Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

21 feb in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Toen de Spaanse conquistadores in 1519 Mexico betraden, leefden daar naar schatting 25 miljoen Azteken. Een krappe eeuw later waren het er nog maar 1 miljoen. We weten uit de geschiedschrijving dat de Azteekse bevolking na epidemieën die uitbraken in 1545 en 1576 snel terugliep. Zelf noemden de Azteken die ziektegolven cocolitzli. Twee nieuwe onderzoeken lijken de nog altijd onbekende veroorzaker van de epidemieën te hebben geïdentificeerd: een dodelijke Salmonella-variant die met de Europese veroveraars meekwam. De lokale bevolking had daar geen afweerstoffen tegen, raakte besmet en stierf grotendeels uit. Het eerste onderzoek was genetisch ingestoken. Daaruit bleek dat de slachtoffers van de epidemieën bacterieel DNA hadden dat te herleiden is tot Salmonella paratyphi C. Dit type salmonella komt nog steeds voor en veroorzaakt 10-15% sterfte bij besmetting. Het tweede onderzoek had een microbiologische insteek. Het vond in Noorwegen een skelet dat het eerste bewijs vormde dat juist deze salmonella-soort in de 12e eeuw al in Europa voorkwam.

Discountsuper Lidl ziet af van de plannen voor winkels met een afhaalpunt. Na een haalbaarheidsstudie besloot de discounter het geplande en al ingericht pilotfiliaal in Berlijn niet te openen. De in december aangekondigde Lidl Express moest een minisupermarkt met versproducten worden waar klanten ook hun online bestellingen zouden kunnen afhalen. Lidl wil zich nu focussen op de internationale ontwikkeling van zijn webshop. De Duitse pers ziet een verband tussen het afblazen van de pilot en het plotselinge aftreden wegens "verschillen van mening over de bedrijfsstrategie" van ceo Sven Seidel 2 weken geleden.

De stoppersregeling voor melkveehouders blijkt populair. Ze krijgen €1.200 euro voor een koe, €636 euro voor een pink, en €276 euro voor een kalf als ze hun bedrijf opheffen. Gisteren konden boeren zich voor het eerst melden voor de premie die het ministerie van Economische Zaken beschikbaar stelt. In totaal is €12 miljoen beschikbaar. De regeling is onderdeel van maatregelen om het fosfaatoverschot weg te werken dat melkveehouders na het verdwijnen van het melkquotum hebben gecreëerd. Ze schonden daarmee Europese afspraken, zodat Nederlandse boeren strafmaatregelen te wachten staan als ze het overschot niet snel afbouwen.
De belangstelling om te stoppen blijkt groot. De regeling was binnen korte tijd overtekend. In totaal werden 40.000 koeien aangemeld door bijna 500 boeren.Verwacht was dat 10.000 boeren zich zouden aanmelden.

"Op basis van de aanvragen wordt geloot en gekeken of de veehouder daadwerkelijk in aanmerking komt voor de regeling," zegt een woordvoerder van Economische Zaken. Boeren horen binnen vier weken of ze wel of geen geld krijgen.

Bij volgende regelingen zullen de bedragen lager liggen. Volgens Wiebren van Stralen van LTO Noord hebben veel boeren uitgekeken naar het meest aantrekkelijke aanbod om te stoppen "en dat was er nu met deze regeling."
Voor de totale stoppersfinanciering is € 42 miljoen beschikbaar. Voor dat bedrag moeten 60.000 koeien en 2,5 miljoen kilo fosfaat uit de circulatie verdwijnen.

Aan meer dan de helft van de levensmiddelen (56%) in supermarkten is suiker toegevoegd. Bij sterk bewerkte voedingsmiddelen geldt dat zelfs voor 69%. Dat constateert voedselwaakhond foodwatch in een onderzoek naar 651 producten van Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Eerder constateerde foodwatch al dat in groentenconserven suiker wordt toegevoegd. Maar ook in alledaagse producten als vleesbeleg, maaltijdsalades, zoutjes, soep en pindakaas wordt suiker gebruikt voor een zoetere smaak. foodwatch start vandaag een e-mailcampagne om de overheid te manen "te stoppen met de zinloze zelfregulering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling" en "zelf beleid op te stellen voor een gezonder voedselaanbod."

Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hebben de autoriteiten in Kiev - als sanctiemaatregel - de import van Russische goederen verboden. Volgens cijfers van de Russische douane, gepubliceerd door de Russische krant Vedomosti, is Oekraïne niettemin in 3 jaar uitgegroeid tot de belangrijkste importeur van Russische levensmiddelen. Volgens het FD zou Oekraïne inmiddels 'grootimporteur' van Russische waar zijn. Dertig procent van de totale uitvoer van Russisch vlees en bier gaat naar Oekraïne en het land zou de grootste importeur van Russische kip en kalkoen zijn. Ook Russische melk, wodka en gebak vinden hun weg naar Oekraïne. De verklaring is te vinden in de statistieken: die vermelden alleen 'Oekraïne', zonder uitsplitsing in regio's. Inmiddels is wel duidelijk dat de door pro-Russische rebellen bezette 'volksrepublieken' Donetsk en Loegansk de producten afnemen. We rekenden even na om hoeveel vlees het gaat. De hoeveelheid geëxporteerd Russisch vlees naar Oekraïne was 47.893 ton. Van de in Nederland geslachte dieren exporteert Nederland jaarlijks zo'n 2.230.000 ton vlees in karkasgewicht. Als we ervan uitgaan dat de Russische export in de vorm van uitgesneden vlees heeft plaatsgevonden, gaat het om het equivalent van circa 2,1% van de Nederlandse vleesproductie.

