Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

21 apr in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) bezuinigde ruim €100 mln op onderzoeksinstituten die wetenschappelijke kennis proberen om te zetten in bruikbare producten en diensten, zoals TNO en de agrarische instituten in Wageningen. Door meer samen te werken met bedrijven binnen het Nederlandse Topsectorenbeleid zouden de onderzoekers de miljoenen weer terug kunnen verdienen, zo beloofde EZ-minister Henk Kamp. Dat is niet gelukt, blijkt uit cijfers van het Rathenau Instituut die gisteravond bekend zijn gemaakt. Dat schrijft het FD. Navraag leerde de krant dat de instituten er niet in slagen meer geld van bedrijven los te krijgen omdat ze door de zuinigheid van de overheid strategisch belangrijke kennis niet kunnen onderhouden. Als gevolg daarvan boeten ze aan belang in.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), meldt Boerderij. In 2016 was 5,3% van het totaal van de 51.603 bedrijfshoofden vrouw, in 2015 was dit nog 6,2%. Ten opzichte van andere Europese lidstaten is het aandeel vrouwelijke bedrijfshoofden in Nederland erg laag. Het Europees Parlement nam onlangs een resolutie aan die pleit voor ondersteuning voor vrouwen in de landbouw door betere arbeidstoegang en betere kinderopvang.

Gordon Ramsay staat niet alleen bekend om zijn kookkunsten, maar ook om zijn zeer grove taalgebruik tegen eigen werknemers, restauranthouders of kandidaten van Masterchef. Tegenwoordig moeten ook mensen die hem op Twitter foto’s sturen van hun gerechten eraan geloven. Dit meldt Metro. Eerder dit jaar meldde ook The Telegraph dat Gordon Ramsay ingezonden gerechten op Twitter roast. Sinds april staat Gordon Ramsay zijn Twitter time line vol met het harde (en grappige) commentaren.

De Vlaming eet gemiddeld maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid groenten. Dat meldt Knack. De aanbevolen hoeveelheid groente bedraagt volgens de VLAM (het Vlaamse promotieagentschap voor lokale landbouwproducten) 300 gram. Slechts 5 procent van de Vlamingen haalt deze aanbeveling. Om de groenteconsumptie te verhogen komt er een “Groentecampagne”. In de campagne staat een groentetest centraal. Door een online vragenlijst in te vullen op de website krijgt de consument zicht op zijn groenteverbruik. Er staan ook tips om het groente verbruik te verhogen.

Fruittelers in Nederland en België vrezen aanzienlijke schade te hebben geleden door de vorst van afgelopen nachten. Vooral de koude in de woensdagnacht, toen het kwik naar meer dan 9 graden onder nul daalde, kan zeer schadelijk zijn voor de volle bloesems op de appelbomen en voor de vruchtvorming bij peren- en kersenbomen. Om de fruitbomen te beschermen, waren sommige fruittelers de hele nacht in touw, aldus Trouw. De komende dagen zal duidelijk worden hoe groot de schade is: kapotgevroren bloesems en vruchten worden dan zwart.

Een internationaal team van onderzoekers ontdekte in de Noordelijke IJszee, tussen Groenland en Nova Zembla, een zesde drijvende vuilnisbelt in de oceanen. De drijvende plasticdeeltjes zijn klein, van het formaat rijstkorrel. De naar schatting 300 miljard stukjes plastic zijn afkomstig uit Europa en Noord-Amerika, in het gebied zelf wonen weinig mensen. Het afval is op golfstromen uit de Noord-Atlantische Oceaan naar het arctische gebied gedreven, schrijft Trouw.

Maggi wil er voor zorgen dat er in de Nederlandse huishoudens op jaarbasis 840.000 kilo meer groenten wordt gegeten en 280.000 kilo minder vlees. Daarom past Maggi, eigendom van Nestlé, op de nieuwe verpakking van alle maaltijdmixen de receptuur aan van 150 naar 200 gram groenten per persoon per avondmaaltijd. "De extra 50 gram groenten in het recept komt in plaats van 50 gram vlees per verpakking", aldus Maggi in het persbericht. Uiteraard moet je die verse ingrediënten wel zelf toevoegen of weglaten. De nieuwe receptuur is onderdeel van Maggi's 'We Gaan Voor Goed'-campagne.

De EU, het rijk en de provincies Gelderland en Overijssel ontwikkelen samen met 21 bedrijven en organisaties duurzame producten op het gebied van voedsel en gezondheid. Vanuit de overheidsinstanties is €7 miljoen beschikbaar. De deelnemende bedrijven leggen €8 miljoen op tafel. Het project 'Faag op Maat' richt zich op het gebruik van 'fagen' in veevoer. Deze bacteriedodende micro-organismen kunnen het antibioticagebruik in de veehouderij helpen verminderen. Het project 'Challenges' werkt aan de ontwikkeling van natuurlijke conserveringsmiddelen voor "kwetsbare, koelverse en niet-zure voedingsmiddelen, zoals salades, beslag en plantaardige vleesvervangers", aldus NieuweOogst.

Een team van Amerikaanse economen en ecologen ontwikkelde een model waarmee voor het eerst een prijskaartje aan biodiversiteit gehangen kan worden. Het team keek naar de koolstofopname van stukjes grasland met een oplopende mate van biodiversiteit. “Een waarde als schoonheid is lastig te kwantificeren. Biodiversiteit zorgt ook voor koolstofopname. Dat is op basis van de wereldmarkt van koolstof te beprijzen,” aldus hoofdonderzoeker Amy Ando, milieu-econoom. Het onderzoek liet zien dat iedere extra plantensoort zorgt voor meer koolstofopname maar dat de stijging het grootst is in soortarme gebiedjes. Dat meldt Science Daily.

McDonald's is in het Verenigd Koninkrijk gestart met het mogelijk maken van vooraf bestellen via een app op de mobiele telefoon. Vooralsnog kunnen klanten hiervoor bij 22 vestigingen terecht. De komende maanden wil de fastfoodketen meer Britse restaurants aansluiten. McDonald's gebruikt de app ook voor promotie. Klanten krijgen aanbiedingen en updates over de goedkoopste producten. De Mirror zette een aantal tweets op een rijtje om te laten zien hoe de app de voornemens van mensen om gezond te eten 'ruïneert'.

Als je vrienden hebt die hardlopen, is de kans groot dat je daardoor aangestoken wordt en zelf ook meer gaat hardlopen. Zeker wanneer vrienden die normaal iets langzamer zijn dan jij verder en harder gaan lopen. Uit een analyse van ruim een miljoen hardlopers die hun prestaties deelden op een website, blijkt dat hardlopen in die zin 'besmettelijk' is. Gemiddeld zit het zo. Als de vriend een kilometer verder loopt, voeg jij op die dag 300 meter aan je rondje toe. Als hij of zij 10 meter extra per minuut aflegt, ren je zelf 3 meter per minuut extra. Dit geldt vooral voor mensen die regelmatig lopen. Er blijkt ook een gender-kant aan dit gedrag te zitten. Mannen blijken zich meer te laten beïnvloeden dan vrouwen.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Pieter ter Steeg

Fagen en bacteriële plasmieden kunnen helpen met DNA uitwisselen en recombineren. Ik heb ooit in 1984 een scriptie geschreven over haloaromaatdegradatie waarbij de meest moeilijk afbreekbare stoffen door het opvoeren van de selectiedruk en het uitwisselen en recombineren van DNA eerst door consortia en later zelfs individuele stammen afgebroken bleken te kunnen worden. In de intensieve veeteelt ligt er een niche wijd open, de gestresste beesten, dicht op elkaar + ontstellend veel bacteriën in de stront. Beesten zijn vatbaar voor ziekteverwekkers, die ze nu met antibiotica proberen te onderdrukken. Zelfs als je een specifieke faag hebt tegen een specifieke ziekteverwekker hebt, hangt er bij het gestresste beest nog altijd een deur (wondjes, verstoorde darmwerking) door de stress uit het slot waar het lekkers (= eten voor de bacteriën) uit weglekt. Verminderde afweer. Met 1000 bacteriesoorten (en miljarden bacteriën per gram stront) plus nog wat fagen, die helpen met DNA-overdracht en met miljoenen kilo's kakkende beesten alleen al voor de BV Nederland kan je toch enigszins voorstellen dat de jackpot, de kans op SUPERBUG, toch wat sneller zal gaan vallen en de populatie en niet alleen die specifieke ziekteverwekker een andere manier vindt om bij al het lekkers te komen. In de voedingstak van Wageningen zitten echter geen microbieel ecologen (ze hadden voor microbiologie eerst een chemicus en nu een proceskundige als leidend hoogleraar) waardoor ze niet geleerd hebben in een ecologische context na te denken. Tragisch (Winclove en de dodelijke probioticatrial) was dat ze dat zelf niet voldoende door hebben en ze kunnen (Marcel Zwietering, een heel gunstige uitzondering) ook niet rekenen. Binnen het T(op?)IFN-programma heb ik al een voorbeeld dat ze er maar een factor 10,000,000,000 naast zaten. Dit soort fouten kan je je in dit onderzoeksprogramma echter niet accepteren. Ik heb een aantal jaren een college Preservation aan internationale Masterstudenten gegeven in Wageningen. Dat werd stiekem gestopt omdat ik de studenten in verwarring had gebracht omdat ik de waarheid (dat zijn niet mijn eigen woorden,maar van de begeleidende UD een paar jaar later) sprak. Dat geeft een beetje het niveau aan. Bij Unilever hebben ze mij als wetenschapsleider ooit door een Indiaan vervangen, die zelfs eiwitprecipitatie in microtiterplaatjes voor wonderbaarlijke groei van Staphylococcen kon aanzien, dus ook voor microbiologie Wageningen is er helaas nog geen hoop als R&D van Unilever (ooit vroeger wel wereldleider in voedingsmicrobiologie met keien als Grahame Gould, Tony Baird-Parker, Derrick Kilsby) naar de Food valley komt.

Dick Veerman

Pieter, welke aanwijzingen heb je dat fagen een zo groot risico zijn als je schetst in #1 ?

Theoretisch begrijp ik het. Zelfstandig levend spul in de natuur brengen, creëert zich zelfstandig ontwikkelende kansen voor dat spul. Het is niet anders dan bij bacteriën. Die vinden we per slot van rekening ook in resistente vorm in de laatste stukjes maagdelijk oerwoud omdat resistentie een natuurlijk fenomeen is.

Pieter ter Steeg

#2 Nog een opmerking, het gaat natuurlijk vooral om de waanzin van het programma om E-nummers te willen vervangen. Op het gebied van fysische technieken liggen er echt nog wel kansen voor mildere natuurlijke (?) manieren van verduurzaming.

Wat denk ik niet in het programma wordt meegenomen:

1) Het afdwingen van een lagere koelkasttemperatuur van max. 5 graden zou enorme kansen op houdbaarheidsverlenging en hogere kwaliteit opleveren en redt ook nog mensenlevens. De overheid zou het zelfs moeten stimuleren door oude energieslurpende koelkasten gratis te vervangen en de mensen "gratis" te laten afbetalen via de gedaalde energierekening. Taco Wijtzes heeft de data voor een risicoanalyse hoe laag de koelkasttemperatuur kan zijn en welke effecten dat heeft voor voedingspathogenen vrijwel hapklaar op de plank liggen.

2) Ook bestraling zou moeten worden meegenomen. Net zoals E-nummers ten onrechte verguisd waardoor we kansen laten liggen.

3) Een risicoanalyse voor de kansen voor kwaliteitsverbetering van gekoelde producten en dat niet de flauwe kul van de zogenaamde 10 graden koelkast lijkt me essentieel voor het programma en dan meteen ook eens kritisch kijken naar de vereiste hittebehandeling van 10 minuten 90 graden voor sous-vide maaltijden. Daar is net zoals bij E-nummers nog nooit een dode in dit geval dan door non-proteolytische Clostridium botulinum gevallen. Hoeveel kwaliteitswinst geeft bijv. 3 minuten 80 graden?

