22+23 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Trouw schrijft: "De vos heeft net iets te veel succes om het leuk te houden voor weidevogels. De nesten van grutto’s, tureluurs, kieviten en scholeksters zijn een gemakkelijke prooi voor de slimme rover." Het dier rooft vaker kippenhokken leeg en eet zelfs bij McDonald's in de stad. Het stuk laat zien hoe zelfs rationele natuurbeheerders verstrikt raken in hun emoties over wilde natuur en het maken van goede en foute keuzen.

Kinderen met een laag geboortegewicht hebben later een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en obesitas. Dit geldt vooral als zij tijdens hun eerste levensjaren snel in gewicht toenemen. De oorzaak is een ongunstige energiebalans op kinderleeftijd, ontdekte kinderarts Arend van Deutekom. Hij promoveerde op 21 april aan het VUmc. Dat schrijft Nieuws voor diëtisten.

Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit, moet lachen als ze hoort over alle koffiefabels die op internet rondgaan. "Om het eerste misverstand maar meteen uit de weg te ruimen: koffie droogt je lijf niet uit", zegt ze. De cafëine in koffie prikkelt je blaas een beetje. "Maar dat betekent alleen maar dat je iets éérder gaat plassen van koffie, niet méér." Wil je voldoende drinken op een dag, dan is beginnen met een paar flinke bakken koffie juist een uitstekende keus: "Dat draagt bij aan een goede vochtbalans." Dat schrijft de Volkskrant. In het artikel is voorts te lezen dat koffie vermoedelijk een gunstig effect heeft op de lever en diabetes II helpt tegengaan.

Een hormoon uit beenvormende cellen zou onze eetlust controleren. Dat meldt Knack. Wetenschappers beschrijven in Nature hoe beenvormende cellen een eiwit in het bloed afscheiden dat dwars door de bloed-hersenbarrière dringt en zich aan hersencellen bindt. Daar lokt het een aantal reacties uit die de eetlust remmen. Het eiwit functioneert als het ware als een hormoon. Muizen die zo gemanipuleerd zijn dat ze het eiwit niet meer kunnen produceren, eten meer en worden dikker dan normaal functionerende dieren. Mensen beschikken over een soortgelijk mechanisme.

Nederlanders eten te weinig groente. Daarom introduceert Albert Heijn de AH Groenteboost om klanten te helpen de aanbevolen 250 gram groente per dag binnen te krijgen. Klanten kunnen sinds donderdag via Facebook Messenger direct in contact komen met het versteam van de supermarktketen. Deze online groentecoaches voorzien consumenten van tips, leuke weetjes, inspiratiefilmpjes en recepten met veel groenten. Daarnaast werkt de marktleider aan vernieuwing van het groenteassortiment. Dat schrijft de LevensmiddelenKrant.

Hema kruipt langzaam uit zijn diepe financiële dal. In 2016 boekte het warenhuisconcern met €119 miljard de hoogste omzet ooit. Dat komt deels doordat Hema afgelopen jaar sterk inzette op het reduceren van verliezen op voedsel. "We hebben minder voedsel weg hoeven gooien en we zijn gestopt met verlieslatende promoties", aldus topman Tjeerd Jegen. Om de omzet nog een extra zetje te geven, komt Hema in de loop van dit met een nieuwe opzet voor het restaurant en de afhaalpunten. Dat schrijft het FD.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Frans Aarts

Land- en tuinbouw

Likes vandaag