28 apr in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat schrijven drie vertegenwoordigers van de Stichting Voeding Leeft vandaag in de NRC onder de kop Huisarts moet paprika voorschrijven, geen pillen. Ze bouwen hun argument op de hoge zorgkosten van een niet-preventieve gezondheidszorg. "Nederland", schrijven ze, "gaf in 2015, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, bijna 95 miljard euro uit aan zorg. Volgens het Centraal Planbureau draagt een modaal gezin op dit moment bijna een kwart van zijn inkomen af aan zorg. Doorgerekend kan dit oplopen tot tussen de 30 en 45 procent in 2040. Een stevige som geld waar we ook een hoop andere leuke en nuttige dingen mee zouden kunnen doen." Preventieve begeleiding bij gezonder eten (meer groente) en gezonder leven vormen het geheim dat mensen goedkoper en gelukkiger kan laten leven. Zo kan de boodschap van de Stichting worden samengevat.

De nachtvorst van 19 op 20 april jl. heeft bij Belgische fruittelers veel schade aangericht, schrijft Vilt. De telers schatten dat 78% van de appeloogst, 82% van de kersenoogst en 63% van de perenoogst verloren is gegaan. In boomgaarden waar beschermingsmaatregelen waren genomen, zoals beregening of vuurpotten, zijn de verliezen kleiner (56% kersen, 50% appels, 37% peren). Schrale troost is dat de nachtvorst ook in andere landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Duitsland, Noord-Italië en Hongarije toegeslagen heeft. De totale Europese fruitopbrengst zal dus minder zijn, met hogere prijzen waar telers uit verschillende landen van zullen kunnen profiteren.

Lidl wil zijn omzet in duurzame producten jaarlijks met 10% laten stijgen. 'Duurzaam' definieert het bedrijf als voorzien van labels zoals bijvoorbeeld bio, eco, MSC, ASC en Rainforest Alliance. Ook moet de omzet van regionale en lokale producten jaarlijks met 10% omhoog.
Lidl wil de gezondheid van zijn klanten verbeteren door 20% minder zout en suiker aan producten toe te voegen. Dat moet gerealiseerd zijn in 2025, in vergelijking met 2015. Het bedrijf wil vooral scherp zijn op suikerreductie in producten die kinderen lekker vinden. Het terugdringen van zout zal vooral dagelijks gegeten producten betreffen. Dat schrijft RetailDetail.

Sergio Herman en Jonnie Boer maakten samen met hun Belgische collega’s David Martin en Gert De Mangeleer en chocolatier Dominique Persoone, een eigen chocolade-versie van de Land Rover Defender. Dat meldt MissetHoreca. Elke chef maakte een eigen vulling die hun persoonlijk typeert. Zo kwamen de chefs met frisse Sakura, praline met gin, miso verwerkt in praline of een hazelnootpraline met keylime. De Defenders van chocolade zijn te koop in The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen.

Tot nog toe flopte vlees dat deels is verdund met plantaardige eiwitten keer op keer. Consumenten wilden er niet aan en vonden het nep en minderwaardig. Toch herintroduceert fabrikant Enkco dit najaar hybride vlees op de markt. Ook Schouten Europe en Lactotrade zien kansen in deze markt. De 'pioniers van toen' staan weer te trappelen om hybride vlees op de markt te brengen, meldt de LevensmiddelenKrant. In een interview leggen de pioniers uit waarom hybride vlees nu wel een succes gaat worden: consumenten snappen inmiddels waarom ze minder vlees moeten eten. Nu weten ze dat het goed is en vinden ze het juist niet minderwaardig meer.

De biologische landbouw in Portugal heeft er een nationale strategie en actieplan bij. Dat schrijft agf. In het actieplan staan vijf doelstellingen: uitbreiden biologische productiegebieden, verhogen aanbod biologische producten, verhogen vraag naar biologische producten, bevorderen kennis van de sector en dynamiseren van bedrijfsinnovatie. Ook krijgt Portugal een Nationale Dag van de Biologische Voeding. De dag is in het leven geroepen om de consumenten bekender te maken met biologische voeding.

