Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

23+24 jul in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €6,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het aantal automobilisten dat verplicht op cursus moet omdat ze betrapt worden op rijden onder invloed, nam vorig jaar met 10% toe tot 10.312. Sinds de via de Hoge Raad en Raad van State afgedwongen afschaffing van het alcoholslot in 2015, kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) overtreders 2 cursussen opleggen, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Of de cursussen effectief zijn, staat nog niet onomstotelijk vast. Daar doet het WODC, het wetenschapsbureau van het ministerie van Justitie, momenteel onderzoek naar. Volgens een CBR-woordvoerder laten tussentijdse evaluaties al zien dat de cursussen in vergelijking met controlegroepen beter scoren.

In de VS heet het 'community-supported agriculture', C.S.A. Consumenten besluiten samen rechtstreeks in te kopen bij een lokale boer. Het biedt de boer financiële zekerheid, de consument zekerheid over de herkomst van zijn eten zodat ze een lange termijnrelatie aangaan. Dat ideaal voor lokaal en biologisch eten staat onder druk, schrijft de New York Times. Internetbedrijven hebben de korte keten ook ontdekt en bouwen 'online hubs' met slimme distributietechnologieën (pick up points, versboxen, hippe drop-off lokaties), die ze uitdragen als 'C.S.A.'. Terwijl (argeloze) consumenten blij zijn met meer keuze (olijfolie! sinaasappels!), zitten de boeren weer met mee-eters van hun marge.

Koeien die dagelijks serotonine toegediend krijgen, geven melk met hogere calciumniveaus. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers, die met de aan geluksgevoelens gerelateerde neurotransmitter serotonine een remedie hoopten te vinden tegen hypocalciëmie. Die aandoening treft 5-10% van de Amerikaanse melkkoeien en leidt tot calciumarme melk, immuun-, spijsverterings- en zwangerschapsproblemen. De serotonine-injecties hielden de calciumniveaus van de koeien op peil en hadden geen effect op de melkproductie, de hormoonspiegel en de voerconsumptie.
Beetje huiverig bij kunstmatig gelukkige koeien? Kies dan voor melk van een boer die zijn koeien bij hun naam noemt. Dat maakt ze ook gelukkiger, aldus Nu.nl. Klazienen geven meer melk.

Pokémon GO blijkt een zegen voor ouders én de volksgezondheid. Het simpele telefoonspelletje krijgt iets voor elkaar waar decennia van volksgezondheidscampagnes maar niet in slagen: jong en oud weer 'buiten te laten spelen' deze zomer, schrijft The Guardian. De combinatie van een lekker ouderwetse speurtocht en een sprookje doet wat ouders zo graag zien, vooral in die oneindige vakantieweken: het trekt (jonge en oudere) kinderen naar buiten en laat ze bewegen. De National Health Service - en andere gezondheidsautoriteiten - zouden er hun voordeel mee moeten doen, volgens de kritische Britse krant.

McDonald's haalt in Venezuela de Big Mac van het menu. Andere items blijven wel beschikbaar voor Venezolanen die het zich nog kunnen veroorloven. Het probleem wordt veroorzaakt door het schijfje brood tussen de 2 hamburgers van de Big Mac. Het benodigde brood is niet meer te krijgen in het onder tekorten zuchtende land.
Het is niet voor het eerst dat de omstandigheden in Venezuela McDonald's dwingen tot 'tijdelijke' maatregelen. In januari 2015 verdwenen de Franse frietjes van de menu's omdat de aardappelen op waren. Toen ze na 11 maanden hun rentree maakten, hing er een stevig prijskaartje aan.

Dit artikel afdrukken
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 20 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.