De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten die de moeite waard zijn, maar waar we geen eigen nieuws of analyse van kunnen maken. De belangrijkste selectie daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond.

Lezers die willen bijdragen aan Foodlog (met de kans op doorplaatsing bij onze contentpartners nu.nl en msn.nl voor heel actueel nieuws) kunnen hun bijdragen in de reacties plaatsen. Hoe je dat kunt, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

Vrijdag 21 augustus in de Media

FL 1. MET OLIE VERONTREINIGDE BODEM OMGEZET IN VRUCHTBARE GROND
Het grootste deel van alle olieverontreinigingen, 98%, ontstaat op het land. Jaarlijks kost opruimen van olievlekken $10 miljard. Texaanse wetenschappers ontdekten dat vervuilde bodem om te zetten is in vruchtbare grond, door middel van pyrolyse. Ze beschrijven hun bevindingen in Environmental Science and Technology. Het 3 uur lang verhitten van de met olie verontreinigde grond zonder toevoer van zuurstof breekt de olieresten en schadelijke stoffen af. De resterende grond is door de overblijvende koolstof als vruchtbare landbouwgrond te gebruiken.

FL 2. NIEUWE MELKVERPAKKING BETER RECYCLEBAAR
Braziliaanse studenten ontwikkelden een nieuwe melkverpakking die veel gemakkelijk te recyclen valt. Normaal zijn er 6 stappen nodig om een melkverpakking te recyclen. De nieuwe verpakking, ‘Re-Pack Milk’, bestaat uit verschillende lagen recyclebaar karton en een losse fles van bioplastic die de melk bevat. Het karton is meerdere keren te gebruiken door er simpelweg steeds een nieuwe fles in te handen. Daardoor blijft er nog maar 1 recyclestap nodig. De flexibele fles bevat 70% minder plastic dan reguliere plastic flessen.

FL 3. SCHATTING BEPAALT HET GERUCHT DAT JAARLIJKS 2.000 MENSEN ZIEK WORDEN VAN VAATDOEKJE
Dagelijks zouden in Nederland 2.000 mensen ziek worden van een vies vaatdoekje. Minister Schippers beval aan het dagelijks te verschonen. Maar dat doen mensen niet. Het is doorgaans een week lang in gebruik en zorgt voor bacteriegroei op het aanrecht. Klopt het dat het echt om 2.000 zieken per dag gaat? De Volkskrant en De Morgen zochten uit waar het getal vandaan komt. Het blijkt een schatting die gebaseerd is op een epidemiologisch onderzoek uit 2009. Het RIVM en het Voedingscentrum hebben die voor het gemak afgerond op een jaarlijkse aantal ziektegevallen door vieze vaatdoekjes van 700.000. Deel dat aantal grofweg door het aantal dagen van het jaar (365) en je komt op ongeveer 2.000.

FL 4. BRAAKROBOT BRENGT VIRUSVERSPREIDING VIA LUCHT IN KAART
Het Norovirus is berucht vanwege de hardnekkigheid waarmee het zich bijvoorbeeld op cruiseschepen weet te nestelen waar het voor honderden zieke opvarenden zorgt. Wetenschappers hebben een 'braak-robot' ontwikkeld om te kunnen vaststellen of en in hoeverre het virus zich door de lucht verspreidt, schrijft de Daily Mail.
"Aerosolisatie" blijkt een voor de hand liggende manier van besmetting te zijn. Hoewel slechts 0.02% van de viral load in braaksel zich via de lucht verspreidt, gaat het nog altijd om duizenden virusdeeltjes. Dat zijn er meer dan genoeg om iemand in de directe nabijheid te besmetten, of om meters verder neer te dalen op allerlei plekken waar mensen weken later nog met het virus in aanraking kunnen komen.

FL 5. WIJNRESTEN KUNNEN ALLE NEDERLANDSE AUTO'S VAN BENZINE VOORZIEN
Wetenschappers van de Universiteit van Adelaide hebben vastgesteld dat de 'marc' - de pitten, schillen en takjes - die overblijft bij het maken van wijn 400 liter ethanol per ton (1.000 kg) kan opleveren. Aangezien de wereldproductie van wijn 13 miljoen ton 'marc' als restproduct oplevert, kan daar in beginsel 5,2 miljard liter bio-ethanol van gemaakt worden. Nederland verbruikt per maand ruim 400 miljoen liter benzine.
De wereldvoorraad wijnafval zou dus alle Nederlandse benzine-auto's jaarlijks ruimschoots van brandstof kunnen voorzien. Er is zelfs voldoende voor 13 maanden.

FL 6. EERSTE DRUIVEN GETEELD IN ZUIDELIJK TURKIJE
Wilde je altijd al weten waar voor het eerst druiven als teelt werden verbouwd? Bottlenotes biedt zijn lezers het antwoord: in zuidelijk Turkije. Dat denken geneticus José Vouillamoz en moleculair archaeoloog dr. Patrick McGovern te hebben kunnen vaststellen. Ook ontdekten ze dat de shiraz-druif een achterkleinkind is van de veel lichtere pinot noir; en dat een druivensoort waar slechts onbeduidende wijnen van kunnen worden gemaakt, de voorouder is van een flinke reeks geliefde druivensoorten, waaronder de Chardonnay.

FL 7. EUROPEANEN KOPEN GOEDKOPER RUNDVLEES
De verkoop van dure steaks en biefstukken loopt terug in geheel Europa. Wij kiezen meer voor gehakte vleesproducten die wat goedkoper zijn, zoals de Hollandse bal gehakt en de wereldwijd gegeten hamburger. Dat blijkt uit onderzoekscijfers van Kantar, schrijft Global Meat News.

FL 8. AMERIKAANSE BOEREN GAAN LANDBOUWMACHINES SHAREN
AirBnB en Uber zijn diensten die het leven van particulieren veel goedkoper maken en hun bezittingen beter laten renderen. Dat doen ze door die bezittingen intensiever te laten gebruiken. Verhuur je huis als je er niet bent en laat je auto niet werkeloos voor de deur staan. Boeren die eigen landbouwmachines hebben staan voor dezelfde uitdagingen. Ze worden maar af en toe gebruikt, terwijl ze een forse duit kosten. Logisch daarom dat nu het eerste Amerikaanse sharingplatform voor landbouwmachines een feit is. Het platform heet Machinerylink, bericht Z24

FL 9. BOEREN EN BURGER TWEETMEET 'EEN SUCCES'
Boeren PR-vrouw Caroline van der Plas nam het initiatief om boeren te laten twitten en facebooken over hun dagelijks werk. In een persbericht werd de actie vandaag al 'een succes' genoemd. Op twitter behaalde het initiatief 1.700 volgers binnen 5 dagen. Op Facebook kwam de teller op 500.

Fotocredits: 'News!', Louis Beche
Dit artikel afdrukken