24 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Natuurgebieden blijken door boeren succesvol te kunnen worden beheerd. Dat blijkt uit het vierjarige project 'Natuurlijk Boeren, Samen Ondernemen in Landbouw en Natuur' in de natuurgebieden Gement en Den Opslag in Noord Brabant. Tijdens de vier jaar steeg het aantal florasoorten en weidevogels. Winst voor natuur en boer, zo stellen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut. De boeren kunnen bijproducten van het beheer, zoals maaisel, gemakkelijk inzetten als veevoer, strooisel of bodemverbetering. Dit bespaart transport en uitstoot van CO2 en draagt bij aan de extensivering in dit agrarische gebied, schrijft Boerderij.

Negentig hoogleraren roepen de Tweede Kamer op meer te doen voor duurzaamheid en investeringen in een groene economie. De open brief in dagblad Trouw bevat 12 aanbevelingen voor een nieuw kabinet. De hoogleraren pleiten onder meer voor een kapitaalinjectie van €200 miljard in de komende decennia voor innovatie, ruimte om oude regelgeving buiten spel te zetten, sluiting van de vijf overgebleven kolencentrales per uiterlijk 2020, Co2- belasting en een kilometerheffing voor het verkeer.

Golfballen in een aardappelveld zorgen voor een terugroepactie van Southern Style Hash browns (bevroren aardappelblokjes) in de Verenigde Staten. De zakken van McCain Foods USA kunnen gemixed zijn met golfballen omdat die per ongeluk zijn meegerooid en gemalen zijn met de aardappelen. De ballen zijn vermoedelijk afkomstig van een naburig golfterrein. Dat meldt de de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Dat meldt Boerderij. De beschikbaarheid van voldoende zoetwater is volgens de FAO een groeiend probleem voor boeren. Met name in Afrika en het Midden-Oosten, maar ook de droge delen van Spanje, waar de woestijn oprukt. De watertool helpt boeren hun watergebruik te managen. Het systeem heet ‘WaPOR’ en is ontwikkeld door een Nederlands-Belgisch consortium van bedrijven en wetenschappelijke instellingen, waaronder de Universiteit van Twente. WaPOR gebruikt satellietgegevens en Google Earth om kaarten te maken waarop de wateropbrengst per kubieke meter te zien is. Boeren zullen eerst per PC en later per smartphone gratis van de gegevens gebruik kunnen maken. Het systeem is ontwikkeld in opdracht van de Nederlandse overheid en heeft €9,3 miljoen gekost.

Ikea overweegt om restaurants te openen die apart van de traditionele woonwinkels opereren, aldus RetailNews. Manager IKEA Food wereldwijd Michael La Cour is overtuigd van de potentie van standalone restaurants. "Ik hoop dat onze klanten over een paar jaar zeggen: ‘IKEA is een geweldige plek om te eten, en ze verkopen er trouwens ook wat meubels’." Afgelopen twee jaar opende IKEA al succesvolle pop-up restaurants in Londen, Parijs en Oslo.

De teelt van gewassen voor biobrandstof is een zeer inefficiënte manier van energie opwekken. Zonne-energie gebruiken is beter. Dat zei emeritus hoogleraar van Wageningen UR Rudy Rabbinge woensdag 19 april tijdens een hoorzitting bij de Tweede Kamer over biobrandstoffen. Rabbinge meent dat toepassing van biobrandstoffen de uitstoot van broeikasgassen verhoogt, in plaats van verlaagt. Bovendien is het vanuit efficiënt gebruik van landbouwgewassen niet verstandig om op landbouwgrond voor biobrandstoffen te produceren. Gebruik van reststoffen uit de landbouw voor biobrandstof is wel verstandig, vindt Rabbinge. Dat meldt Boerderij.

De ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een ‘gouden’ bedrijfsrestaurant en grand café. Dat betekent dat ze voldoen aan de criteria voor 'goud' van de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. "Het bedrijfsrestaurant van de ministeries is hiermee koploper en een voorbeeld voor andere bedrijfsrestaurants", aldus Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum.

Kinderen en tieners kampen met overgewicht en hun groente- en fruitconsumptie is laag. Daarom lanceert de Vlaamse regering een ambitieuze regeling voor gratis fruit, groenten en/of melk aan leerlingen op school. Dat meldt Vilt. Kinderen van het basisonderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs (BUSO) hebben voortaan 10 weken recht op één portie groenten, fruit en/of melk per week. Ouders hoeven daar geen cent meer aan bij te dragen.

Supermarktketen Jumbo gaat een eigen arbeidsvoorwaardenregeling voor de logistieke medewerkers opzetten. De super weigert nog langer met de vakbonden te onderhandelen over een cao voor de 3.000 medewerkers in de distributiecentra. Volgens financieel topman Ton van Veen hebben de bonden "zich onmogelijk gemaakt" en is Jumbo "het vertrouwen in de bonden als serieuze onderhandelingspartner kwijtgeraakt", aldus het FD. Aan de stakingsacties die sinds 2 weken plaatsvinden in de distributiecentra van Jumbo zou slechts 5% van de medewerkers deelnemen.

De Waalse regering keurde vorige week een voorontwerp van decreet goed dat van dieren 'wezens met gevoelens' maakt. Door die nieuwe juridische status worden dieren niet langer als roerend goed behandeld. Dit om de aandacht en het respect voor dierenwelzijn te waarborgen en juridisch sterker te verankeren. De aanpassing past bij de veranderende visie ten opzichte van dieren en nieuwe wetenschappelijke inzichten, aldus Waals dierenwelzijnsminister Carlo Di Antonio. Dat schrijft Vilt.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Alisha Teerink

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Willem Drok

gepensioneerd ecoloog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag