25 apr in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat verwacht Erik Solheim, hoofd van het milieuprogramma van de Verenigde Naties UNEP. "Ik heb er vertrouwen in. Ik denk dat we de VS aan onze zijde zullen zien,” meent de VN-chef. “Ondanks de onzekerheid over de beslissing van Trump, zijn Amerikaanse bedrijven al begonnen met hun evolutie naar een meer groene economie door massaal te investeren in zonne- en groene energie,” aldus Solheim. Mocht Amerika opstappen dan verwacht Solheim dat China en de Europese Unie het klimaatprogramma zullen leiden. Dat meldt De Morgen.

Dat meldt Distrifood. Vorige week presenteerde GfK de resultaten van een online-onderzoek onder 500 'nieuwe Nederlanders' en 500 autochtone Nederlanders. Uit het onderzoek bleek dat nieuwe Nederlanders een sterkere voorkeur hebben voor A-merken dan autochtone Nederlanders. Nieuwe Nederlanders doen vaker impulsaankopen, geven vaker onverwachts geld uit en zijn sneller te verleiden. Ook is de voorkeur voor biologisch bij nieuwe Nederlanders (48%) hoger dan bij autochtone Nederlanders (24%). Met het onderzoek biedt GfK retailers en fabrikanten inzichten ter ondersteuning van hun marketingstrategie.

Dat vindt Sjoerd van de Wouw van foodwatch bij Radar Radio. De oplosthee bevat in droge vorm 91,3% suiker. Dat betekent volgens Radar-presentatrice Mischa Blok dat het product niet past binnen de verantwoorde en natuurlijke boodschap van Zonnatura. Ilse Straver, R&D-Manager bij producent Wessanen, reageert in de radio-uitzending. “Een kopje oplosthee levert iets meer dan een klontje suiker per glas. In een blikje frisdrank zitten er acht. Ik snap de discussie over suiker heel goed, die is totaal helder. We kijken dan ook naar suikerreductie en waar het anders kan. Alleen op dit moment vinden we geen andere drager dan suiker voor het kruidenextract. Een aardig grote groep consumenten die dit product gebruikt kiest bewust voor het gemak van de korrels en de zoete smaak.” foodwatch sprak Zonnatura in 2012 ook al aan op de hoeveelheid suiker die zij in haar oplosthee verwerkt. De 'Avondmelange oplosthee' bestond - in droge vorm - voor 90,4% uit suiker.

Wageningen University & Research (WUR) en een aantal grote tuinbouwondernemers kijken of het mogelijk is om exotische gewassen in Nederlandse kassen te kweken. Dat meldt BNR.
Het gaat om gewassen als wasabi, vanille en saffraan. Volgens Tygo Vermeulen, een van de onderzoekers, is het mogelijk om andere klimaten na te bootsen door de kennis die we in Nederland van klimaatsturing (licht, vocht, temperatuur, bodem) in kassen hebben.

Dat meldt Boerderij. De provincie roemt de ‘innovatieve aanpak voor een duurzamere wereld en lekker verantwoord eten’ van Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager. Korteweg noemt zijn verdienmodel ‘anders, maar vooral heel erg duurzaam’.

De Franse overheid en de pluimveesector, met name de foie gras-producenten (eenden), slaan de handen ineen om vogelgriep structureel aan te pakken. De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll tekende half april een 'pact' met de sector. De maatregelen moeten vooral de bioveiligheid in de keten en tijdens het transport verbeteren. De "ambachtelijke en vaak nog ouderwetse manier waarop de sectoren werken" zou in niet geringe mate hebben bijgedragen aan de snelle verspreiding van de twee vogelgriepepidemieën van de afgelopen 2 jaar, aldus Boerderij.

Albert Heijn werkt aan een nieuw concept dat later dit jaar in de Vershal Het Veem in de Eindhovense wijk Strijp-S gerealiseerd moet worden. Dat melden diverse bronnen in Distrifood. Het gaat om een zogeheten urban-winkel, een uitgebreide AH To Go, afgestemd op de lokale klant, te weten één- en tweepersoonshuishoudens. De verhuurder en ondernemers op Strijp-S wilden graag een supermarkt op hun locatie. Albert Heijn zelf wil nog niet zeggen of de geruchten kloppen.

Al jarenlang trachtte Hiroe Tanaka het recept van Kushikatsu (gefrituurd vlees op een stokje) van haar overleden vader na te maken. Zonder succes. Toen het restaurant waar hij als kok werkte bijna failliet ging, vond ze tussen de spullen van haar vader een handgeschreven briefje met het geheime recept. Zijn Kushikatsu werd binnen de kortste keren een rage in Tokio. Ondertussen telt de franchiseketen Kushikatsu Tanaka 146 restaurants, met nog 40 voor dit jaar op de planning. Tanaka kreeg van de eigenaren van het bedrijf een hoge functie en is inmiddels miljonair. Bloomberg maakte een portret.

DeStandaard laat zien hoe ze dat doen. In Auxerre (westelijke Bourgogne) proberen boeren de bloesem van hun wijnstokken zo goed mogelijk te beschermen tegen de late vrieskou door vuurkorven tussen de wijnranken te zetten. In Nederland zien we heel andere aanpakken tegen de vorst. Harrie van den Elzen, teler van de beste appel van Nederland beregent de bloesem tegen de vorst. Via de link vertelt hij in een filmpje over die techniek.

"Dat overheden aan de ene kant de omgeving gezonder willen maken – veel gemeenten hebben een aanpak gericht op het voorkomen van overgewicht – en aan de andere kant de deur openzetten voor fastfoodketens, is controversieel te noemen. Ambities moeten worden omgezet in actie." Dat schrijven vandaag 10 hoogleraren, de directeur van het Voedingscentrum en 2 voedselactivisten in de NRC. Ze willen dat met name lokale overheden fastfoodrestaurants gaan weren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Sytske Barkhuis

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag