Spanje neemt fikse maatregelen tegen de aanhoudende hitte en droogte. Boeren kunnen dit jaar rekenen op financiële steun. Ook wordt buiten werken bij extreme hitte verboden. Het zijn onderdelen van een actieplan van de regering in Madrid.

Eerder klopte de regering al aan bij een crisisfonds van de Europese Unie voor financiële hulp. Het nieuwe pakket maatregelen kost in totaal €2,2 miljard, waarvan €784 miljoen, afkomstig van het landbouwministerie, bestemd is om boeren financieel te ondersteunen.

Landbouwminister, Luis Planas, zegt dat het grootste deel van die €784 miljoen direct naar veeboeren en graanboeren gaat. Ook krijgen die boeren belastingvoordelen.

Teelten mislukken en worden zelfs niet opgezet als er geen water is. Daarom wordt er door het ministerie van milieu €1,4 miljard uitgetrokken om de beschikbaarheid van water te vergroten. Dat geld gaat naar onder meer de bouw van ontziltingsinstallaties. Met behulp van veel energie zetten die zeewater om in zoet water. Ook wil Spanje de hoeveelheid water die hergebruikt wordt in stedelijke gebieden verdubbelen van 10% naar 20% in 2027.

De Spaanse oppositiepartijen vinden dat het plan te laat komt en verder had moeten gaan. De grootste oppositiepartij in Spanje, de conservatieve Partido Popular, beschuldigt de linkse regering van stemmen kopen. Het plan voor inkomenssteun voor boeren zou de regering gezien de lokale en regionale verkiezingen eind deze maand goed uitkomen.

Spanje kampt al ruim 2,5 jaar met ongekende droogte. Sinds oktober viel er maar een kwart van de gebruikelijke hoeveelheid neerslag. De vroege hittegolf van dit voorjaar versterkt de droogte nog eens. Juist nu de gewassen op het land moeten beginnen met groeien, regent het niet.

De droogte drijft onder meer mango- en avocadotelers tot waterdiefstal. Nu maar afwachten of het pakket aan maatregelen tot minder waterdieven leidt.
Reageer
  • Deel
Druk af