Pieter ter Steeg

2) Challenges

Wat betreft natuurlijke conserveermiddelen als vervangers voor E-nummers, dit is eigenlijk te gek voor woorden dat er gewoon geld van de overheid in een bodemloze massa-hysterische put kan verdwijnen. Wat bedrijven doen mogen ze eigenlijk ook zelf niet weten, want uiteindelijk betalen we indirect door minder vennootschapsbelasting toch ook indirect gewoon mee. De hetze tegen E-nummers was overigens ook gevoed door bedrijven. Herinnert u zich nog “Eerlijk” is heerlijk”. In U… zit geen E te veel. Het was een welkome bliksemafleider van de echte probleemveroorzakers in de industriële voeding: de sluipende versuikering van ons eten, het promoten van (zee)zout (neem het Cup-A-Soup (beter zout)momentje, hè trotse Wouter (Musters): landelijk impliciet wel tientallen extra doden per jaar aan hart- en vaatziekten) of de transvetten (alleen die in margarine gaven 1500 -5000 doden per jaar in Nederland alleen al) waardoor er terecht bij consumenten wantrouwen tegenover processed foods (miljoenen doden wereldwijd is niet niks) is gegroeid, hoe hard Tiny van Boekel, ook in Wageningen en bij Foodlog de veiligheid van processed foods verdedigt.

Ach ja en Gelderland en Overijssel ofwel Oost-Nederland is misschien wel een soort ontwikkelingsland. Er is of was in een lab in West-Nederland en in hun zusterlab in Engeland heel veel gebeurd aan natuurlijke antimicrobiële middelen of andere cryptobials, maar dan wel al 20-30 jaar geleden. Het is nu natuurlijk fantastisch dat mooi dat Oost-Nederland zijn achterstand denkt te gaan inlopen. Ik kan wel verklappen dat er toen vrijwel niets uit is gekomen, maar het zou zonde zijn van de werkgelegenheid in Oost-Nederland om voor een paar uurtjes een consultant uit het Westen in te huren.

Pieter ter Steeg

Project 1: Faag op maat

Misschien dat het consortium nog een adviseur uit West-Nederland kan gebruiken:

Wat betreft fagen een interessante aanpak, waarbij ik niet de intensieve veehouderij en veevoer als testgebied zou uitkiezen. Of als topprioriteit de kans op resistentie-ontwikkeling meeneem, maar dan moeten er wel heel goede microbiële ecologen in het Gelderlandse en Overijsselse team zitten om de juiste proeven op te zetten, de kans is namelijk levensgroot dat de beperkte hygiëne in de veehouderij juist faagresistente micro-organismen uitbroedt. Ik zou fagen inzetten als een van de laatste verdedigingslinies, die wij, mensen, niet koeien of varkens, nog hebben, tegen multi-drug resistente bacteriën. Het zou heel tragisch zijn als we die nu al in de vuile veehouderij gaan inzetten. Blazen wij in Oost-Nederland al bij voorbaat die waterlinie op. Everything is everywhere, the environment selects. Wij creëren met onze miljoenen dieren een enorme niche, broedplaats voor de ontwikkeling van faagresistente dierpathogenen, waarbij de overdracht naar de mens een kleine stap voor de pathogeen is maar een grote dodelijke stap voor de mensheid. Frankensteinonderzoek. Hebben we het nog niet eens over de collateral damage, “de burgerslachtoffers onder de nuttige bacteriën”, mensen bestaan bij de gratie van de symbiose met bacteriën. Die bacteriën bezetten nu niches op en in het menselijk lichaam, helpen mee aan de vertering van ons eten, de productie van vitamines, de bescherming tegen pathogene schimmels en gisten. Mooi om een permanente cocktailparty van promiscue fagen te organiseren in onze intensieve veeteelt, gaan die boeren voortaan zeker hun handen wassen voordat ze hun smartphone opnemen en gaan hun kinderen toch alleen maar in faag en asbestwerende pakken spelen in de hooimijt, ziet u het gebeuren? Nee, krijgen we nu geen Q-koorts maar Z-koorts of Omega-koorts, komen we aan het einde van het alfabet en einde oefening.

Er is natuurlijk een andere oplossing: vaccinatie en gewoon minder vlees eten en minder zuivelproducten consumeren, is ook nog goed voor het milieu en global heating.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.