21 mrt in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Bacteriën worden immuun voor antibiotica. Daarom zoeken wetenschappers naar nieuwe oplossingen. Je kunt bacteriën doden - zoals antibiotica doen - maar ze ook laten opeten. Dat doen zogeheten bacteriofagen. De eerste Nederlander is ermee buiten levensgevaar gebracht in een Belgisch ziekenhuis. Dat is vanavond te zien in het TV-programma Zorg.nu. De geavanceerde techniek werd geïmporteerd uit Georgië. Het gebruik ervan is eigenlijk verboden in de EU.

De Verenigde Naties publiceerden de vijfde editie van het World Happiness Report. Noorwegen blijkt Denemarken te hebben ingehaald als meest gelukkige land ter wereld. Nederland staat op de 6eplaats, een plekje hoger dan bij de vorige editie. In Knack analyseert econoom Brieuc Van Damme waar het geluksgevoel van de Noren op gebaseerd is: natuurpracht, een sterke overheid en een hecht sociaal weefsel.

In Japanse scholen gaat de lunch er heel anders aan toe dan in andere landen. De lunchruimte is geen speelruimte, maar een educatieve plek. Het gezond voeden van schoolkinderen staat voorop. 94% van de scholen heeft een gezond en educatief lunchprogramma. De maaltijden zijn vers bereid met voornamelijk gekweekte groentes afkomstig van het eigen schoolterrein. Docenten eten samen met de kinderen en houden discussies over hoe voedsel tot stand komt. Dat schrijft Treehugger.

Op 31 maart opent Sergio Herman de deuren van AIRrepublic, zijn nieuwe restaurant in de haven van Cadzand. In dezelfde badplaats exploiteert Herman ook Pure C. Het restaurant is een hulde aan zijn vader. Veel van de gerechten op de kaart, stonden op de kaart in het voormalige Oud Sluis. Reserveren kon sinds gisteren maar de eerste maand zit het restaurant al volgeboekt. Dat schrijft de Standaard.

Amsterdammers die op 25 maart afval naar een van de zes afvalpunten in de stad brengen, krijgen een gratis zak compost. Dat meldt Het Parool. De gratis compost is een bedankje voor de inspanning van Amsterdammers om gft-afval en groenafval te scheiden. Het is niet alleen een Amsterdamse actie. Op zaterdag 25 maart is de elfde Landelijke Compostdag.

Op 3 april opent de zevende vestiging van Spar University, ditmaal op de Radboud Universiteit Nijmegen. De vestiging verkoopt geen alcohol en tabak, dit meldt De Gelderlander. Deze vestiging gaat zich voornamelijk richten op gezondheid. Gezonde producten en een watertappunt van Join the pipe waar de studenten gratis water kunnen tappen staan centraal.

Dit blijkt uit onderzoek van het Parool naar de schoonmaakgewoontes van Amsterdammers. Het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de krant richtte zich op persoonlijke en huishoudelijke hygiëne. Amsterdammers poetsen twee keer per dag hun tanden, wassen hun handen zes keer per dag met zeep en douchen bijna dagelijks. Uit onderzoek bleek ook dat Amsterdammers wekelijks ruim 4 uur aan huishoudelijke hygiëne besteden.

Uit het jaarlijkse overzicht 'Visserij en cijfers' van Wageningen Economic Research blijkt dat 2016 een 'beroerd jaar' was voor de mosselsector. Zowel de aanvoer als de gemiddelde mosselprijs bleven achter. De omzet halveerde tot circa €30 miljoen. Dat de handel aan het begin van het seizoen stilgelegd werd doordat de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen werd, speelde een grote rol. De sterke internationale aanvoer hield de prijs laag.

In alle stilte is sinds kort de web-bierwinkel Beerwulf live gegaan. Bierbrouwer Heineken is de enige financier van de online bierwinkel, die verder volledig los staat van Heineken. Beerwulf verkoopt 220 verschillende speciaalbieren, waarvan een dozijn van Heineken. De online bierwinkel wil dit jaar ook nog in andere Europese landen van start gaan, aldus het Algemeen Dagblad.

De Nederlandse kottervisserij beleefde vorig jaar een uitzonderlijk goed jaar. In totaal vissen in Nederland 280 kotters op schol, garnalen en tong. De garnalenprijs ligt met €7,50 per kilo op een historisch hoog niveau, terwijl de vangsten stabiel blijven. Vorig jaar werd er voor meer dan €100 miljoen aan garnalen verhandeld. In totaal steeg het nettoresultaat naar €88 miljoen. Dat leidt tot een 'investeringsgolf', schrijft het FD. Vissers verkopen of renoveren hun oude kotters en laten nieuwe bouwen. De hele Nederlandse vissersvloot telt 600 schepen.

President Trump lijkt van plan het budget van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) met $4,7 miljard te korten. Dat komt neer op een korting van 21%, blijkt uit documenten in handen van de Washington Post. Vooral in de uitgaven voor voedselveiligheid, plattelandsontwikkeling, natuurbeheer, onderzoekssubsidies en internationale ontwikkelingshulp zou het mes gezet worden.

De Hongaarse regering wil de rode ster in het Heineken-logo verbieden. Die zou teveel lijken op de rode ster in de Hongaarse vlag onder het communisme. Volgens Heineken is de ster echter een oud brouwerssymbool. De Volkskrant legt uit hoe de brouwer inzet is geworden van een politiek gevecht. Op het gebruik van die symbolen komt mogelijk een boete te staan van maximaal 6,5 miljoen euro plus een celstraf.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag