De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Brits rundvlees niet aan te slepen
De vraag naar Brits rundvlees overtreft nog altijd het aanbod, ondanks 4% extra geslachte dieren in september en een met 1,5% gestegen slachtgewicht. Dat blijkt uit de driemaandelijkse vleesindex van Mintec, meldt Global Meat News. De prijs van rundvlees stijgt navenant.
Uit de analyse van de Britse vleesmarkt blijkt dat de vraag naar kip en daarmee de prijs van kippenvlees de afgelopen maanden toenam. Dit is een seizoenseffect: in de zomer eten mensen meer kip en minder rood vlees. De prijs van lamsvlees daalde, mede als gevolg van een groot aanbod. De prijs van Brits varkensvlees bleef gedurende heel 2015 laag, ondanks een lichte prijsstijging in juni en juli. Dit komt door een zwakke vraag op de EU-markt en het dure pond, waardoor Brits varkensvlees minder concurrerend is. Daarnaast houdt het grote aanbod aan varkensvlees de prijs laag.

FL 2. Stonehenge-bouwers organiseerden 'BBQ-feesten'
In de vlak bij Stonehenge gelegen archeologische vindplaats Durrington Walls, hebben archeologen op grond van botresten en potscherven vastgesteld wat en hoe er gegeten werd. De archeologen vonden sporen van varkens- en rundvlees, kaas en andere zuivelproducten. De zuivelresten werden vooral aangetroffen op scherven bij ceremoniële plaatsen en waarschijnlijk maar door weinig mensen gegeten. Het vlees werd veelal 'gebarbecued'. Als de bouwers van Stonehenge zo'n 4.500 jaar geleden al veel groenten aten, blijkt dat niet uit de geanalyseerde archeologische vondsten, meldt de Huffington Post. Uit verdere analyse van de botten blijkt dat de varkens geslacht werden voordat ze hun maximale gewicht bereikten. Dit kan duiden op geplande slacht in de herfst en winter. Er waren meer tekenen van een geplande 'culinaire organisatie' om een dergelijk festijn rond te krijgen. "De bewoners en vele gasten van deze plek deelden opvattingen over hoe eten klaargemaakt diende te worden, hoe het gegeten werd en wat er met het afval moest gebeuren", zegt onderzoeksleider dr. Oliver Craig. Volgens Mike Parker Pearson, van het University College Londen, geeft het onderzoek inzicht in de organisatie van grootschalige feesten rond Stonehenge. Analyse van de botresten toont aan dat de dieren uit heel Groot-Brittannië afkomstig waren.

FL 3. Europese Commissie veroordeelt Nederlandse fiscus-deal met Starbucks
De Nederlandse overheid moet € 25 miljoen te weinig betaalde vennootschapsbelasting terugvorderen bij de Amerikaanse koffieketen Starbucks. De Europese Commissie zou vandaag bekend maken dat de Nederlandse Staat 'verboden staatssteun' heeft gegeven aan Starbucks, meldt het FD.
In 2007 spraken de Nederlandse fiscus en Starbucks af dat Starbucks winsten boven de 10% operationele kosten als 'royalty's' (op de recepten en het merk) mocht laten terugvloeien naar het Amerikaanse moederbedrijf. De Europese Commissie stelt "dat Starbucks helemaal geen royalty's had mogen vragen aan haar Nederlandse dochter, omdat ze dat ook niet doet bij andere dochterondernemingen, die net als de Nederlandse bv koffie terugleveren aan Starbucks-vestigingen", aldus het FD. Zowel Starbucks als de Nederlandse overheid zullen naar verwachting het EU-oordeel gaan aanvechten.
De Europese Commissie is bezig met een breder onderzoek naar mogelijke belastingontwijking door multinationals. Ook belastingconstructies van Apple, Amazon en Fiat in Ierland en Luxemburg zijn onderwerp van onderzoek. Nederland is het eerste land dat aangepakt wordt wegens 'schadelijke belastingconcurrentie en agressieve belastingplanning'. Dat kan gevolgen hebben voor de status van Nederland als aantrekkelijk vestigingsland voor internationale hoofdkantoren. Het Europese hoofdkantoor van Starbucks is overigens vorig jaar naar Groot-Brittannië verhuisd.

FL 4. 'Minder ESBL-bacteriën in Deense vleeskuikens'
Op Deens kuikenvlees kwamen in 2014 aanzienlijk minder antibiotica-resistente ESBL-colibacteriën voor dan in 2013 en de twee jaren daarvoor. Dat blijkt uit het jaarlijkse DANMAP-rapport, schrijft Boerderij. Het Danmap-rapport, dat al sinds 1995 verschijnt, geeft de ontwikkeling van antibioticagebruik en van resistente bacteriën weer. In 2011 en 2012 bleek een piek in resistentie op te treden. Toen werd in de helft van de binnenlandse en geïmporteerde kuikens ESBL aangetroffen. In 2014 gold dat nog maar voor 9% van de Deense en 25% van de importkuikens. Volgens de Danmap-onderzoekers is de positieve ontwikkeling te danken aan het verminderde gebruik van cefalosporines. Dat er toch nog resistente ESBL-bacteriën voorkomen is volgens de onderzoekers te wijten aan geïnfecteerde, geïmporteerde moederdieren. "ESBL-bacteriën erven van generatie op generatie over en tot 2012 werden cefalosporines in het buitenland toegepast voor dieren aan de top van de fokpyramide. De situatie laat zien waarom het noodzakelijk is internationale standaarden te hebben voor het gebruik van antibiotica in de voedselproductie zodat resistentieproblemen in het ene land niet tot problemen tot over de grenzen leiden", zegt senior onderzoeker Yvonne Agerse. Vanaf 2016 is het in de EU verplicht resistentie te monitoren voor vleeskuikens en kippenvlees. In 2015 geldt die verplichting al voor runderen en varkens en het vlees daarvan.

FL 5. Tesco maakt groenten en fruit 2 dagen langer houdbaar
De Britse supermarktketen Tesco garandeert zijn klanten dat populaire groenten als sla, tomaten, paprika's en citrusvruchten voortaan 2 dagen langer houdbaar zijn. Vorig jaar gooide Tesco nog 55.400 ton aan voedsel weg, waarvan naar schatting nog 30.000 ton eetbaar was. Om minder voedsel te verspillen, nam de super zijn leveranciersketen onder de loep. Naast nieuwe verpakkings- en opslagmethoden bleek verkorting van de supply chain een adequate manier om voedsel langer houdbaar te maken. Inmiddels leveren Europese leveranciers rechtstreeks aan de Tesco-winkels. Volgens het Britse Waste and Resources Reduction Action Programme (WRAP) vermindert een dag extra houdbaarheid de jaarlijkse Britse voedselafvalberg van 7 miljoen ton met 250.000 ton.

FL 6. Haan of hen? Leidse start-up ontwikkelt abortus-oplossing
In februari 2016 hoopt de Leidse start-up In Ovo zijn proof of concept rond te hebben van een machine die kan bepalen of er een hen of haan zal kruipen uit een legkippenei. In 2017 wil het bedrijf samen met een Deense partner het eerste prototype aan de markt presenteren. Dat meldt Z24. Het innovatieve concept scheidt de haantjes van de hennetjes in het ei door, na een aantal dagen broeden, een kleine punctie te maken. In het ei zitten stofjes die het geslacht verraden. De chemische geslachtsbepaling kan een oplossing zijn die het doden van tientallen miljoenen net uitgebroede mannetjeskuikens in Nederland voorkomt. Je stopt het broedproces voor de mannelijke dieren, zodat de embryo's zich niet verder kunnen ontwikkelen. Wereldwijd worden jaarlijkse 3,2 miljard zogenoemde eendagshaantjes gedood nadat ze eerst zijn uitgebroed. Eendagshaantjes zijn een 'ongeschikt' bijproduct van de productie van leghennen; ze leggen immers geen eieren en de mannetjes van de legrassen zetten onvoldoende vlees aan om geschikt te zijn vleeskip.
Hoewel er verschillende technieken in ontwikkeling zijn of ontwikkeld zijn, is er nog altijd geen algemeen geaccepteerde oplossing voor leghaantjes gevonden. De technieken variëren van de 'abortus'-techniek die In Ovo toepast tot genetische manipulatie die de conceptie van mannelijke dieren voorkomt. Wel zwelt in verschillende Europese landen de kritiek op het doden van eendagshaantjes aan en zijn wettelijke maatregelen in voorbereiding.

FL 7. Helft voedselwerknemers In VS en Canada werkt ook bij ziekte
51% van de Amerikaanse en Canadese medewerkers van voedselverwerkende bedrijven gaat doorgaans aan de slag als ze ziek zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het Center for Research and Public Policy (CRPP). Bijna de helft van hen doet dat om zijn baan of salaris niet te verliezen. Een andere veelgehoorde reden is het niet in de steek willen laten van collega’s.
Medewerkers doen dit ondanks het risico op het besmetten van collega’s en het voedsel dat ze verwerken. De CRPP ondervroeg meer dan 1.200 medewerkers uit alle delen van de keten inclusief boerderijen, fabrieken, cafetaria’s, restaurants en supermarkten. Het merendeel van de managers bleek te denken dat slechts 18% van de medewerkers ziek op het werk verschijnt.

FL 8. Kookboeken verkopen beter dan ooit
Hoewel de boekenverkoop de afgelopen jaren flink daalde, doen kookboeken het juist goed. Tussen 2010 en 2014 nam het aantal uitgebrachte kookboeken met bijna een derde toe. De omzet steeg met 17%, terwijl de gehele boekenverkoop-omzet met 22% daalde. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Growth from Knowledge, schrijft het Parool.
Vóór 2000 waren er nauwelijks kookboeken in de top 100 te vinden. Nu staan de boeken van Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi bijna standaard in deze lijst. Oliver won tijdens de Gourmand World Cookbook Awards, waar kookboeken van over de hele wereld worden bekroond, de eerste prijs in de categorie ‘Best of the best Cookbook’ met The Naked Chef. De twintigste editie van de Gourmand Awards kende een speciale prijs voor het beste kookboek van de afgelopen 20 jaar. Pascale Naessens kreeg deze eer en ging er met de titel ‘beste kookboekenreeks ter wereld van de voorbije twintig jaar’ vandoor, meldt De Standaard. In Nederland is de Belgische Pascale nog altijd niet doorgebroken.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'News!', Louis Beche
Dit artikel afdrukken