29 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat zegt de zojuist aangetreden hoogleraar bodemleven Jan Willem van Groenigen (WUR). Hij specialiseert zich in de bijdrage die wormen kunnen leveren aan de vruchtbaarheid van in cultuur gebracht land. Wormen kunnen fosfaat vrijmaken dat vroeger door overbemesting in de grond is vastgelegd. Van Groenigen waarschuwt ervoor de natuur als model voor landbouw te zien. Beide systemen hebben raakvlakken, maar zijn heel verschillend georiënteerd. Van Groenigen: “natuur is prachtig en fascinerend, maar ook meedogenloos en oneerlijk. En dus niet altijd zaligmakend. De landbouw is rationeel en kunstmatig.”

Er is een politieke meerderheid voor verdoofde rituele slacht in Vlaanderen. Dat schrijft De Morgen. Het verbod gaat in vanaf 1 januari 2019, zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams parlement. Hij spreekt van een historisch akkoord. Met een stroomstoot wordt een omkeerbare verdoving uitgevoerd. Daarna wordt het dier de keel doorgesneden zodat het verbloedt en doodgaat. De joodse gemeenschap heeft zich nog niet bij deze aanpak van rituele slacht kunnen aansluiten en wil er nog over nadenken. Koshervlees zal óf betrokken worden van buiten Vlaanderen of toch via deze methode worden geslacht.

Gemiddeld krijgen Nederlanders ongeveer 30 suikerklontjes, oftewel 122 gram aan suiker per dag binnen. Zelf denken ze maar 10 klontjes per dag te nuttigen. Dat blijkt uit onderzoek van het Diabetes Fonds dat onder meer via het AD is gecommuncieerd. Samen met de speciaalsupermarktketen Ekoplaza gaat het Fonds mensen helpen minder suiker binnen te krijgen door per mail minder suikerrijke producten te adviseren.

Vorig jaar kochten we 7% minder Radlerbieren, becijfert marktonderzoeksbureau Nielsen. De ontwikkeling van het vruchtenbier bereikt daarmee onverwacht snel het kantelpunt. Radlerbieren veroverden sinds hun introductie in 2013 een volume van 2,8% in de Nederlandse biermarkt. Vorig jaar brachten bijna alle brouwers Radler-varianten op de markt, dit jaar komen alleen Heineken, Grolsch en Hertog Jan nog met nieuwe smaken. Foodmagazine ziet een parallel met de ontwikkeling in de frisdrankenmarkt, waar consumenten overstappen op suikervrije alternatieven en water met een smaakje.

Dat verklaart Sonja De Becker, voorzitter van de Belgische Boerenbond. Zij voorspelt dat de continue virusdreiging "een nieuwe realiteit wordt waar professionelen mee moeten leren leven en werken". Dankzij snel en streng ingrijpen na het vaststellen van hoogpathogene vogelgriep bij wilde vogels, is de Belgische pluimveesector gevrijwaard gebleven van het H5N8-virus. In de natuur waart het virus nog altijd rond, blijkt uit de vondst van een aantal nieuwe gevallen bij wilde vogels. Sinds 17 maart mogen vogels van particulieren weer naar buiten, schrijft de Standaard.

Opschorten van de ophokplicht, zoals de Duitse deelstaat Baden-Württemberg begin februari deed, is niet geoorloofd. "De lidstaten mogen de ophokplicht alleen opheffen op basis van de epidemiologische situatie inzake hoogpathogene vogelgriep op hun grondgebied", antwoordde Eurocommissaris Phil Hogan op een schriftelijke vraag van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Als het doel is afwaardering van vrije uitloopeieren tot scharreleieren te voorkomen, is er sprake van een "niet toegestane omzeiling van de regels", citeert Vilt. In Nederland is de ophokplicht sinds november onafgebroken van kracht.

"Er is ooit voor gekozen om lightproducten een lichtblauwe verpakking te geven, maar er is eigenlijk nooit gekeken of dit wel de juiste boodschap overbrengt", zegt Humane voeding-onderzoekster Irene Thijssen. Uit haar onderzoek blijkt dat consumenten bij een lichtblauwe kleur een weliswaar gezonder, maar minder lekker product verwachten. Warmere (rode), verzadigde en minder heldere kleuren blijken consumenten het aantrekkelijkst te vinden.

Nederlanders verspillen minder voedsel als de THT-datum vervangen of weggelaten wordt. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen Food & Biobased Research, in opdracht van staatssecretaris Van Dam. De proefpersonen gooiden gemiddeld 39% van de producten weg als de THT-datum verstreken was. Stond er geen THT-datum op lang houdbare producten dan daalde de verspilling met 12%. Stond er 'lang houdbaar' op het etiket, nam de verspilling zelfs met 31% af. Opvallend was dat consumenten 'vochtige' producten (pakken sap of soep in blik) bederfelijker vinden dan droge waar zoals rijst.

Een hulpje in de huishouding die echt voor je kookt. Dat is over een paar jaar mogelijk volgens Michael Beetz, hoogleraar aan het Instituut voor Kunstmatige Intelligentie in Bremen. Het instituut ontwikkelt robochefs: robots die thuis voor ons kunnen koken. Onlangs nam een restaurant in het Californische Pasadena een robot in dienst om hamburgers te bakken. “Europa heeft het nog niet zo op robots. De angst voor het onbekende en het verlies van banen overheerst”, zegt de Nederlandse ingenieur en robotexpert Randall van Poelvoorde in het AD.

Tot nu toe waren de maaltijdboxen van HelloFresh enkel online verkrijgbaar, maar daar komt verandering in. RetailDetail meldt dat bij 20 filialen van Sainsbury’s in Londen en het zuidoosten van Engeland vanaf deze week maaltijdboxen van HelloFresh voor twee personen verkrijgbaar zijn. HelloFresh besluit dit naar aanleiding van eigen onderzoek. Hieruit zou blijken dat klanten interesse hebben in een manier om de ingrediënten voor de recepten in winkels te kopen.

Het Sint. Antoniusziekenhuis in Utrecht onderzoekt of eiwitverrijkte voeding voor oudere hartpatiënten hun overlevingskans en herstel bevordert en betere zorguitkomsten oplevert. Daarom gaat het ziekenhuis in een langjarig onderzoek jaarlijks 200 hartkleppatiënten voorafgaand aan hun ingreep 2 weken lang eiwitverrijkt eten en drinken aanbieden. Dit meldt Foodholland. Bij het ouder worden neemt de eiwitbehoefte toe, terwijl de eetlust juist vermindert. De proefpersonen krijgen van het ziekenhuis alledaagse producten als brood, fruitsap, soep, zuivel en koekjes met extra eiwitten thuisbezorgd.

Dat schrijft MissetHoreca. Sinds deze maand kun je via Het Laatste Tafeltje in het hele land last minute een tafel reserveren. Inmiddels bieden meer dan 800 restaurants voor dezelfde dag onbezette tafels aan met stevige korting. De app startte in 2016 in Groningen en is vanwege het succes nu landelijk uitgerold. Behalve onbezette tafels zijn via de app ook speciale aanbiedingen of wijnarrangementen te boeken.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag