Af en toe 3 dagen vasten. Amerikaans onderzoek laat zien dat we daar mogelijk baat bij hebben als we gezond oud willen worden. Door het vasten worden slapende stamcellen aangezet tot regeneratie door het aanmaken van nieuwe immuuncellen.

Spaarstand
Onderzoekers van de universiteit van Zuid-Californië vroegen een kleine groep kankerpatiënten om voorafgaand aan hun chemotherapie 2 tot 4 dagen te vasten. De chemotherapie zorgt gewoonlijk voor enorme schade aan het immuunsysteem, maar een paar dagen vasten kan het systeem sparen. Door het vasten wordt het lichaam als het ware in een spaarstand gezet en gebruikt het lichaam haar reserves. Niet alleen gebruikt het lichaam de voorraad glucose en vet, ook immuuncellen gaan eraan: ‘één van de dingen waarmee je lichaam energie kan sparen is het recyclen van immuuncellen die niet persé nodig zijn, met name de slecht werkende of beschadigde cellen’, zegt Valter Longo, corresponderend auteur van de universiteit van Zuid-Californië.

Soortgelijke bevindingen deden de onderzoekers ook in muizenstudies: ‘Bij muizen daalde het aantal witte bloedcellen drastisch na het vasten en wanneer we de dieren weer te eten gaven steeg dit aantal snel’. De onderzoekers ontdekten dat vasten de concentratie van PKA verlaagt. PKA is een enzym dat stamcel vernieuwing reguleert. Volgens de onderzoekers is het uitschakelen van PKA essentieel als trigger omdat het hele immuunsysteem daardoor begint met het produceren van nieuwe cellen, het wordt als het ware gereset.

Gezonder oud
De onderzoekers geven aan dat vasten niet alleen voordelig kan zijn voor mensen die chemotherapie ondergaan maar ook voor gezondere veroudering. De onderzoekers zagen namelijk niet alleen een verlaging van PKA maar ook van het groeihormoon IGF-1, dat in verband wordt gebracht met veroudering en tumorgroei. Bij het ouder wordt raken steeds meer cellen beschadigd. Een steeds kleinere hoeveelheid goed functionerende immuuncellen moet ouderen mensen dan ook beschermen tegen aandoeningen. Vasten helpt die bescherming te vergroten.

Hoewel voedingsdeskundigen vasten om verschillende redenen afraden, is het opzienbarende resultaat een reden om meer (gecontroleerde) studies uit te voeren: ‘We bekijken op dit moment de mogelijkheid van soortgelijke positieve effecten op andere lichaamssystemen’, aldus Valter Longo.

Het volledige artikel is na te lezen op de website van The Telegraph.

Fotocredits: Graig Sunter
Dit artikel afdrukken