Kort 28 dec in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat kan nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: Trude

Met ingang van 1 januari is het weggeven van plastic tasjes verboden. In Nederland gaat jaarlijks maar liefst 26 miljoen kilo aan plastic tasjes de verbrandingsoven in. Dat komt overeen met gemiddeld 230 plastic tasjes per Nederlander per jaar. De maatregel moet die hoeveelheid aanzienlijk verminderen. In de praktijk blijkt het tasjesverbod 'een gedrocht' voor winkeliers. Zo werd pas laat bekend dat papieren tassen met een dun laagje plastic ook onder het verbod vallen en is nog steeds niet duidelijk wat precies de definitie van een plastic tas is, schrijft De Telegraaf.

De meest simpele manier om aan het verbod te voldoen, is klanten te laten betalen. Voor een plastic tasje geldt een richtprijs van 25 cent. Er zijn ook winkeliers die een alternatief hanteren, zoals verstrekken van een tasje bij inlevering van een aantal verzamelde punten op de klantenkaart. Anderen kiezen voor een tasje van ander materiaal, zoals papier, jute, katoen of gerecycled materiaal. Die alternatieven zijn alleen minder duurzaam dan het aloude plastic tasje. "Uit verschillende onderzoeken uit 2013 die in 2014 zijn gepubliceerd, blijkt dat plastic het meest milieuvriendelijke materiaal is qua productie. Dat wil zeggen: jute, katoen, papier - de duurzame materialen in de ogen van de gemiddelde Nederlander - daar is veel meer voor nodig om te produceren. Dan moet je denken aan fossiele brandstoffen, maar ook de hoeveelheid water die nodig is voor de productie, en de uitstoot van fijnstof is veel groter", zegt Alice van der Westen van Worldpack, groothandel in verpakkingen, op BNR.

Gezien de vele onduidelijkheden zal het verbod de eerste maanden 'terughoudend' worden gehandhaafd, beloofde staatssecretaris Sharon Dijksma.

In 2016 gaan we ons nog meer verzetten tegen genetisch gemodificeerde voeding en gaan we weer gewoon gluten eten. Dat voorspelt food trendwatcher Adjiedj Bakas.

Hij voorspelt hij dat streekproducten en verse producten meer aandacht krijgen, onder andere door de versmarkten waar supermarkten en horeca zich op storten. Daarom ziet hij ook ruimte voor het bundelen van de krachten door middenstanders: “Waarom niet een groentespeciaalzaak, een slager en een betere kruidenier bijeen brengen en de klanten een beleving van gezond, authentiek en ambachtelijk meegeven?”

De gezondheidstrend wordt volgens Bakas alleen maar sterker, met zelfs overdreven kantjes. Superfoods als tarwegras en zeewier worden populairder dan ooit, maar mensen gaan meer inzien dat boerenkool en andere koolsoorten ook superfoods zijn. We komen weer meer met onze ‘voetjes op de vaste grond’. We halen producten weer uit eigen keuken en maken ons minder druk om gluten, voorspelt Bakas.

De Franse overheid berekende dat de Franse boer in het crisisjaar 2015 beter verdiende dan in 2014. Onzin, zegt de FNSEA, de Franse LTO. "Deze cijfers hadden nooit gepubliceerd mogen worden" en "zijn een ware provocatie" van de boerenstand, zegt de boerenorganisatie.

Het conflict kwam half december in Frankrijk naar buiten, maar bereikt nu pas de Nederlandse boerenpers.

Het conflict draait om het effect van lagere inkoopkosten. Franse boeren zouden in 2015 gemiddeld 16% meer hebben verdiend dan in 2014 omdat hun inkoopkosten voor kunstmest, voer en arbeid zijn gedaald. De verkoopprijzen zouden echter vrijwel gelijk zijn gebleven, zegt het ministerie van landbouw. ''De inkomens liggen daarmee weer op het historisch hoge niveau van 2011.''

De boerenbonden betwisten die schatting. Franse boeren gingen niet voor niets als eersten massaal de straat in 2015 op en namen afgelopen zomer boeren uit België, Duitsland, Engeland, Denemarken en Nederland mee naar Brussel.
De boeren vinden dat de Franse overheid de boeren op papier rijk rekent. De verkoopprijzen zijn immers gebaseerd op schattingen en niet op daadwerkelijke omzetten voor de boer. Op de achtergrond vrezen de boeren mogelijk dat de overheid zich langzaam terugtrekt uit eerdere pogingen om de boerenlandbouw overeind te houden.

