Vliegmaatschappijen kunnen hun voedselverspilling met 10 tot 35% terugdringen door gebruik te maken van andere conserveringstechnieken.

Het Nederlandse bedrijf Foodcase herontdekte het steriliseren als bewaarmethode. Tot nu toe gingen maaltijden diepgevroren mee aan boord. Overgebleven - en dus ontdooide - maaltijden moesten daardoor weggegooid worden. De maaltijden van Foodcase kunnen tot drie maanden bewaard blijven en zijn daardoor 'herbruikbaar'. Dat levert vliegmaatschappijen besparingen op en maakt ze minder afhankelijk van lokale leveranciers in andere landen.

Steriliseren in plaats van diepvries
De innovatie van Foodcase, dat inmiddels 9 Europese klanten heeft, is vooral gelegen in het toepassen van de aloude sterilisatiemethodiek (die ook bij inblikken gebruikt wordt) in de 'specifieke markt van het vliegtuigeten', schrijft het FD. Koken voor grote hoogten, en eten op grote hoogte, blijkt namelijk nogal anders te zijn dan op de begane grond. De smaak kan wel 20% afwijken, reden voor veel vliegmaatschappijen om voor hun business class reizigers met topkoks samen te werken en speciale maaltijden te ontwikkelen.
Bij het steriliseren spelen weer andere problemen: zo bleek het lastig de kleur van groenten te behouden, en moet voor de structuur van vis nog altijd een bevredigende oplossing gevonden worden.
Foodcase wil zo snel mogelijk doorgroeien naar een jaarproductie van 5 miljoen maaltijden en snacks. Het bedrijf voelt zich gesteund door een 'ecosysteem van wetenschappers uit Wageningen om ons heen, dat kan niet iedereen zeggen', citeert het FD.

'Verser en gezonder eten in het vliegtuig'
Concurrent Marfo maakt juist wel vriesverse maaltijden. Volgens Arnold Zuidgeest, directeur van Marfo, is het maar de vraag of Foodcase het spreekwoordelijke gat in de markt heeft gevonden. "De trend is naar mijn mening juist naar verser en gezonder eten in het vliegtuig. Sterilisatie heeft als voordeel dat eten op een heel veilige manier lang houdbaar is, alle bacteriën zijn dood. Maar vrijwel alle vitaminen en anti-oxidanten zijn ook weg door de verhitting. Daarnaast doe je bij bepaalde groepen ingrediënten helaas concessies aan de smaak", zegt hij. Marfo zet daarom in op andere technieken, zoals het nieuwe pascaliseren van de firma TOP uit Wageningen. "Het doel hiervan is om voedsel langer houdbaar te maken, maar met behoud van de versheid en alle voedingswaarden", aldus Zuidgeest.
Dit artikel afdrukken