25+26 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat lijkt waar te zijn, schrijft de Vlaamse krant De Morgen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat de overgang van winter- naar zomertijd, en omgekeerd, de biologische klok en de gezondheid kunnen beïnvloeden. Zo zou er in de dagen na de overgang een stijging in het aantal beroertes, hartaanvallen en auto-ongevallen zijn. Lees hier verder.

Met app SmartWithFoodM ziet de klant van winkels binnen het Belgische Colruyt- concern in een oogopslag of een product binnen zijn of haar voedselvoorkeuren past. Wie eenmalig zijn profiel invult, laat de app checken of een product binnen de gestelde criteria past. Informatie over ingrediënten, voedingswaarden en alternatieven, de app biedt het allemaal. De app is geschikt voor bijna alle producten in de supermarktvestigingen van Colruyt, Bio-Planet, Okay en aangesloten Spar-winkels van Colruyt groep. Dat schrijft AGF.nl.

Omdat een pionier last kreeg van vliegjes toen hij wormen in zijn meterkast zijn GFT-afval liet omzetten in compost, besloot hij de buurt in te schakelen. Hij kreeg steun van de gemeente Amsterdam. Sindsdien is het een buurtproject buiten op straat: wormenhotels. Tijgerwormen zetten het GFT-afval om in vruchtbare aarde. De NRC schrijft dat het mogelijk om het eerste 'wormenhotel' voor de buurt ter wereld gaat.

De Tijd meldt dat de Belgische ijsfabrikant IJsboerke suiker in al zijn kinderijsjes vervangt door de zoetstof tagatose. De ijsmaker wil overmatig suikergebruik helpen terugdringen maar ook nieuwe klanten winnen. Tagatose is ontwikkeld door producent Damhert. Het is een caloriearme zoetstof uit lactose die de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt. Het kostte IJsboerke 2 jaar experimenteren om de receptuur te perfectioneren. IJsboerke produceert jaarlijks 40 miljoen liter ijs, 17% wordt daarvan nu met tagatose gemaakt.

De Landbouwcommissie van het Europese Parlement wil dat kleine, nieuwe, jonge en vrouwelijke boeren het eerste recht op het verwerven van landbouwgrond krijgen. De commissie wil dat de Europese Commissie met heldere richtlijnen komt. Die moeten het grondbeleid binnen de EU-lidstaten in lijn brengen met de gemeenschappelijke markt. Er moet meer inzicht komen in grond- en pachtprijzen en speculatie in landbouwgrond moet aan banden gelegd worden. Het Europees Parlement spreekt in april over het voorstel van de Landbouwcommissie.

Nauwelijks een week nadat wetenschappers in Nature met slecht nieuws kwamen over het Groot Barrièrerif bij Australië, waarschuwen onderzoekers voor een "verwoestend" verlies van koraal in de Zuid-Chinese zee door een piek in de watertemperatuur als gevolg van klimaatverandering. Dat schrijft De Morgen.

Boeren en tuinders voeren een brievenactie om Den Haag te overtuigen van de noodzaak van een minister van Voedsel en Landschap. Dat schrijft Nieuwe Oogst. Het idee komt oorspronkelijk van LTO-leden uit het oosten van Nederland. Inmiddels steunt LTO Nederland het initiatief en verspreidt het zich op Twitter.

Maggie De Block, de Belgische minister van Volksgezondheid, verscherpt het alcoholbeleid voor jongeren. Ze doet dat omdat in België het nationale alcoholplan maar niet van de grond komt. Het pakket maatregelen betreft verduidelijking van de regels voor de alcoholverkoop aan minderjarigen, meer controle op drankautomaten en een strenger toezicht op reclame die gericht is op jongeren. Winkels en horecagelegenheden mogen uitsluitend bier en wijn aan 16-18 jarigen verkopen. Drankjes als breezers, port of vermout zijn niet toegelaten. In Nederland ligt de leeftijdsgrens voor de consumptie van alcohol sinds een paar jaar op 18 jaar.

Vorig jaar heeft de Belgische Milieu-inspectie 4.513 bedrijven gecontroleerd, onverwacht of omdat er een sprake was van een klacht. De meest gemelde klacht was geurhinder (1.285). Ook geluidshinder (603) en algemene klachten in verband met een exploitatie (616) brachten de milieu-inspecteurs op het erf. In 1.121 gevallen werd een aanmaning opgesteld, in 402 gevallen een proces-verbaal en in 256 gevallen was een proces-verbaal het resultaat van een herhaalbezoek. Dat meldt Vilt op basis van het Belgische Milieuhandhavingsrapport over 2016.

Dat stellen FoodService Instituut Nederland (FSIN) en het Vakcentrum in het op maandag gepresenteerde onderzoeksrapport 'Passie, puur en beleving, kenmerken van dé speciaalzaak in 2025’. "De speciaalzaak moet de product- en kwaliteitskampioen van de regio zijn", zegt directeur Jan Willem Grievink van FSIN. “Meer dan de helft van het assortiment moet bestaan uit producten die de supermarkt niet heeft”.

De Vogelbescherming en de christelijke natuurbeweging A Rocha willen de kerken inschakelen bij de bescherming van de weidevogels in Nederland. De Nederlandse kerken verpachten gezamenlijk zo'n 30.000 hectare landbouwgrond aan boeren, schrijft Trouw. De natuurbewegingen willen de kerkelijke gemeenten en parochies bewust maken van de mogelijkheid een concrete bijdrage aan verduurzaming en natuurbehoud te leveren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag