De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond.

Ook als lezer kun je meedoen door jouw bijdrage als lezersnieuws in de reacties plaatsen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

FL 1. ALL-YOU-CAN-EAT-SUSHI BARST VAN DE BACTERIEN
De Consumentenbond testte All-you-can-eat sushi van 20 Nederlandse sushi-restaurants. In 64% bleek de sushi teveel bacteriën te bevatten. Niet één van de onderzochte restaurants haalde een voldoende. De aangetroffen bacteriën duiden op te lang of te warm bewaren van de sushi, of op een slechte hygiëne bij de bereiding, "bijvoorbeeld door vuile snijplanken of het niet vaak genoeg wassen van de handen", aldus de Bond.

FL 2. VERPAKKINGSLOZE BAG&BUY OPENT IN UTRECHTSE TWIJNSTRAAT
Het Nederlandse initiatief voor een verpakkingsloze supermarkt, Bag & Buy, opent 4 september in de Utrechtse Twijnstraat, meldt Distrifood. De opening volgt twee dagen op de opening van Albert Heijns eerste bio-filiaal in diezelfde Utrechtse hippe winkelstraat.

FL 3. SPANJE GEEFT MELKVEEHOUDERS STEUN: €300 PER KOE
Terwijl in West-Europa boeren geld vragen van hun overheden, kregen de Spaanse het. Boerderij meldt dat de verlieslatende Spaanse melkveehouder €300 per koe krijgen. De EU blijft zeggen dat extra gelden voor de boeren van hun verwerkers en van supermarkten moeten komen.

FL 4. FOODFABRIEKEN AANTREKKELIJK VOOR INVESTEERDERS
Rabobank analist Patrick Roquas legde vandaag uit waarom: ‘De balansen zijn heel erg op orde. De rente is laag en bedrijven zoeken groei. De honger van investeringsfondsen als private equity is nog niet gestild. Er zijn beperkte mogelijkheden voor autonome groei. Forse concurrentie geeft aanleiding tot consolidatie. En er is een aantal ondernemingen uit de Verenigde Staten die kunnen toeslaan zolang de eurokoers nog gunstig is’.

FL 5. FORMULE-1 BAAS ECCLESTONE DRINKT GLAASJE MELK MET PROTESTERENDE BOEREN
Dit weekend dreigden Belgische boeren met acties op de toegangswegen naar het Formule-1 circuit van Francorchamps. Formule-1 baas Bernie Ecclestone wist hoogstpersoonlijk de angel uit de mogelijke acties te halen. Hij dronk een glaasje melk met de protesterende melkveehouders, meldt Boerderij.

FL 6. DE WONDERE WERELD VAN DE VLINDERKWEKERS
Ooit geweten dat er vlinderkwekers bestaan? Modern Farmer besteedt aandacht aan de commerciële vlinderkweek, een wel heel bijzondere niche in de dierhouderij. Vlinders blijken commercieel gekweekt te worden, bijvoorbeeld om losgelaten te worden bij huwelijken en andere evenementen. De vlinderkwekers vervullen een rol in het behoud van bepaalde vlindersoorten, zoals de Monarchvlinder, die in snel tempo achteruit gaat. Commerciële kweek kan wel eens het 'steuntje in de rug' zijn waardoor de vlinder kan overleven, naast de officiële ondersteuningsprogramma's van de Amerikaanse overheid.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN (binnenkort bieden we daarvoor een mooiere oplossing).

Fotocredits: 'Newspaper stacks', George Kelly
Dit artikel afdrukken