Daniel Giusti, sinds 2013 chefkok van Noma, maakt een opmerkelijke carrière-switch. Hij verruilt de haute-cuisine van een van 's werelds beste restaurants, waar de rekening voor 2 personen kan oplopen tot $800, voor schoollunches die net iets meer dan $3 per kind mogen kosten. Volgens de Washington Post verhuist Giusti aan het eind van de maand van Kopenhagen naar Washington, D.C. om daar de start-up Brigaid te lanceren met als doel Amerikaanse schoolkinderen gezonder en lekkerder eten te geven.

Giusti is niet de eerste chefkok die schoollunches gaat aanpakken. In de VS gingen verschillende initiatieven hem al voor, gesteund door First Lady Michelle Obama. In Groot-Brittannië kennen we natuurlijk Jamie Oliver die zich sterk maakt voor gezonde lunches op scholen. Het verschil zit in het totaalplaatje. Giusti wil de keuken terugbrengen in de scholen door nieuwe keukens te installeren of bestaande op te knappen. Die keukens wil hij bemannen met fulltime chefkoks. Zo streeft hij er naar Amerikaanse schoolleerlingen eten voor te zetten van hogere kwaliteit, hen ondertussen iets te leren over eten en koken en over het maken van betere voedingskeuzes voor de rest van hun leven. Volgend najaar moet het eerste Brigaid pilotprogramma van start gaan.

De chefkok heeft nog wel een aantal hindernissen te nemen, zoals werven van investeerders, zijn weg vinden in de gecompliceerde schoollunch-politiek, overtuigen van kieskeurige kinderen en de jungle van de regels rondom het federale National School Lunch Program - een wereld waarin pizzasaus telt als een 'groente'.

We denken dat gezond eten minder goed vult. Daarom eten we er meer van en komt ook een portie 'gezond' boven de aanbevolen hoeveelheden uit. Dat stelden onderzoekers van de Universiteit van Texas vast.

In een artikel in The Journal of the Association for Consumer Research beschrijven de onderzoekers hoe zij de aanname 'gezond = minder verzadigend' toetsten. In het eerste gedeelte van het onderzoek bekeken ze de impliciete (of automatische) associaties van 50 proefpersonen bij ‘gezond’ en ‘verzadigend’. In het tweede gedeelte testten de onderzoekers bij 40 proefpersonen wat er met het hongergevoel gebeurde als deelnemers een koekje kregen met het label ‘gezond’ of ‘ongezond’. In het derde deel van het onderzoek bestelden 72 proefpersonen gezond of ongezond eten en maten de onderzoekers hoeveel er daadwerkelijk van was gegeten. Op grond deze set experimenten stelden de onderzoekers vast dat als voeding ‘gezond’ heet, de deelnemers er meer van bestelden, meer van aten en het als minder verzadigend beschouwden.

Het eten van te grote porties is een van de basisproblemen bij obesitas. Uit deze studie blijkt dat het label ‘gezond’ dit juist in de hand kan werken. De auteurs bevelen dan ook aan op gezonde producten eerder de nadruk te leggen op het verzadigende effect dan op de gezondheidsaspecten. Dat blijkt de perceptie 'gezond = minder verzadigend' te dimmen.

De eigenaar van V&D, Sun Capital, stuurt aan op de losse verkoop van 50 La Place vestigingen. Van de 150 La Place filialen zijn er ongeveer 50 die zich niet in een V&D bevinden. Deze losse vestigingen kunnen verkocht worden en daarna zelfstandig verder gaan. Sun Capital hoopt met de verkoop zo'n €40 tot €45 miljoen binnen te halen, meldt het AD. Sinds de aankoop van V&D in 2010 heeft Sun Capital €212 miljoen in de warenhuizen geïnvesteerd. Het recent geconstateerde tekort van zo'n €40 miljoen wil Sun Capital niet meer bij storten.

Er zouden zich inmiddels 'enkele tientallen kandidaten' gemeld hebben voor La Place, aldus de krant. De V&D-directie is geen voorstander van afsplitsing van La Place, omdat de succesvolle restaurantketen 'het kroonjuweel' is van het warenhuis. De verwachting is dat de vestigingen van V&D en La Place nog zeker 2 maanden open blijven.

