ruimte voor bewegen in de wijken, voedseleducatie én duurzame productie van gezond voedsel. Mondiaal en landelijk is het 'superingewikkeld' die gewenste omslag in beleid en productie te realiseren, maar lokaal kan de landbouw op korte termijn al een belangrijke rol spelen, zegt de wetenschapper. Boeren en tuinders moeten hun producten in korte ketens naar de stad brengen en burgers laten zien hoe voedsel wordt geproduceerd. AGF sprak met Seidell.

De Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, Matthias Fekl, zei op radiozender RMC - en twitte vervolgens - dat Frankrijk de onderhandelingen over de vrijhandelsverdragen tussen Europa en de VS op wil schorten. De Franse regering gaat de Europese Commissie vragen de onderhandelingen te stoppen. Volgens Fekl is er in Frankrijk "geen politieke steun meer" voor TTIP. Dit weekend liet de Duitse vice-kanselier Sigmar Gabriel ook al weten dat de onderhandelingen 'mislukt' zijn.

Dit artikel afdrukken
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 21 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.