Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

26 jul in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De controledienst van de Belgische federale overheidsdienst Volksgezondheid is op zoek naar 12 jongeren. Ze worden gerecruteerd om te controleren of de verkoop van tabak en alcohol aan minderjarigen wel volgens de regels gebeurt. De nieuwe controleurs mogen geen minderjarigen zijn en ze moeten over een bachelorsdiploma beschikken. Controleurs die er jong uitzien, blijken de voorkeur te hebben. "Naarmate men ouder wordt, valt men meer op", zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de controledienst. Het is de bedoeling dat de controleurs met een babyface samen met een ervaren controleur onder meer het nachtleven in duiken.

Hoogpathogene vogelgriep (HPAI) die onder kippen en kalkoenen dodelijk is, overleeft niet onder wilde watervogels. Ze kunnen HPAI wel verspreiden. Tot die conclusie komt een Amerikaans onderzoeksteam. Ze publiceerden hun conclusies in PNAS. Wilde watervogels beschikken vermoedelijk over mechanismen om hoogpathogene virussen uit te schakelen. "Nu moeten we onderzoeken waarom deze wilde vogels in staat zijn de verspreiding hoogpathogene griepvirussen te doorbreken", zegt een van leidende onderzoekers. In de VS zorgde HPAI voor vele ruimingen. Ook in Europa, waaronder in Nederland, Duitsland en Frankrijk in 2014 en 2015, zorgde het H5N1 hoogpathogene virus voor problemen.

Internetretailer Amazon test samen met de Britse autoriteiten uit hoe drone-bezorging van pakjes tot maximaal 2,3 kilo veilig plaats kan vinden. Binnen de bestaande regelgeving is drone-bezorging onmogelijk. De pilot richt zich op 3 probleempunten: 'vliegen met drones buiten het directe zichtveld', 'vermijden van obstakels' en 'besturing van meerdere drones door 1 persoon'. In de VS is Amazon al langer aan het testen, maar daar zijn de beperkingen voor commerciële dronevluchten aanmerkelijk strenger. Amazon: "We gaan niet van start tot we kunnen bewijzen dat het veilig is, en dat gaan we met dit programma doen".

AB InBev verhoogt zijn bod op SABMiller tot £79 miljard, onder druk van het post-Brexit in waarde gedaalde Britse pond. Een aantal activistische investeringsfondsen sputterden de afgelopen weken dat de waardedaling het oorspronkelijk in ponden uitgedrukte cashbod veel minder aantrekkelijk maakte. Door het cashbod met £1 te verhogen en ook het speciale cash-en-aandelenbod op te trekken (van een oorspronkelijke waarde van £39 naar zo'n £51 nu) komt AB InBev tegemoet aan het 'gemor'. Analisten spreken op Bloomberg hun verbazing uit over het gemak waarmee AB InBev dat doet: "Het geeft aan hoe graag AB InBev de deal wil sluiten".

Het Australische wijnbedrijf De Bortoli investeerde de afgelopen 10 jaar meer dan $15 miljoen om de eerste zero-waste wijnmaker te worden. De Bortoli bracht de hoeveelheid jaarlijks te storten afval terug van 300 naar 48 ton. De grootste winst boekte De Bortoli met de overstap van natriumhoudende chemicaliën op stoffen op basis van kalium. Dat maakt het mogelijk afvalwater te hergebruiken en het kaliumhoudende bezinksel aan te wenden als meststof voor de wijngaarden. Daarnaast gingen alle aspecten van het wijnmaakproces op de helling, van koeling, verlichting en verpakkingen via filterpompen en compressors tot composteersystemen voor de druivenschillen, -steeltjes en pitten.

China's vleesconsumptie is sinds eind jaren '70 verzesvoudigd. Chinezen eten 28 procent van het vlees dat wereldwijd beschikbaar is. De helft van hun vleesconsumptie bestaat uit varkensvlees. Door de consumptie met de helft te verminderen, kan de uitstoot van broeikasgassen in China met 6 procent worden teruggebracht. Dat scheelt wereldwijd 1,5 procent aan uitstoot. De in China populaire acteur en bodybuilder Arnold Schwarzenegger is ingehuurd om China te leren minder vlees te eten. "Denk niet dat je er sterk van wordt", zegt hij in promotiefilmpje. Voor het geval het publiek niet luistert, zegt hij alvast: "I'll be back."

Het is nog niet eens open, maar al meteen helemaal uitverkocht: het Museum of Ice Cream in New York. Het pop-up ijsmuseum opent deze week voor een maand in het hippe Meatpacking District. "Om de hele beleving bijzonder te maken, werden wetenschappers aangetrokken om bezoekers de meest futuristische ijsjes voor te schotelen. Het concept werd bedacht door een team van designers en dat is ook te zien", schrijft De Standaard. Behalve over ijs leren en er van proeven, kunnen bezoekers ook een duik nemen in een zwembad met veelkleurige sprinkles of in de speciale zone hun Tinderdate ontmoeten.

Dit artikel afdrukken
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 29 oktober krijg je 5 nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.