28 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Omdat slagers onverpakt vers vlees verkopen, mogen ze geen vlees met sterren van de Dierenbescherming verkopen. De Dierenbescherming kan immers niet garanderen of onverpakt vlees daadwerkelijk sterrenvlees is. Het zou kunnen als de slager voorverpakt vlees gaat verkopen. Dat past echt niet bij het idee dat het publiek heeft van de slager. Een varkenshandelaar maakte de lastige positie van de slager deze week op twitter bekend, schrijft Boerderij. Als een slager alleen nog maar sterrenvlees van één type zou inkopen, zou het echter wel mogelijk moeten zijn om bij de slager vlees met een gegarandeerde ster te kunnen kopen.

HZPC, Nederlands grootste producent in pootaardappelen, investeert in de ontwikkeling van zaaiaardappelen. Aardappel-zaaigoed kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen voor de aardappelteelt in ontwikkelingslanden, in eerste instantie in Afrika. Zaaigoed is gemakkelijker te transporteren, er is minder van nodig (voor een hectare 30 gram zaad, tegen 2.500 kilo pootaardappelen) en zaad is minder ziektegevoelig dan pootgoed. HZPC ontwikkelt de zaaiaardappelen met de nieuwe veredelingstechnieken cisgenese en Crispr-Cas. Dat schrijft het FD.

Het aantal boerenlandvogels daalde in de afgelopen halve eeuw drastisch, dit blijkt uit cijfers van het CBS. Boerderij geeft aan dat onder 27 vogelsoorten sinds 1960 het aantal met 60 -70% daalde. De daling is de laatste jaren afgevlakt, maar van herstel is nog geen sprake. De achteruitgang heeft verschillende oorzaken. Onder andere verlies van leefgebied en het dempen van sloten. Ook de intensiverende landbouw zou een belangrijke rol spelen.

In de Japanse stad Tokio opende koffieketen Nescafé een pop-up café waar je overdag een dutje kan doen, middenin de drukte van de stad. Het café telt tien bedden van een luxe beddenmaker. Elk bed is voorzien van een naar persoonlijke voorkeur in te stellen lichtsysteem en een koptelefoon. Als bezoeker mag je twee uur blijven liggen, op voorwaarde dat je ook iets te eten bestelt. Je krijgt een kopje decafé vóór je dutje en een straffe kop koffie voor je vertrekt, schrijft De Standaard.

Dat meldt Distrifood. De Jamie Oliver Pesto Kabeljauw Filet en Jamie Oliver pesto Wokmix worden uit het schap gehaald omdat de pesto in beide producten melk bevat die niet in de ingrediëntendeclaratie is opgenomen. Jumbo geeft aan dat met het product zelf niets mis is. Mensen die geen melkallergie of lactose-intolerantie hebben kunnen het product gewoon consumeren.

Dit zou blijken uit een documentaire meldt DailyMail. Uit gelekte e-mails zou blijken dat Coca-Cola betrokken is bij het ontwerp van een grote studie. De conclusie van deze studie was dat niet suiker maar weinig beweging, weinig slaap en veel tijd voor een beeldscherm doorbrengen de boosdoener is voor obesitas. Volgens Deborah Cohen van the Britisch Medial Journal is het een afleidende manoeuvre. Andere experts zeggen dat Coca-Cola probeert de geplande suikertaks van de Britse regering te laten ontsporen.

Op vrijdag 21 april kunnen 1,2 miljoen basisschoolkinderen ontbijten met onder meer volkorenbrood en glutenvrij brood, Sourcy Kids water, appels, komkommer, Jumbo halvajam, Jumbo appelstroop en meer. Het is de vijfde keer dat Jumbo het Koningsontbijt aanbiedt. De supermarktketen wil bijdragen aan een gezonde en sportieve samenleving en het belang van een goed ontbijt benadrukken. De samenstelling van het ontbijt is in lijn met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Dat meldt New Food Magazine op basis van een onderzoek van Alltech en The Brewers Journal. Wereldwijd zijn er meer dan 19.000 brouwerijen. 94% hiervan is microbrouwerij. Groot-Brittannië en Amerika zien een jaarlijkse groei van het aantal kleine brouwerijen van meer dan 10%. Dit is te danken aan hun gunstige wet- en regelgeving voor kleine brouwerijen. De top 10 van landen met de meeste microbrouwerijen ziet er als volgt uit: Amerika, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, Canada, Nederland, Zwitserland en Australië.

De plant Xerophyta viscosa kan na extreme uitdroging weer helemaal herstellen. Inzicht in de werking van het mechanisme dat daarvoor zorgt, is van belang om ook andere planten via genetische aanpassing resistent te kunnen maken voor klimatologische omstandigheden waarin droogte meer zal voorkomen. Onder leiding van WUR-onderzoekers is ontdekt dat extra genetische activiteit bij de afrijping van de zaden waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de 'herrijzende' eigenschappen van de plant. De bevindingen zijn gepubliceerd in Nature.

FrieslandCampina’s Chinese partner China Huishan Dairy Holdings is in zware moeilijkheden geraakt. Vrijdag 24 maart is de aandelenhandel stilgelegd nadat de koers met zo’n 90% in waarde was gedaald en € 3,8 miljard aan waarde was verdampt. Dat meldt Boerderij.

Dat is de nieuwste hypothese over het ontstaan van de grote hersenen van aapachtigen en dus ook mensen. Drie Amerikaanse antropologen presenteren hun gedachte vandaag in Nature. Ze baseren zich op uitgebreid cijfermatig onderbouwd onderzoek onder 140 apensoorten. Apen die fruit eten krijgen een groter brein dan apen die voornamelijk bladeren eten. Het onderzoek is meteen controversieel omdat het de geldende hypothese - een groot brein is het resultaat van complexe samenlevingsvormen - verdringt. Maarten Keulemans rapporteert over het onderzoek in de Volkskrant.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Hermen Vreugdenhil

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag