26 apr in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Boeren moeten met hun slootwater vaak aan strengere natuureisen voldoen dan natuurgebieden. Dat zou blijken uit onderzoek van de Stichting Mesdag Zuivelfonds. Natuurwateren hebben soms 4 tot 200 keer soepelere normen dan boerenafwateringen, ontdekte onderzoekster Geesje Rotgers die de database waterrichtlijnen van de overheid doorspitte.
De Unie van Waterschappen die zich nog beraadt op een reactie, heeft de indruk dat niet alle gegevens juist zijn geïnterpreteerd, maar Rotgers bestrijdt dat. Dat schrijft de Gooi & Eemlander. Het persbericht waarmee het Mesdagfonds zijn bevinden naar buiten bracht, is hier te vinden.

Verzadigde vetten laten onze bloedvaten niet dichtslibben. Dat zeggen drie cardiologen waaronder de activistische Aseem Malhotra in een editorial in de British Journal of Sports Medicine. Vertrouwen op producten met claims als "laag vet" en "cholesterol verlagend" om hartziekten te voorkomen is misleiding, vinden de cardiologen. De cardiologen raden een mediterraan dieet en 22 minuten wandelen per dag aan. De studie staat haaks op gangbare inzichten en doet daarom veel stof opwaaien onder collega-wetenschappers, schrijft de Guardian. De cardiologen worden onder meer beticht van 'cherry picking'. De Guardian zette de belangrijkste punten van de discussie op een rijtje.

Vanwege de Afrikaanse varkenspest die heerste aan de grenzen met Europa, verbood Rusland voorafgaand aan het algehele handelsembargo tegen de EU de import Europees varkensvlees. Omdat wereldhandelsorganisatie WTO de veterinaire ban onterecht heeft verklaard, belooft Rusland nu de grenzen weer te zullen openen.

Boeren kijken al sinds het conflict over Oekraïne dat leidde tot het algehele handelsembargo uit naar heropening van de grenzen. Volgens de Russen vraagt het implementeren van de uitspraak wel enige tijd, schrijft Boerderij. De EU wil meer haast maken.
De hernieuwde exportmogelijkheden zijn beperkt tot onderdelen die niet onder het algemene handelsembargo vallen. Daarom zullen de Russische grenzen slechts opengaan voor onder meer vetten en orgaanvlees. Het algemene handelsembargo blijft van kracht.

Restaurants kunnen best minder vlees serveren zonder boze blikken van hun gasten. Dat blijkt uit onderzoek op basis van observatie van ruim 1.000 maaltijden in drie verschillende restaurants.
Tijdens het onderzoek verhoogden restaurants de groenteportie van 75 naar 150 gram en reduceerden ze de portie vlees met 12,5%. Het doel van de studie was onderzoeken of klanten tevreden bleven en meer groenten aten. De tevredenheid van de klanten over het restaurant bleef gelijk. Ze aten duidelijk meer van hun groenten en minder vlees. Dat meldt Nieuws voor diëtisten.

De verkoop van Coca-Cola valt de laatste jaren tegen. Daarom ziet het bedrijf zich genoodzaakt om 1200 banen te schrappen. Het frisdrankbedrijf wil in totaal $800 miljoen besparen, schrijft DeMorgen. De nieuwe CEO James Quincey wil het bedrijf wat meer ademruimte geven. Het nieuws komt net na de dinsdag gepresenteerde cijfers van het eerste kwartaal: Coca-Cola zag een omzetdaling van 11% tot $9,1 miljard. De afname wordt bijna geheel toegeschreven aan de structurele verandering van het concern, waarbij de focus wordt verlegd naar minder suikerhoudende dranken en de afstoting van veel bottelingsactiviteiten.

Stichting Dier&Recht startte in februari een campagne tegen de stijgende kalversterfte. De petitie werd door meer dan 41.000 mensen ondertekend. Friesland Campina en landbouworganisatie LTO Nederland namen de petitie vandaag om 10.00 uur in Den Haag in ontvangst.

Dat schrijft Boerderij. Smithfield was de grootste Amerikaanse varkensintegratie. Het bedrijf werd overgenomen door de Chinese WH Group, dat afgelopen jaar ook een Californische slachter overnam. In Polen neemt de Chinese slachter nu Pini Polonia over. Het bedriif slacht naar eigen zeggen 30% van de Poolse varkens en heeft een slachtcapaciteit van 80.000 dieren per week.

De overdracht van de bacterie Clostridium difficile (C. difficile) gaat vaak via besmette oppervlakken of voorwerpen. Ook voedsel lijkt een bron te kunnen zijn. C. difficile is een bacterie die bij mensen met een lage weerstand darmklachten kan veroorzaken. Omdat C. difficile steeds minder goed te bestrijden valt met antibiotica kan de bacterie zorgen voor aanhoudende diarree.
Onderzoekers stelden vast dat een bepaald type van C. difficile niet alleen lokaal aanwezig is, maar zich ook in geclusterde patronen over andere landen verspreid. Voedsel blijkt een mogelijke bron. Eén van de types van de bacteriestam die zich over meerdere Europese landen heeft verspreid, wordt ook gevonden in de varkenshouderij.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Boy Griffioen

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Marijn Raeven

Animaties

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag