Het jaar van de liefde is voorbij. Samen willen werken en belangen opgeven om over sloten heen te kunnen springen is belangrijk maar niet genoeg. Als je niet begrijpt waar je samen naartoe springt, dan is het wel gezellig, maar wordt het nooit echt leuk. Je kunt zelfs onderweg ruzie krijgen over de route en dan spat alles weer uit elkaar. En ook al blijft het gezellig, je bouwt te weinig echt op vanuit de spannende mogelijkheden die er allemaal zijn.

Daarom noemt Foodlog 2013 het jaar van de toekomst. Het jaar waarin mensen samen toekomstbeelden ontwikkelen. Het jaar waarin we ons best moeten doen om elkaar niet vanuit schuttersputjes met eigen gelijk te beschieten maar waarin we elkaar helpen de wereld die met ieders gevoelsmatige keuzen voor de toekomst meekomt zo compleet mogelijk door te denken.

Zo maak je beelden van de toekomst en krijg je een discussie die betekenis, zin en toekomst heeft. Beelden zijn gehelen van waaruit zich complete scenario’s ontrollen waaraan je kunt beoordelen of ze reëel zijn en of je ze wilt. Eraan werken is net zo spannend als het lezen van een detective of het kijken naar een sterke documentaire.

Mensen die dingen begrijpen, weten wat ze kiezen. Daardoor kunnen ze zelfs kiezen voor de oplossingen van anderen als die beter waarmaken wat ze willen bereiken. Soms staan ze dan verbaasd over het feit dat dat ook met heel andere middelen kan en zelfs beter lukt. En toch blijven ze dicht bij hun eigen wil en hun eigen keuzen. Zo ontstaan hechte liefdes en de toekomst.
Dat is nodig, want anders overkomt de toekomst ons sneller en harder dan we ons kunnen voorstellen. We zijn met zoveel mensen op aarde dat we de boel niet aan de natuur over kunnen laten. Om haar evenwicht te herstellen zou ze binnen afzienbare tijd heel wat mensen minder de toekomst in laten gaan. Als we dat niet willen, zullen we samen moeten willen denken en doen. Beelden zijn nodig om de mensen bij elkaar te krijgen en houden.

Natuurlijk blijven we ook in 2013 het nieuws duiden. Nog meer zelfs dan tot op heden. Onstuimig is hard aan het werk aan een nieuwe technologie en een nieuw site ontwerp waarmee dat mogelijk wordt.

Namens de redactie van Foodlog wens ik iedereen een beeldend jaar!

Fotocredits: Future Past + Presence, uitsnede, h.koppdelaney
Dit artikel afdrukken