De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten die de moeite waard zijn, maar waar we geen eigen nieuws of analyse van kunnen maken. De belangrijkste selectie daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond.

Lezers die willen bijdragen aan Foodlog (met de kans op doorplaatsing bij onze contentpartners nu.nl en msn.nl voor heel actueel nieuws) kunnen hun bijdragen in de reacties plaatsen. Hoe je dat kunt, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

Zaterdag 22 en Zondag 23 augustus in de Media

FL 1. MBO-OPLEIDING TOT SCHAAPHERDER VAN START
Met ingang van volgende week kun je in Nederland een officiële 2-jarige opleiding tot schaapherder volgen, meldt de NOS. Van de 65 gegadigden mogen de 19 mensen die het lukte een stageplaats te bemachtigen, maandag beginnen. In de opleiding komt onder meer het maken van begrazingsplannen en communicatie met opdrachtgevers én publiek aan de orde.

FL 2. HORECA HANTEERT ZWARTE LIJST BIJ 'CHANTAGE-RECENSIE'
Steeds meer mensen blijken te proberen restaurants tot 'voordeeltjes' te bewegen door te dreigen met een slechte recensie op beoordelingssites als Iens of TripAdvisor. In het AD het verhaal van een pizzeria die daarop reageerde door de betreffende 'recensent' op een zwarte lijst te plaatsen. Koninklijke Horeca zegt 'begrip' te hebben voor de zwarte lijsten.

FL 3. NOREN WANTROUWIG JEGENS BIOLOGISCH
De Noorse regering wilde de consumptie van biologisch voedsel stimuleren tot een marktaandeel van 15%. De groei stokt echter. Dat blijkt uit onderzoek. De reden: het voelt te 'pushy' zodat de Noren wantrouwig in plaats van positief zijn geworden. Dat meldt Foodnavigator.

FL 4. 'NESPRESSOCUPS ZORGEN JAARLIJKS VOOR HET EQUIVALENT VAN 10 WEGGEGOOIDE BOEINGS 747'
Nespresso verpakt zijn handige espressokoffie in aluminiumcups. Het bedrijf claimde dat die goed te recycleren zouden zijn. Dat blijkt in de praktijk minder gemakkelijk, schrijft de Volkskrant. Hoewel de journalisten het slechts over de duim konden berekenen, schrijven ze dat de consumptie van Nespresso-espresso jaarlijks zorgt voor het weggooien voor het equivalent van 10 Boeings 747. Aluminium is onvriendelijk voor het milieu.

FL 5. MENSEN ZIJN NIET SLIM ALS ROOFDIER
HP/De Tijd beschrijft onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Victoria (Canada). Zij keken naar de mens als een roofdier en vergeleken zijn gedrag met andere roofdieren. Mensen blijken anders dan andere dieren ook de reproductieve dieren te bejagen. Roofdieren selecteren de zwakke en zieke dieren en laten daarmee de bron die hen voedt intact. Wij eten die ook op en putten de bronnen die ons voeden dan ook uit.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN (binnenkort hebben we daarvoor een mooiere oplossing).


Fotocredits: 'flashback at the newsstand', Jason Tester Guerrilla Futures
Dit artikel afdrukken