Uit een megastudie naar meer dan 1700 onderzoeken naar gewicht uit de periode 1980-2013, gepubliceerd in The Lancet blijkt dat inmiddels bijna twee derde van alle mensen op aarde te zwaar is: van 860 miljoen mensen naar 2,1 miljard. Bovendien gaat de 'verzwaring' steeds sneller en gaat dat voor kinderen nog eens een stapje harder. Ook blijkt uit de onderzoeksgegevens dat geen enkel land een succesvolle aanpak van het obesitasprobleem heeft weten te formuleren. De onderzoekers hopen dat met hun rapport de ernst van het probleem voor politici wereldwijd inzichtelijk maakt, schrijft Zeit Online.

Vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn mensen veel te zwaar. 13% van alle obesen leeft in de VS, in China en India samen komt daar nog eens 15% bij. In Nederland kampt ruim 40 procent van de bevolking met overgewicht, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit percentage is sinds 1981 met 14,1 procentpunt gestegen. Vooral Nederlandse ouderen tussen de 65 tot 75 jaar oud hebben veel last van overgewicht: 61,1 procent van deze groep is te zwaar, vult nu.nl aan.

Tegenmaatregelen blijken niet eenvoudig te realiseren. Uit een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in de British Medical Journal zou blijken dat lesprogramma's gericht op kinderen geen bewezen resultaten opleveren. In de Volkskrant reageerde public health expert Jaap Seidell (VU, Amsterdam):
Voedingshoogleraar Jaap Seidell van de Amsterdamse VU is niet verbaasd. 'Gedrag kun je niet in één jaar veranderen. Dat is een kwestie van lange adem. Als kinderen al 10 zijn, ben je erg laat.' Nederland steekt veel energie in leefstijlprogramma's om leerlingen meer te laten bewegen en gezonder te laten eten. Volgens Seidell gaat het om initiatieven die vergelijkbaar zijn met die uit het Britse onderzoek.
Dit artikel afdrukken