Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

22 aug in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €6,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Vandaag constateert staatssecretaris Van Dam "tot zijn spijt" dat tussen 2009 en 2015, ondanks anti-voedselverspillingscampagnes, de absolute voedselverspilling in Nederland vermoedelijk niet is gedaald. Procentueel is mogelijk wat winst behaald omdat de omzet is gegroeid. Het cijfermateriaal is echter ongeschikt om er duidelijker over te kunnen zijn. De staatssecretaris heeft bedrijven door Wageningen UR en het Topinstituut Food & Nutrition (TFIN) laten helpen om eenduidiger cijfers te kunnen produceren. De Alliantie Verduurzaming Voedsel verklaart in een persbericht in te stemmen met Van Dams wens om cijfermatig de voortgang op weg naar een circulaire voedingseconomie te kunnen aantonen.

Dat oordeelt de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Daarmee wint de EU het geschil met Rusland dat in januari 2014 een algeheel importverbod instelde op varkensvlees uit de gehele Europese Unie. Rusland deed dat na uitbraken van de Afrikaanse varkenspest in Polen en Litouwen. Conform de klacht van de EC, oordeelt de WTO dat het veterinaire embargo niet algeheel maar slechts tegen gebieden waar de ziekte heerst, had mogen worden ingezet. Het oordeel heft de importstop niet op. De diergeneeskundige ban is in augustus 2014 ingehaald door het handelsembargo op EU-agrovoedingsmiddelen. Bovendien zal Rusland vermoedelijk tegen het oordeel in beroep gaan.

De ‘Pryme Vessel’ pretendeert onmisbaar te zijn. Deze waterbeker-gadget is gekoppeld aan een app, die op basis van leeftijd, geslacht, lengte en gewicht berekent hoeveel vocht de gebruiker nodig heeft en tekorten signaleert. De app is te combineren met wearables die het slaap- en activiteitenpatroon registeren zodat ook die meegenomen kunnen worden in de berekeningen. Er kan 0,3 liter in de $100 kostende afsluitbare beker. Wie het ding wil gebruiken, moet alle vocht - ook die uit 'vast' voedsel - uit die ene beker drinken. Dorst is een geheel gratis signaal van het lichaam zelf dat het meer water nodig heeft.

In juli opende de grote internationale pizza-keten Papa John's zijn eerste vestiging in Nederland. De keten wil binnen een paar jaar doorgroeien naar 100 vestigingen. Ook New York Pizza zet een groeispurt in, met 20 nieuwe filialen dit jaar mikt de pizzaketen op 200 vestigingen in 2018. Marktleider Domino's wil in een paar jaar doorgroeien van 200 naar 300 filialen. Experts schrijven het succes van de pizza-ketens toe aan het gemak (in combinatie met afhalen en bezorgen), een lager prijsniveau en relatief gezonde maaltijden - gezonder dan 'echte fastfood'.

Woensdag gaat het populaire Britse bak-programma The Great British Bake Off weer van start. Supermarkten zijn druk met het inslaan van voldoende ingrediënten voor alle baksels. Supermarktketen Morrisons heeft zelfs een speciale bake-officer aangesteld. Anastasia Duncanson moet er niet alleen voor zorgen dat er genoeg bloem, gist en suiker is, maar ook inspelen op verrassende ingrediënten die een grote hit kunnen worden. Vorig seizoen nam de verkoop van de goudbes toe met 180% nadat deze in het programma werd gebruikt. Ook voor andere ingrediënten was dit Bake Off Effect te zien. De verkoop van geconfijte gember nam zelfs toe met 315%.

Bijna driekwart (73%) van de Franse consumenten is negatief over de kwaliteit van de in de supermarkten verkochte groente en fruit. Duurdere variëteiten zijn niet beter of smakelijker. Dat blijkt uit het consumentenonderzoek van de Franse consumentenorganisatie CLCV. De consumentenorganisatie onderzocht dit jaar tomaten en witte perziken. Van de tomaten overtuigt maar 32% de consumenten (vorig jaar was dat 38%). De smaak werd door 20% als (heel) goed beoordeeld, 27% vond ze 'correct', 40% 'smakeloos' en 13% ronduit 'onaangenaam'. Bij de perziken was het iets beter: 39% vond ze lekker, 27% correct, 27% matigjes en 7% vies.

Een heet bad verlaagt bloedsuikerpieken, verhoogt de verbranding en kan op die manier helpen diabetes-2 onder controle te houden. Dat ontdekte de Britse onderzoeker Steve Faulkner in een kleinschalig onderzoek. Faulkner was op zoek naar alternatieven voor lichaamsbeweging voor mensen in slechte gezondheid. Hij liet 10 - ongezonde - mannen een uur lang baden of even lang fietsen. Tot zijn verrassing bleken de bloedsuikerpieken na het baden 10% lager dan na het fietsen. Ook steeg het energieverbruik van de baders met 80%. Faulkner denkt dat de activering van 'heat shock proteins', die de insulinehuishouding verbeteren, zijn bevindingen verklaart.

Belgische garnalenvissers zijn boos. Belgische consumenten klagen over de verdubbelde prijzen van garnalen in de viswinkel. Visboeren zeggen dat de hoge prijzen het gevolg zijn van de kleine vangst die Belgische vissers aan land brengen. Nederlandse garnalenvissers vissen met grote schepen waarmee ze 24 uur per dag kunnen vissen. Belgische vissers kunnen dat niet en moeten veel vangst aan de Nederlanders laten. Op VRT spreekt een Belgische visser zich uit tegen de Nederlanders die in België "de boel kapot komen maken." De Nederlandse vissers doen niets illegaals. Ze mogen tot vlak onder de kust in België hun garnalennetten uitwerpen.

Dit artikel afdrukken
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 14 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.