21 apr in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) bezuinigde ruim €100 mln op onderzoeksinstituten die wetenschappelijke kennis proberen om te zetten in bruikbare producten en diensten, zoals TNO en de agrarische instituten in Wageningen. Door meer samen te werken met bedrijven binnen het Nederlandse Topsectorenbeleid zouden de onderzoekers de miljoenen weer terug kunnen verdienen, zo beloofde EZ-minister Henk Kamp. Dat is niet gelukt, blijkt uit cijfers van het Rathenau Instituut die gisteravond bekend zijn gemaakt. Dat schrijft het FD. Navraag leerde de krant dat de instituten er niet in slagen meer geld van bedrijven los te krijgen omdat ze door de zuinigheid van de overheid strategisch belangrijke kennis niet kunnen onderhouden. Als gevolg daarvan boeten ze aan belang in.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), meldt Boerderij. In 2016 was 5,3% van het totaal van de 51.603 bedrijfshoofden vrouw, in 2015 was dit nog 6,2%. Ten opzichte van andere Europese lidstaten is het aandeel vrouwelijke bedrijfshoofden in Nederland erg laag. Het Europees Parlement nam onlangs een resolutie aan die pleit voor ondersteuning voor vrouwen in de landbouw door betere arbeidstoegang en betere kinderopvang.

Gordon Ramsay staat niet alleen bekend om zijn kookkunsten, maar ook om zijn zeer grove taalgebruik tegen eigen werknemers, restauranthouders of kandidaten van Masterchef. Tegenwoordig moeten ook mensen die hem op Twitter foto’s sturen van hun gerechten eraan geloven. Dit meldt Metro. Eerder dit jaar meldde ook The Telegraph dat Gordon Ramsay ingezonden gerechten op Twitter roast. Sinds april staat Gordon Ramsay zijn Twitter time line vol met het harde (en grappige) commentaren.

De Vlaming eet gemiddeld maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid groenten. Dat meldt Knack. De aanbevolen hoeveelheid groente bedraagt volgens de VLAM (het Vlaamse promotieagentschap voor lokale landbouwproducten) 300 gram. Slechts 5 procent van de Vlamingen haalt deze aanbeveling. Om de groenteconsumptie te verhogen komt er een “Groentecampagne”. In de campagne staat een groentetest centraal. Door een online vragenlijst in te vullen op de website krijgt de consument zicht op zijn groenteverbruik. Er staan ook tips om het groente verbruik te verhogen.

Fruittelers in Nederland en België vrezen aanzienlijke schade te hebben geleden door de vorst van afgelopen nachten. Vooral de koude in de woensdagnacht, toen het kwik naar meer dan 9 graden onder nul daalde, kan zeer schadelijk zijn voor de volle bloesems op de appelbomen en voor de vruchtvorming bij peren- en kersenbomen. Om de fruitbomen te beschermen, waren sommige fruittelers de hele nacht in touw, aldus Trouw. De komende dagen zal duidelijk worden hoe groot de schade is: kapotgevroren bloesems en vruchten worden dan zwart.

Een internationaal team van onderzoekers ontdekte in de Noordelijke IJszee, tussen Groenland en Nova Zembla, een zesde drijvende vuilnisbelt in de oceanen. De drijvende plasticdeeltjes zijn klein, van het formaat rijstkorrel. De naar schatting 300 miljard stukjes plastic zijn afkomstig uit Europa en Noord-Amerika, in het gebied zelf wonen weinig mensen. Het afval is op golfstromen uit de Noord-Atlantische Oceaan naar het arctische gebied gedreven, schrijft Trouw.

Maggi wil er voor zorgen dat er in de Nederlandse huishoudens op jaarbasis 840.000 kilo meer groenten wordt gegeten en 280.000 kilo minder vlees. Daarom past Maggi, eigendom van Nestlé, op de nieuwe verpakking van alle maaltijdmixen de receptuur aan van 150 naar 200 gram groenten per persoon per avondmaaltijd. "De extra 50 gram groenten in het recept komt in plaats van 50 gram vlees per verpakking", aldus Maggi in het persbericht. Uiteraard moet je die verse ingrediënten wel zelf toevoegen of weglaten. De nieuwe receptuur is onderdeel van Maggi's 'We Gaan Voor Goed'-campagne.

De EU, het rijk en de provincies Gelderland en Overijssel ontwikkelen samen met 21 bedrijven en organisaties duurzame producten op het gebied van voedsel en gezondheid. Vanuit de overheidsinstanties is €7 miljoen beschikbaar. De deelnemende bedrijven leggen €8 miljoen op tafel. Het project 'Faag op Maat' richt zich op het gebruik van 'fagen' in veevoer. Deze bacteriedodende micro-organismen kunnen het antibioticagebruik in de veehouderij helpen verminderen. Het project 'Challenges' werkt aan de ontwikkeling van natuurlijke conserveringsmiddelen voor "kwetsbare, koelverse en niet-zure voedingsmiddelen, zoals salades, beslag en plantaardige vleesvervangers", aldus NieuweOogst.

Een team van Amerikaanse economen en ecologen ontwikkelde een model waarmee voor het eerst een prijskaartje aan biodiversiteit gehangen kan worden. Het team keek naar de koolstofopname van stukjes grasland met een oplopende mate van biodiversiteit. “Een waarde als schoonheid is lastig te kwantificeren. Biodiversiteit zorgt ook voor koolstofopname. Dat is op basis van de wereldmarkt van koolstof te beprijzen,” aldus hoofdonderzoeker Amy Ando, milieu-econoom. Het onderzoek liet zien dat iedere extra plantensoort zorgt voor meer koolstofopname maar dat de stijging het grootst is in soortarme gebiedjes. Dat meldt Science Daily.

McDonald's is in het Verenigd Koninkrijk gestart met het mogelijk maken van vooraf bestellen via een app op de mobiele telefoon. Vooralsnog kunnen klanten hiervoor bij 22 vestigingen terecht. De komende maanden wil de fastfoodketen meer Britse restaurants aansluiten. McDonald's gebruikt de app ook voor promotie. Klanten krijgen aanbiedingen en updates over de goedkoopste producten. De Mirror zette een aantal tweets op een rijtje om te laten zien hoe de app de voornemens van mensen om gezond te eten 'ruïneert'.

Als je vrienden hebt die hardlopen, is de kans groot dat je daardoor aangestoken wordt en zelf ook meer gaat hardlopen. Zeker wanneer vrienden die normaal iets langzamer zijn dan jij verder en harder gaan lopen. Uit een analyse van ruim een miljoen hardlopers die hun prestaties deelden op een website, blijkt dat hardlopen in die zin 'besmettelijk' is. Gemiddeld zit het zo. Als de vriend een kilometer verder loopt, voeg jij op die dag 300 meter aan je rondje toe. Als hij of zij 10 meter extra per minuut aflegt, ren je zelf 3 meter per minuut extra. Dit geldt vooral voor mensen die regelmatig lopen. Er blijkt ook een gender-kant aan dit gedrag te zitten. Mannen blijken zich meer te laten beïnvloeden dan vrouwen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Hermen Vreugdenhil

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag

Sytske Barkhuis

Likes vandaag