24 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Joan Veldhuizen, wethouder Welzijn in de gemeente Bladel, stapte gisterenavond op omdat zij de inwoners van Bladel niet wil blootstellen aan gezondheidsrisico's door de veestapel te laten groeien. Het college in Bladel wilde - onder voorwaarden - 35 boeren uitbreidingsvergunningen geven. Daarmee zou de veestapel in Bladel kunnen verdubbelen. Veldhuizen verklaarde zich niet achter dat meerderheidsbesluit te kunnen scharen en blies de coalitie op.

De definitieve beslissing over de integratie van Albert Heijn en Delhaize in België is nog niet genomen, dat gebeurt in de eerste helft van 2019. Het lijkt er wel op dat het merk Albert Heijn de logische kandidaat is om eventueel te verdwijnen, zo blijkt uit berichtgeving van moederbedrijf Ahold Delhaize. Dat schrijft Retailnieuws. AH blijft tot die tijd nog gewoon winkels openen in België. Het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern zet wel vol in op versterking van het merk Delhaize in België.

Dat zegt het Belgische vakblad Gondola op basis van een online vacature van de discounter. In de vacature zegt Aldi op zoek te zijn naar een ‘e-commerce reporting analyst’. De nieuwe werknemer gaat over nieuwe projecten en is aanspreekpunt van Aldi’s e-commerce team. Aldi heeft nog geen webshop in België, maar is in andere landen wel bezig met e-commerce. Eerder deze maand liet RetailDetail weten dat de discounter ook start met online verkoop in China.

Hotelketen Marriott Hotels opent in samenwerking met viswinkel en -groothandel Schmidt op 16 en 17 april in Rotterdam de allereerste Fresh Fish Market, schrijft MissetHoreca. Na het Paasweekend is er iedere derde donderdag van de maand in de lobby van het hotel een mediterrane Fresh Fish Market met vis van Schmidt Zeevis. Zowel gasten van het hotel als liefhebbers van vis zijn welkom.

Dat schrijft Distrifood. De pannenfabrikant BK Cookware, onderdeel van Royal Delft, boekte afgelopen jaar meer omzet. Desondanks ziet de pannenfabrikant de Albert Heijn pannenacties als marktverstorend. Klanten konden bij Albert Heijn sparen voor korting op pannen van Villeroy & Boch. Topman Henk Schouten geeft aan dat de markt niet opeens groeit en dat BK Cookware de gevolgen zal merken in de vorm van dalende verkopen. Hoe sterk het nadelige effect zal zijn is volgens Schouten niet in te schatten.

Dat meldt marketingonline. Het submerk Knorr stimuleert consumenten om vaker ‘een dagje zonder vlees’ te doen. Op alle Wereldgerechten en op de maaltijdmixen staan recepten voor vegetarische varianten. Ook staat op de verpakkingen welke duurzaam geteelde ingrediënten het product bevat. Unilever wil met zijn sterke pakjes en zakjes-merken voorzien in de toenemende behoefte aan duurzamere voeding. Vorig jaar bracht het bedrijf in samenwerking met de Vegetarische Slager al vegetarische gehaktballetjes in satésaus van Unox.

Het is al langer bekend dat bier in blik tal van voordelen heeft: geen invloed van licht, breukvrij, licht in gewicht en milieuvriendelijker dan de glazen bierfles. Vooral buitenlandse brouwerijen gaan voor blik. Ook Nederlandse brouwerijen willen overstappen, maar zien dat veel Nederlanders bier in blik associëren met goedkoop. Toch waagt juist speciaalbrouwerij De Molen uit Bodegraven de stap en om de lokale premium-bieren in blik te verkopen. "We gaan als test in maart twee van onze bieren in blik laten afvullen", vertelt Petra Postuma van de brouwer aan De Volkskrant.

Vanaf aanstaande maandag krijgen klanten weer moestuinplantjes bij aankoop van boodschappen bij Albert Heijn. Consumenten kunnen 20 verschillende moestuinplantjes sparen, waaronder nieuwe varianten zoals peultjes, dille, cavolo nero en paksoi. Ook nieuw zijn een aantal bloemenzaadjes, om bijen en andere bestuivers een handje te helpen. Extra hulp krijgen moestuiniers dit jaar onder meer van experts van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, en de nieuwe Moestuin-app, schrijft Distrifood. De actie loopt tot 16 april.

Het Amerikaanse Ambrosia Labs zamelde in Cambodja moedermelk in en verscheepte deze diepgevroren naar de VS. Lacterende moeders verdienen $7,5 tot $10 per dag met hun borstvoeding, afhankelijk van de hoeveelheid melk die ze produceren. Sinds deze week is de export stopgezet, bevestigt de douane volgens de Dailymail. De autoriteiten vrezen de gezondheidseffecten voor de baby's van de zogende moeders.

Ruim 21% van de omzet van Nederlandse voedingsconcerns bestaat uit producten die in de aanbieding waren. In 2015 lag dit percentage op 20%. Prijspromoties zorgen voor meer dan de helft van de omzetgroei van supermarkten. Dat blijkt uit een Europese studie van marktonderzoeksbureau AC Nielsen, schrijft Boerderij. In Italië, Portugal en Oostenrijk wordt nog aanzienlijk meer met prijzen gestunt. Italië scoort 30%, Portugal 37% en 35,2%.

Als het aan de Chinese autoriteiten ligt, moeten vanaf oktober alle geïmporteerde voedingsmiddelen een veiligheidscertificaat hebben. Dat geldt ook voor weinig risicovolle producten als chocolade of wijn. Een dergelijke verplichting geldt nu nog alleen voor bederfelijke voedingsmiddelen, zoals vlees of zuivel. Volgens de Chinezen is de maatregel nodig om de voedselveiligheid te vergroten. China's handelspartners, de EU en VS voorop, zien het plan als een verkapte handelsbarrière.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Peter van Bodegom

Milieubioloog, Universiteit Leiden

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag