22 mrt in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De koepelorganisaties voor boeren (LTO), levensmiddelenmakers (FNLI) en supermarkten (CBL) roepen een nieuw kabinet gezamenlijk op geen symbolische belastingen in te voeren en ketenpartijen de ruimte te bieden samen te werken. Dat schrijft Boerderij. De organisaties zijn tegen ‘particuliere hobby’s’: suikertaks, vleestaks en afspraken die oneerlijke handelspraktijken moeten tegengaan. De belastingen zullen volgens de organisaties niet zorgen voor een rem op de consumptie, maar slechts de staatskas vullen en de koopkracht laten afnemen.

Dat zegt de Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll. Het drastische maatregelenpakket - ruiming van 4 miljoen dieren, verplichte leegstand - lijkt effectief te zijn. De eerste kippenhouders mogen weer van start, voor de foie gras-sector lijkt eind mei haalbaar. De minister wil middels een 'pact' met de pluimveesector voorkomen dat een toekomstige uitbraak zich tot vergelijkbare proporties kan ontwikkelen. Het schadebedrag van de huidige H5N8-uitbraak gaat zeker boven de €185 miljoen van vorig jaar uitkomen.

Personeel van de Douwe Egberts-koffiebranderij aan de Vleutensevaart in Utrecht vond maandagochtend 30 kilo cocaïne in een container met koffiebonen. De politie heeft de drugs in beslag genomen en inmiddels vernietigd. Waar de partij vandaan komt en voor wie de drugs bedoeld waren, is nog niet bekend, schrijft de LevensmiddelenKrant.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ‘mager’ gehakt helemaal niet zo mager is. Van de 59 soorten 'mager gehakt' bleek alleen het biologische rundergehakt van Albert Heijn en 'extra mager' rundergehakt van Lidl binnen de norm van de Schijf van Vijf te passen met een vetgehalte van maximaal 10%. Het vetgehalte van het overige magere gehakt varieerde van 11 tot 15%. De Consumentenbond pleit voor aanscherping van de regels "om consumenten die gezonder willen eten, niet langer op het verkeerde been te zetten".

Voor het derde jaar op rij krijgt supermarktketen Plus het hoogste rapportcijfer voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Jan Linders blijft op de nummer twee en Deen stijgt van de zevende naar de derde plaats. Waar Hoogvliet vorig jaar nog op het podium stond is de keten dit jaar van de derde naar de negende plek gezakt. Albert Heijn volgt als eerste grote super op de vierde plaats. In totaal zijn 16 supermarktketens meegenomen in het onderzoek.

De verkoop van frisdrank onder jongeren en jeugd loopt terug. Aan frisdrank kleeft tegenwoordig de associatie met obesitas. Dat past niet bij de trends van een gezonde leefstijl en een afgetraind lichaam. Toch is de gezondheidstrend niet de enige verklaring voor de verkoopdaling, denkt Paul Sikkema, eigenaar van Qrius, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in kids en jongeren: “Ik denk dat we de categorie anders moet invullen. Bij bieren zie je de opkomst van speciaalbieren. Mensen willen iets anders, ook in frisdrank.”

De Versgarantie van Jumbo houdt in dat producten tot en met morgen bruikbaar zijn. In een proef bij een Eindhovens filiaal liet Jumbo de Versgarantie voor wat hij was en kregen producten op de laatste dag van hun houdbaarheid 50% korting. De proef was bedoeld om verspilling tegen te gaan door nieuwe verkooptactieken. Jumbo wil nog niets zeggen over de resultaten van de proef, meldt Distrifood.

Dat zegt de Bloomberg Global Health Index. Dat zorgt voor een opvallende tegenstelling. De economische groei van Italië stagneert al decennia; 40% van alle jongeren heeft geen baan en het land gaat gebukt onder zijn schuldenlast. De index is gebaseerd op onder meer levensverwachting, risico’s op overlijden of ziekte, zoals hoge bloeddruk, roken, ondervoeding en de beschikbaarheid van schoon drinkwater. Nederland staat op plek 13.

DC Valley, het nieuwe datacenter in de zogeheten Food Valley rond Ede en Wageningen, gaat restwarmte leveren aan bijna veertig bedrijven op het omliggende bedrijventerrein. Dit plan sluit aan bij reeds bestaande duurzame activiteiten, zoals een collectieve warmte-koudeopslag (WKO) en hergebruik van hemelwater. Dat meldt Duurzaam Bedrijfsleven

Dat schrijft Boerderij. In 2016 exporteerde de Ierse rundvleessector 45.000 ton rundvlees naar Nederland. Dit komt neer op een groei van 9% ten opzichte van 2015. De groei zou te danken zijn aan gunstige prijzen en promotie van grasgevoerd vlees door het Ierse voedselbureau Bord Bia.

Dat zou blijken uit een meta-analyse van het Europees Instituut voor Milieubeleid (IEEP). Contact met natuur lijkt bij te dragen aan een beter geboortegewicht, minder allergieën, minder kans op depressie en ziektedagen, kortere ziekenhuisopnames, een beter geheugen en het helpen afwenden van de dood. Dat meldt De Morgen. “Oorzaak en gevolg hardmaken is niet vanzelfsprekend”, zegt Robbie Blake van Friends of The Earth. “Maar al het onderzoek wijst in één duidelijke richting: wanneer groen in de buurt is, ontwikkelen we ons beter.” Volgens IEEP moet het recht op toegang tot de natuur dan ook even belangrijk worden als het recht op toegang tot het internet. “Het zou de gezondheid en de sociale integratie enorm verbeteren,” zegt IEEP-directeur Patrick Ten Brink.

Het klimaat in 2016 maakte geschiedenis met een recordstijging van de temperatuur, een uitzonderlijk geringe hoeveelheid zee-ijs en een onverminderde stijging van de zeespiegel. Dat meldt het AD op basis van onderzoek door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). "We bereiken de limiet van onze kennis over het klimaatsysteem", zegt David Carlson, directeur van WMO’s klimaatonderzoeksprogramma. Ook het kooldioxidegehalte in de lucht breekt record na record, een sterke indicator dat menselijk handelen het klimaat beïnvloedt, aldus WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Krijn Poppe

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag