De drie grootste vleesverwerkende bedrijven in Rusland hebben het afgelopen jaar een topjaar beleefd. Miratorg, de grootste vleesproducent, publiceerde een omzetgroei van 38% en kwam uit op $ 1,23 miljard. Dat is een absoluut record, laat het bedrijf weten op Global Meat News.

Ook de nummers 2 en 3, Cherkizovo en RusAgro, melden dubbele groeicijfers. Cherkizovo's omzet groeide met 30% tot $ 1,14 miljard, die van RusAgro met 57% tot $ 1,09 miljard.

Recordresultaten opvallend in krimpende markt
De gunstige resultaten zijn opvallend, omdat juist de vleesverwerkende industrie zich het afgelopen jaar hevig beklaagde over de problemen waar de sector mee te maken kreeg. Die ontstonden toen Rusland in januari de grenzen sloot voor varkensvlees uit de EU, vanwege de Afrikaanse varkenspest. Ze verergerden toen het land in augustus de import van alle agrarische producten uit de EU en VS verbood. Rusland kon vanuit zijn bestaande binnenlandse productie niet aan de binnenlandse vraag voldoen. Russisch vlees, zowel voor consumptie als voor verwerking, werd opeens schaars. Bovendien mocht het niet duurder worden om de Russische economie niet nog meer te schaden. De sector leek dan ook in zwaar weer te verkeren. De vleesverwerkers waagden er zelfs een brandbrief aan president Poetin aan.

De Russische overheid bleef niet stilzitten. De ene na de andere nieuwe leverancier werd gecertificeerd. Rusland investeerde miljarden in de eigen landbouw- en vleessectoren. Desondanks leidden de dalende olieprijzen en voortgaande devaluatie van de roebel tot een reële koopkrachtdaling van veel Russen.

'Import-vervangingsstrategie betaalt uit'
Uit het feit dat Miratorg ook rundvlees gaat exporteren, wordt duidelijk dat de modale Rus minder vlees op zijn bord krijgt
Miratorg rapporteert een groei in afzet van relatief dure producten, halffabrikaten en 'ready-to-cook'-producten - McDonald's Rusland is een van de grootste afnemers. "Het afgelopen jaar heeft aangetoond dat onze strategie om te focussen op de vervanging van importvlees en grote investeringen te doen in de economie de juiste is geweest", zegt CEO Viktor Linnik van Miratorg. Daarbij richt het bedrijf zich niet alleen op varkensvlees, maar ook kip- en rundvlees.

Prijsverhogingen en export
Cherkizovo en RusAgro verwijzen expliciet naar de hoge prijzen voor varkensvlees op de binnenlandse markt. Zij danken hun recordresultaten voor een substantieel deel aan de prijsverhogingen in de tweede helft van 2014. Beide bedrijven konden de prijzen voor hun varkensvleesproducten met 47%, respectievelijk 49% verhogen. Goed nieuws voor de bedrijfsresultaten. Minder goed nieuws voor de Russen, die zich geen speklapje of worst meer kunnen veroorloven.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste berichten over de export van kip vanuit Rusland op gang komen. Wie naar het buitenland goedkoop kan verkopen, bouwt toch binnenlandse productiekracht op. Uit het feit dat Miratorg ook rundvlees gaat exporteren, wordt duidelijk dat de modale Rus minder vlees op zijn bord krijgt. Die runderen dateren immers nog van ver voor de boycot en het hernieuwde Oost-West conflict. Kip is echter in minder dan zes weken slachtrijp, maar heeft dan wel een afnemer nodig.
Zowel oud als nieuw vlees moet dan ook worden geëxporteerd. In een wereld die om vlees schreeuwt, is dat bij een lage roebel een fluitje van een cent.

Fotocredits: 'Rich Choice', Erich Ferdinand
Dit artikel afdrukken