De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. 'WE VINDEN DUNNE VROUWEN MOOIER OMDAT ZE JONGER EN GEZONDER LIJKEN'
Die theorie is ontwikkeld door professor John Speakman van de Universiteit van Aberdeen. Het is niet alleen een verzinsel, er ligt ook enig psychologisch onderzoek aan ten grondslag. Aan de hand van foto's testte Speakman welke vrouwen mannen en vrouwen het mooist vonden. Vanuit de scores ziet hij zijn gedachte bevestigd dat slank door mensen wordt geassocieerd met jeugd. Daarom denken we dat slanke mensen nog een tijdje mee kunnen zonder ziekte of soortgelijk trammelant. Om die reden zouden ze evolutionair de voorkeur hebben bij de keuze van een partner of de identifcatie van een rivale.
Dat valt, met foto's van actuele voorbeeldvrouwen, te lezen in The Daily Mail.

FL 2. RUSLAND VOERT RENDIERWILD-PRODUCTIE OP
Het Russische bedrijf Revival of Reindeer Breeding Development op het Russische schiereiland Kamtsjatka investeert in een verwerkingsfabriek die 30 ton wild per jaar moet gaan opleveren, mogelijk zelfs voor de export. Het bedrijf beschikt over eigen kuddes rendieren van zo'n 11.000 dieren. Kamtsjatka telt circa 44.000 rendieren, een aantal dat moet groeien naar 52.000 in 2020, meldt Global Meat News.
Kamtsjatka is echter een kleine speler in de rendierwildmarkt. De grootste rendier-regio in Rusland is het in noord-west Siberië gelegen Jamal-schiereiland. Daar lopen zo'n 700.000 rendieren rond. De regio voorziet een productie van 2.500 ton dit jaar en exporteerde vorig jaar 400 ton naar Finland, China en Bulgarije. Er is echter wel een probleem: een groot gebrek aan graasmogelijkheden. Jamal biedt eigenlijk maar ruimte voor 300.000 rendieren.

FL 3. JAMIE OLIVER VERONTWAARDIGD OVER JUNKFOOD RECLAME TIJDENS TV-SHOWS
De Britse TV-chef Jamie Oliver kijkt graag met zijn 4 kinderen naar familieprogramma's als Britain's Got Talent en The X Factor. Maar tot zijn verontwaardiging kunnen er tijdens een uurtje televisie tot wel 11 reclames voorbijkomen voor ongezond eten, zegt hij in The Daily Mail.
Oliver doet daarom een oproep om de bestaande regels met betrekking tot kindermarketing op televisie (in Engeland is reclame voor vet, zout en zoete producten op kinderkanalen verboden) uit te breiden tot de reclameblokken tijdens prime-time familieprogramma's. Daar kijken immers ook veel kinderen naar.

FL 4. BMI IS GEEN ABSOLUTE MAAT IS VOOR HOE VET JE BENT
Professor Jaap Seidell legt het uit in een enkele tweet op basis van een grafiek uit The New York Times:Eerder legde hij het met twee collega's al eens uit in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

FL 5. LIDL GAAT ZELF IJS MAKEN
Discountsuper Lidl gaat €200 à €250 miljoen investeren in een eigen ijsfabriek, meldt Boerderij. Lidl heeft genoeg van de regelmatig terugkerende leveringsproblemen bij zuivelonderneming DMK. De ijsfabriek moet vanaf zomer 2017 tweederde van Lidl's jaarlijkse ijsomzet (€300) voor zijn rekening kunnen nemen. Lidl produceert al mineraalwater, limonade, chocolade en brood in eigen beheer.

FL 6. SNOEPSPELLETJE MET VIEZE SMAKEN BLIJKT GROTE HIT
Een spelletje waarbij kinderen het risico lopen een snoepje met een vieze smaak te moeten eten, blijkt een gigantische verkoophit. Het Bean Boozled Challenge-spelletje bevat jellybeans met bijvoorbeeld de smaak van kots, stinksokken of bedorven ei, naast lekkere smaken als peer en kokos. Wie het snoepje niet opeet, is 'af'. Het spel heeft zijn populariteit te danken aan de social media. Importeur Copar krijgt de Challenges niet aangesleept, meldt EVMI.

FL 7. 'EIWITTEN GOED VOOR HARTGEZONDHEID'
Dat zeggen onderzoekers van de University of East Anglia. Ze keken naar de zeven typen eiwit die voorkomen in plantaardig en dierlijk voedsel. Tot hun verbazing stelden ze vast dat de consumptie daarvan een net zo sterk effect heeft als kwalijke lifestylefactoren (niet bewegen, roken en te hoge zoutconsumptie). Eiwitten uit plantaardige bron, zoals linzen en broccoli, zouden de bloeddruk verlagen. De onderzoekers geven aan dat ze nog niet weten of het effect direct is of werkt via de darmflora. Het menu dat ze voorstellen, vertoont grote overeenkomsten met de voorkeurskost van bodybuilders.

FL 8. KINDEREN DIE TE WEINIG SLAPEN GEVOELIGER VOOR EETVERLEIDINGEN
Jonge kinderen die minder dan 11 uur per nacht slapen, hebben meer zin in eten én een hogere BMI dan hun langer slapende leeftijdsgenoten, meldt Reuters.
Britse onderzoekers stelden vast dat korter slapende 5-jarigen gretiger toehappen, als ze een favoriete snack krijgen voorgezet of juist een reclame-uiting van junk food hebben gezien. Dat doen ze zelfs na het eten, op een volle maag.
De onderzoekers scharen hun bevindingen in de toenemende reeks bewijzen dat weinig slaap tot 'hedonistisch' eten leidt. Het onderzoek is verschenen in The International Journal of Obesity.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Beijing newsstand', Michael Coghlan
Dit artikel afdrukken