Xavier Beulin is afgelopen zondag op 58-jarige leeftijd overleden. Beulin was voorzitter van boerenkoepel FNSEA, de Franse LTO. Eind januari had Beulin nog laten weten graag weer te tekenen voor een nieuwe termijn als voorzitter van de FNSEA. Een plotselinge hartaanval maakt dat de Franse boeren opeens zonder voorzitter zitten. Beulin was tevens voorzitter van Avril, een groot agrofood-conglomeraat met een omzet van ruim €6 miljard.
Met Beulin verdwijnt heel onverwacht een voorman die Frankrijk als exporterende agrinatie op de kaart wilde houden. Zijn beleid was gericht op steun voor de boeren, maar tegelijk het maken van agrigrondstoffen en verwerkte producten die op de wereldmarkt kunnen concurreren. De steungelden wilde hij voornamelijk gebruiken om het productie- en verwerkingsapparaat van de Franse boeren te moderniseren.

Sinds de terreuraanslagen op onder meer de Brusselse metro (maart 2016) nemen Brusselaars vaker de fiets. Fietsersorganisatie Pro Velo spreekt zelfs van een 'bomeffect'. De organisatie telt regelmatig het aantal fietsers in het Brussels Gewest tijdens de ochtendspits. In mei 2016 werd een toename van 50% vastgesteld in vergelijking met het jaar ervoor en in september zelfs 52%. Juist de routes langs de bij de aanslagen getroffen metrolijnen lieten een fikse toename van fietsers zien. De aanslagen waren overigens niet de enige factor die een rol speelde bij de fietsengroei. Werkzaamheden rond tunnels en het instellen van een voetgangerszone bemoeilijkten het autoverkeer in het centrum. In totaal registreerde Pro Velo in 2016 29.000 Brusselse fietsers, tegen 22.200 in 2015.

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Cécile Janssen

In Le Figaro brengt econoom Pascal Perry hommage aan de overleden boerenvoorman die boosheid opriep met zijn standpunt: maak een concurrerende ketenintegratie waarin productie en verwerking zijn geïntegreerd. Een soort Unilever met eigen boeren, van boeren maar niet bestuurd door boeren.

"Het is niet de roeping van boeren om eeuwig met verlies te produceren."

Sytske Barkhuis

Producten worden niet verkocht, maar mensen kopen producten en eten die vervolgens op.
Je hoeft die producten dus niet te veranderen, maar het koopgedrag van de mensen.

Sander Koning Labadie

Dick, dat is eigenlijk ook precies waarom ik moeite heb met productherformulering.
Eigenlijk is het de mensen 'dom' houden: blijf vooral eten (consumeren) we maken het wat minder ongezond voor je.

Als ik een worst eet, wil ik een vette zoute worst. Ik hoef er alleen geen 3.
En ik hoef helemaal geen niet zo vette en flauwe worst.

Het zout, vet en suiker probleem is vooral een gedrag en aanbodsprobleem. Niet sec een product probleem. Maar 'consuminderen' is niet zo'n populair standpunt bij overheden en bedrijven.

Dick Veerman

Sander, het klinkt onnozel, maar in je laatste zin zeg je iets heel belangrijks (als je gelijk hebt, tenminste, dat de recepturen optimaal zijn): productherformulering - zo heet suiker, zout en vet eruit - is helemaal niet nodig. Fabrikanten en zelfs foodwatch, zeg je eigenlijk, kijken weg van het probleem: er moet domweg minder verkocht worden.

Sander Koning Labadie

Waarom stoppen voedselproducenten zoetstoffen in bewerkte producten? Die vraag wordt te weinig gesteld en het antwoord te weinig uitgelegd.
Ja, mensen eten makkelijker (meer) van een product als het zoet is.

Maar de meeste bewerkte en zeker 'ultrabewerkte' producten zijn door middel van conserveringsmiddelen lang(er) houdbaar gemaakt. Met name vanwege Listeria-wetgeving die stelt dat die niet mag uitgroeien boven de 100 kve gedurende de houdbaarheidstermijn.
Hoe voorkom je Listeria-uitgroei? Door PH verlaging met een zuur en door Aw-verlaging.
Aw is het vrije water in een product wat bacteriën kunnen gebruiken (vergelijk het met een plas water naast een spons en water in een spons: het weegt evenveel, maar in de spons is het niet 'vrij'.)
Door suiker of zout toe te voegen verlaag je de Aw. Daarnaast is er een zoetstof nodig om als tegenhanger van het toegevoegde zuur voor de PH verlaging; anders smaakt het niet.
Dus een lang houdbaar product heeft vaak een zoetstof vanwege de voedselveiligheid.

En ja, daarnaast zitten er heus ook wel suikers of andere zoetstoffen in producten om het lekkerder te maken. Daar is trouwens een heel simpele oplossing voor: niet te veel eten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.