29+30 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Tijdens een onverwacht bezoek aan het Zuiden van Frankrijk in de provincie Bouches-du-Rhône, bekende dit weekend Marine le Pen zich tot een ecologisch standpunt. Le Pen is de Front National-kandidaat voor het Franse presidentschap. Komende weekend kiest Frankrijk haar of de D66-achtige Emmanuel Macron als opvolger van François Hollande. Voor de aluminiumfabrieken van Altéo in Gardanne (Bouches-du-Rhône) pleitte ze tegen de vervuiling van het Middellandse zeegebied en voor een 'strategische Staat'.
Volgens haar moet de laatste week van de campagne voor het presidentschap gaan over de manier waarop milieu en economie samengaan. Ze zei daarin een manier te zien om economie, werk en ecologie samen te laten gaan voor een beter Frankrijk.

Door klimaatverandering verplaatst de helft van de diersoorten zich. Dat geldt voor heel kleine organismen zoals microben en voor veel grotere zoals elanden. Dat schrijft De Morgen. Die massale verhuizing heeft gevolgen voor de mens volgens het Amerikaanse agentschap NPN. Het zegt dat klimaatverandering in sommige delen van de VS al duidelijk voelbaar is. In het zuidoosten van het land begon de lente dit jaar drie weken vroeger, in vergelijking met de periode tussen 1981 en 2010.

Donald Trump meende er even zeker van te zijn dat zijn land van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdag NAFTA met Canada en Mexico af wilde ('the worst deal ever', zei hij). Daarna ging hij draaien. Nafta blijft. Vanity Fair stak de draak met de kennelijk weinig geïnformeerde president van de VS. Inmiddels vindt de president dat de Canadezen vals spelen met lagere melkprijzen. Aanleiding is de Canadese prijsdaling op enkele specifieke zuivelproducten waarvan de VS ook aanzienlijke hoeveelheden naar Canada exporteerde. Door een prijsdaling aan Canadese zijde is de Noord-Amerikaanse melk niet langer competitief en valt de export naar Canada vanuit Wisconsin dus zo goed als stil. Meer dan 75 melkveehouders uit de regio zouden daardoor zonder afnemer zitten. Trump en de gouverneur Scott Walker van Wisconsin vinden dat onacceptabel. Dat meldt Vilt.

Het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming wil samengaan met het Für mehr Tierschutz -initiatief van de Duitse dierenbeschermingsbond Deutscher Tierschutzbund. Vlees met een welzijnskenmerk moet vanaf eind 2019 onder één logo en met dezelfde productiespecificaties in een grotere markt verkrijgbaar zijn. Dat zei afgelopen week Bert van den Berg, projectleider landbouw bij de Nederlandse Dierenbescherming, tijdens het zesde internationale kalfsvleescongres in het Franse La Baule. Tijdens het eerste vleesdebat van Foodlog in Wageningen werd deze fusie voorgesteld door vleesgrossier Jos Groothedde. Annechien ten Have, voormalig voorzitter van LTO Nederland vakgroep varkenshouderij, toonde zich een nadrukkelijk tegenstander. Volgens haar zou het de behoefte van varkenshouders aan unieke concepten schaden en de markt voor varkensvlees een prijsmarkt laten.

Volgens brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland komt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) keurmeestercapaciteit te kort. Als gevolg van het fosfaatreductieplan moet de Nederlandse melkveestapel met 160.000 koeien inkrimpen. Veel van de dieren worden geslacht of naar het buitenland verkocht, vee-exporteurs en handelaren "beleven hoogtijdagen", aldus Boerenbusiness. Het komt voor dat keuringen niet door kunnen gaan en transporten uitgesteld worden doordat "de inspecteurs van de NVWA niet komen opdagen". De NVWA werkt aan een nieuw, efficiënter planningssysteem. Dat ligt half mei voor overleg met de brancheorganisatie op tafel. Afgelopen week besloten overheid en boeren dat er nog meer koeien moeten worden geslacht omdat onderdelen van de fosfaatreductieplannen achterblijven.

'Er wordt niet met 2, maar met 3 maten gemeten in Nederland als het gaat om de normen tussen natuur- en landbouwgebieden'; dat beweert Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag-Zuivelfonds. Hij vindt de staatsinstituten Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onbetrouwbaar en incompleet als basis voor milieu- en mestbeleid. In een video van Boerenbusiness is oud-boerenlandbouwbestuurder Vogelaar te horen.

De nieuwe Britse hoge snelheidstreinen moeten inspelen op het gewicht van de moderne reiziger. "HS2 treinen moeten ruimte bieden aan grotere mensen en [rekening houden] met het veel vaker voorkomen van obesitas bij passagiers", aldus de briefing van Chris Rayner, de topman van het hogesnelheidsnetwerk. Van de treinfabrikanten die een serieuze kans willen maken om voor £2,75 miljard de eerste 60 treinen voor het Britse hogesnelheidsnetwerk HS2 te bouwen, wordt verwacht dat zij de dikker wordende Brit passende stoelruimte bieden, schrijft The Times.

De eerste paardenfokkers, uit de Brons- en IJzertijd, selecteerden paarden op zware, stevige voorbenen en op een sterke ontwikkeling van de melkklieren. Dat blijkt uit DNA-onderzoek op paardenskeletten uit Scytische opgravingen in Rusland en Kazachstan. Het onderzoek over de genetische geschiedenis van het gedomesticeerde paard is verschenen in Science, meldt de NRC. De onderzoekers constateren dat de eerste paardenfokkers inteelt wisten te vermijden en dus verrassend praktische kennis moeten hebben over fokmanagement.

We denken graag dat vrouwen vaker naar de supermarkt gaan dan mannen. Dat blijkt onjuist. Beide geslachten doen nagenoeg even vaak boodschappen. Tenminste, dat geldt voor de VS. Daar blijkt uit de Grocery Shopper Impact MegaStudy van VideoMining dat vrouwen met een nipt aanwezigheidspercentage van 51% vaker in de super te vinden zijn dan mannen. Vrouwen geven wel meer geld uit in de super dan mannen: gemiddeld $2,73. Dat meldt Shoppermarketingupdate.

"De basis van onze voeding bestaat uit planten. En een beetje vlees. Ons voedingspatroon is de afgelopen jaren sterk veranderd. Met als gevolg dat er meer kanker voorkomt dan ooit, en er veel meer hart- en vaatziekten zijn. Wil je mensen weer gezond maken, dan kan je natuurlijk meer geld steken in verzekeringen, ziektefondsen en ziekenhuizen. Maar je kan er ook voor zorgen dat mensen niet ziek worden. Dat krijg je voor elkaar door goed te eten. Planten zijn daar de basis van." Dat zegt tuinbouwondernemer Rob Baan (Koppert Cress) in gesprek met nu.nl naar aanleiding van het lintje dat hij van de Koning kreeg.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag