Klimaatverandering is echt. En vindt in hoog tempo plaats, wat 'climate denialists' ook roepen. Dat zegt John Abraham, commentator in The Guardian.

2014: warmste jaar ooit
Deze week kwam het NOAA, de Amerikaanse National Oceanic and Atmospherical Administration, met de nieuwste cijfers naar buiten over de totale hoeveelheid warmte die de aarde heeft opgeslagen. Dat is, zo stelt Abraham, de ware graadmeter van of de aarde opwarmt of niet. Als we het over de gemiddelde temperatuur op aarde hebben, bedoelen we meestal de gemiddelde luchttemperatuur dicht bij de grond (of het zeeoppervlak). Afgelopen jaar was alleen al in dat opzicht het warmste jaar aller tijden.

Thermische energie
Maar luchttemperaturen alleen zijn niet voldoende om van klimaatverandering en opwarming van de aarde als geheel te spreken. Wil je daar iets zinvols over zeggen, dan moet je kijken naar de hoeveelheid thermische energie (warmte/kou) die in de aarde opgeslagen ligt. Daarvoor moet je naar de oceanen kijken. Die bevatten 90% of meer van de thermische energie. Voor lezers die daar meer van willen weten, verwijst Abraham naar een artikel van zijn hand in Reports of the National Center for Science Education.

'Van de kaart'
De wetenschappers van het NOAA meten iedere drie maanden hoeveel warmte er in de oceanen opgeslagen is. Dat mag je gewoon lezen als 'de temperatuur van het zeewater'. Hun gegevens laten onweerlegbaar zien dat er geen enkele sprake is van vertraging in de opwarming van de aarde. zoals de climate denialists beweren. Integendeel, de aarde wordt als geheel ontegenzeggelijk steeds warmer. De hoeveelheid energie die de laatste jaren in de oceanen opgeslagen is, is significant toegenomen. Zo erg zelfs, dat de curve letterlijk 'van de kaart' loopt, schrijft Abraham.

Fotocredits: NOAA
Dit artikel afdrukken