Volgens een studie naar het biomassapotentieel in Nederland zou Nederland in de toekomst 6 miljard kubieke meter groengas uit zeewier kunnen halen. Zeewier is als biomassa voor energieopwekking nog onderbenut, maar zou veel potentieel bieden. Zeewier is eiwit- en nutriëntenrijk en de teelt conflicteert niet met voedselgewassen. Ook is er voldoende ruimte om zeewier te verbouwen, bijvoorbeeld tussen de windmolenparken op zee. Op termijn zou een kwart van de energieproductie uit biomassa uit zeewier gehaald kunnen worden, zegt onderzoeker Harm Vlap in het FD. Inmiddels bestaan studies die laten zien dat het gebruik van biomassa afkomstig van land (met name hout) ronduit onduurzaam is. Een groep hoogleraren, waaronder voedingsprofessor en chemicus Martijn Katan verzette zich tegen subsidieregelingen voor het gebruik van biomassa als energiebron. Katan legde op zijn website uit waarom hergebruik van biomassa als brandstof onverstandig is. Mogelijk gelden soortgelijke argumenten voor biomassa uit zee.

Dat zegt voedingsexpert Cynthia Sass in Time. Ze bedoelt dat gezonde toevoegingen een product nog niet gezond maken, zoals de in Japan verkrijgbare Coca-Cola Plus-met-vezels-tegen-vet. Een gemiddelde Amerikaan krijgt maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid vezels per dag binnen. In plaats van met vezels verrijkte maar in de basis ongezonde bewerkte voedingsmiddelen, doe je er beter aan je eetpatroon aan te passen naar van nature vezelrijke producten zoals peulvruchten, groente en fruit, noten en avocado's.

Dat meldt Vilt. Het appelras Jonagold is al 40 jaar lang op de markt. Belgen eten ze graag, maar laten zich steeds vaker verleiden door de smakelijke importappel Pink Lady, die met name uit Frankrijk, Italië en Spanje komt. Colruyt verkoopt ze allebei, maar stapt liever in Belgisch fruit. Met twee nieuwe appelsoorten, Magic Star en Coryphée, wil de supermarktketen consumenten verleiden tot een in eigen land geteeld product. Colruyt werkt daarvoor samen met drie fruitteeltbedrijven en kocht van de twee veredelaars het recht om de appels exclusief te mogen produceren en verkopen. De super legt zich voor lange tijd vast, zodat de slaagkansen om een markt te creëren voor beide appels aanzienlijk groter wordt.

Champagnehuis Vranken Pommery Benelux daagt in België de ING bank voor de rechter. Volgens het champagnehuis had ING moeten voorkomen dat ruim €1 miljoen naar China is verdwenen. De oplichters wisten een net aangenomen boekhoudster ervan te overtuigen dat de hoogste bazen in het geheim een overname voorbereidden, waarvoor zij tot 4 keer toe grote sommen geld naar China over moest overmaken. De fraude kwam aan het licht toen er te weinig geld overbleef voor de salarisronde en de medewerkster haar directe baas inschakelde. Volgens ING heeft Vranken Pommery zelf zich niet aan de autorisatieprocedures gehouden, aldus L'Echo.

Dat weet HP/De Tijd te vertellen. Het blad citeert koninklijk huis-kenner Marc van der Linden die zegt dat de Koning Willem-Alexander en zijn gezin voornamelijk door een kok in de magnetron klaargemaakte maaltijden eten die beslist niet te luxe zijn. Ook citeert het de Koning zelf die zegt dat zijn gezin gezond eet. Om koolhydraten te vermijden, komen aardappelen en pasta Villa Eikenhorst niet in en worden verschillende ingrediënten afgewisseld en met mate gegeten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag