Belgische archeologen van de Universiteit Leuven hebben in de Turkse stad Sagalassos een bijzondere vondst gedaan.

De destijds Romeinse stad Sagalassos werd in de 7de eeuw na Christus verlaten, maar sinds 1990 vindt er weer uitgebreid archeologisch onderzoek plaats. Het Belgische archeologenteam vond deze zomer in een groot gebouw drie kamers vol etenswaren en eetgerei alsof de disgenoten - in de 2e eeuw na Chr. - zo van de dis waren weggelopen, 19 eeuwen geleden. "De tientallen aanwezigen ruimden de tafels om een of andere reden niet af, maar gooiden ze omver en hebben ze zo achtergelaten", zegt professor Jeroen Poblome in De Morgen.

Tafelgerei en etensresten
De archeologen troffen lepels, glazen kruiken en drinkbekers, olielampen en veel tafelwaar in keramiek aan - Sagalassos stond bekend om zijn keramiek. Onder de ondersteboven liggende schalen vonden ze etensresten, zoals 'dierenbeenderen en verkoolde resten van planten, groenten en fruit'. De archeologen vermoeden dat het een groepsmaaltijd van een 'artisanaal gilde of religieus of sociaal genootschap' betrof.

Kookfornuis
Een andere bijzondere vondst in Sagalassos was een kookfornuis uit de zesde eeuw. Hoewel er al volop kookpotten waren gevonden, met een bolle bodem, was nog niet duidelijk hoe die gebruikt werden. Het nu gevonden fornuis, 'een eenvoudige vierkante constructie van zware stenen, dakpannen en bakstenen, samengehouden door modderplaaster waarmee vermoedelijk op houtskool gekookt werd' heeft een klein gat bovenop waar de kookpotten perfect passen. Ze waren vooral geschikt voor het bereiden van 'pappen en stoofpotjes', schrijft De Morgen.
Dit artikel afdrukken