Het FD bericht vandaag dat er op internet een levendige handel is ontstaan in de vooralsnog onbruikbaar geworden cadeaubonnen van V&D. Consumenten hebben nog voor zo'n €9,5 miljoen cadeaubonnen in bezit. Zolang het warenhuis uitstel van betaling heeft aangevraagd, mag het geen waardebonnen aan nemen. Mogelijk verklaren de bewindvoerders de bonnen binnenkort weer geldig. Daar is overigens ook het akkoord van Sun Capital voor nodig.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) heeft zondagavond schriftelijk bevestigd dat de Nederlandse standaarden op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn niet in gevaar komen bij het handelsverdrag TTIP. Ploumen was in een programma van Arjan Lubach te gast om te reageren op de diens eerdere uitzendingen over het omstreden vrijhandelsverdrag met de VS.

De minister zette in de uitzending haar handtekening op een document dat Lubach ter plekke opstelde. Ze garandeerde ook dat Nederland geen claims zal krijgen van buitenlandse investeerders als gevolg van het vasthouden aan de standaarden. Ploumen beloofde daarnaast dat het recent gesloten handelsverdrag met Canada, CETA, zal worden gewijzigd. Ook deze uitspraak bekrachtigde Ploumen met een handtekening.

Zuid-Koreanen staan zich niet voor op veel kennis van koken en al evenmin op zelf koken. Ze brengen van alle wereldbewoners minder dan een uur per dag in de keuken door. Dat meldt Der Spiegel op basis van onderzoek uit maart 2015.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat Duitsers en Amerikanen van zichzelf vinden dat ze meer van koken en levensmiddelen weten dan Fransen dat van zichzelf vinden. Duitsers staan van alle onderzochte Europeanen het kortst in de keuken.

"Vijf dagen met een worstenkraam op Rock Werchter staan is lucratiever dan vijf jaar Luzine", dat zegt Jeroen Meus, eigenaar van toprestaurant Luzine. Zijn worstkraam doet het aanzienlijk beter. "Ik werd er zelf emotioneel van toen ik die vaststelling deed", zegt Meus.

Topkoks in België die naast hun restaurant een laagdrempelige bijzaak beginnen, houden het hoofd boven water, constateert Horeca Vlaanderen bij monde van voorzitter Filip Vanheusden. Recent kwam aan het licht dat van de 20 Belgische toprestaurants er 6 rode cijfers schrijven.

Een hotdogzaak (Jeroen Meus), brasserie, bakkerij of afhaalzaak (Sergio Herman binnenkort in Cadzand) in plaats van of naast een topetablissement blijkt een aanstekelijke manier te zijn om de kosten onder controle te houden. In Nederland zette Ron Blaauw een aantal jaren geleden deze koers al in toen hij zijn sterrenrestaurant inruilde voor zijn Gastrobar.

De Etten-Leurse aspergekweker Gilbert Sweep kon zijn ogen niet geloven. Op Tweede Kerstdag staken de eerste nieuwe asperges hun kop alweer op in een jong perceel.

Ook Sweeps 82-jarige vader Jan heeft nog nooit een tweede oogst asperges binnen hetzelfde kalenderjaar meegemaakt. "Bizar", zegt Gilles Sweep op BNdeStem, "Ik kon zo de eerste kilo steken en het nog aan de kerstmaaltijd serveren ook. Ze smaken gewoon als asperges uit het voorjaar, niks mis mee."

Toch gelooft Sweep niet dat het koude seizoen verdwijnt. Hij denkt dat het voorjaar kouder wordt.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Veronica Kouwenhoven
  • #1
  • 29 dec '15
  • 10:49

Ik snap het plastic tasjes probleem niet zo. Al jaren neem ik mijn eigen tassen, fietstassen, manden en netjes mee. De enige plastic tasjes die ik in huis heb zijn van vriendinnen die geleende spullen of cadeautjes erin mee brengen. Maximaal een stuk of 5 per jaar. En die recycle ik tot in de treure. Tot ze zo plastic moe zijn dat ze in de oranje container moeten.
Zelfs als ik niet van plan ben iets te gaan kopen, neem ik in mijn jaszak een misschientje mee. Dat is zo'n stoffen tasje dat helemaal opgevouwen is en met een drukkertje tot een klein pakketje is afgesloten. Op die manier kan ik ieder plastic tasje weigeren.
En wat betreft Mevrouw Ploumen bij Lubach. Ik hoop dat ze het zelf echt snapt. De ervaring leert dat veel politici de verstrekkende gevolgen van dit soort verdragen en politieke beslissingen nog wel eens niet overzien. Denk aan HSL, Betuwelijn etc. Tegen de tijd dat die realiteit inzinkt is mevrouw Ploumen vast al weer ergens anders op het pluche gehesen en wast haar handen in onschuld.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Hermen Vreugdenhil

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag