De NVWA heeft bij onderzoek geconstateerd dat een beperkt aantal vleesverwerkende bedrijven sulfiet heeft gebruikt om vlees een verse, rode kleur te geven terwijl dit verboden is. De NVWA kwam het sulfietgebruik op het spoor tijdens een inspectie bij een producent van diepvriesgehakt.
Aanleiding was een melding over maskeren van bedorven vlees met sulfiet. Het vlees bleek niet bedorven, maar gebruik van sulfiet kon wel worden bevestigd. De bevinding leidde tot het uit de handel halen van 200 ton gehakt. Na verder onderzoek bij de leverancier van het additief kwam de NVWA nog meer bedrijven op het spoor die sulfiet gebruikten. In totaal trof de NVWA bij 13 vleesverwerkers sulfiet aan in het vlees. Ze kregen een bestuurlijke boete.
In totaal heeft de NVWA een beperkte groep van 21 slagers geïnspecteerd naar aanleiding van onderzoek naar de leveranties van de sulfietverstrekker. Hierbij werden ook monsters genomen van gehakt. Van de bezochte bedrijven gaf het merendeel direct toe het additief sulfiet in gehakt en gehaktproducten te hebben gebruikt. Bij hen werd het gehakt in beslag genomen, bemonsterd en vernietigd. Bij andere bedrijven gaven de in het NVWA lab onderzochte monsters de doorslag. 1 van de monsters bevatte bijna 5 gram sulfiet per kilogram vlees.
NVWA - Verboden toevoeging sulfiet aangetroffen in gehakt
Reageer
  • Deel
Druk af